Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 11:49, 15 cze 2012

Groszki wzdłuż płotu kwitną, mają już ponad metr. Posadziłam je też za domem, za cisowym-kiedyś-żywopłotem. Świeżo uprawiona ziemia, podpórka z płotu - wymarzone warunki. Groszek-nasiona z Biedronki, bardzo duże strąki, mniam! Pokażę potem, na razie tylko na nie patrzę przez okno - co dzień wyższe Za to pnąca fasola fioletowa słabo kiełkuje. Miałam własne ubiegłoroczne nasiona i zdolność ich kiełkowania to jakieś 25% może... kiepskawo... dlatego te pergole takie łyse - i to już długo...
leonia_pawlik 18:08, 15 cze 2012

Oj, ładny ten Twój ogródeczek; kwiaty, krzewy i warzywa. Nagietki możesz przesadzać, robiłam to wiele razy. A czy wiesz, że jest niski groszek jadalny, który nie wymaga wysokich podpór? Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
popcorn 21:41, 15 cze 2012

Witaj Leonia! Zapraszam! Niski mam w warzywniku, a ten wysoki (z nadzieję na wyższe plony posiałam właśnie wzdłuż ogrodzenia - i cieszę się, bo w warzywniku by zagłuszył wszystko dookoła Choć te w warzywniku też do karłowych nie należą... następnej wiosny poszukam niskich odmian jak piszesz!

Posadziłam dzisiaj obwódkę z małych bukszpanów Jutro ją skończę, bo zużyłam drugi wielki worek dobrej ziemi. I nie wykopałam wszystkich podsuszonych brązowawych bukszpanów - bo nie miałabym gdzie je wsadzić. Kilka wsadziłam do doniczek, resztę dosadzę jutro

Raniutko na targ, po ziemię i zakupy. Planuję kupić trochę porów (nie wszystkie się przyjęły, a lubię pory) i -jak się uda - 2 metalowe wiaderka i 2 sadzonki pomidorków żeby posadzić je do góry nogami
Potem sprzątamy stare auto, robimy fotki i wiu na allegro, mam nadzieję szybko się sprzeda - przed urlopem...
Weekend! Jupi!
popcorn 21:47, 15 cze 2012

Ach, oddzwonił do mnie właściciel szkółki ze Zgorzelca (bliziutko, wrr... Namiar mam od Agniechy (dzięki!). Ma duże cisy!
Ma mi przysłać zdjęcia cisów jakie ma (niestety tych dużych ma tylko 14, ale może by mi wystarczyło tyle??) i mniejszych ciut tańszych - tych ma sporo. Kolumnowe Dawid, ładna odmiana. Zwarte
Powiedział że może jutro/pojutrze przyśle zdjęcia i ewentualnie może spakować na palecie i owinąć folią stretch. Wtedy zamówiłabym kuriera i miałabym cisy na żywopłot! Byłoby super

Na allegro jest jeden właściciel szkółki, ale za cisy (fakt, duże, 180 cm) chce 200-450 zł... za 1 sztukę!!! Te od Agniechy mają z 80-100 cm na oko, ale kosztują 29 zł... szkoda że tak daleko, to jutro bym się wybrała... a tak muszę liczyć że nikt ich na miejscu nie kupi i gość nie zapomni i zrobi mi fotki i będzie mu się chciało je pakować i wysłać... ehh...

Zostało mi trochę bukszpanikw z obwódki, jutro - może? Albo w niedzielę zacznę zabawę z rabatą przy wejściu - niedaleko ciurkadełka. Tam nadal jest czarna włóknina, choć częściowo się jej pozbędę i boczkiem wymienię ziemię i wsadzę pozostałe bukszpaniki Muszę je jakoś policzyć, bo jakby co w nomi jeszcze były 2 6-paki Tej wielkości co te moje
popcorn 21:54, 16 cze 2012

Dzisiaj nic nie zrobilam w ogródku Posiałam tylko przed chwilą buraczki i późną marchewkę na kawałku za domem, gdzie zmarły mi pomidory. Żeby chwasty nie rosły - niech rosną warzywka.
Rano byłam na targu, kupiłam trochę porów i selerów i 2 pomidory samokończące - z zamysłem posadzenia w wiaderkach by rosły do góry nogami. Pojechałam do Nomi po ziemię (żeby skończyć sadzenie bukszpanikowej obwódki) a tu zonk - tylko plastikowe, brzydkie czarne śmierdzące wiadra Nawet przyzwoitej wielkości wiszących doniczek (też by się nadały)...
Wymyśliłam więc że podjadę do składu złomu po drodze, gdzie mają po prostu wszystko. Wiader mnóstwo, nawybierałam się by znaleźć 2 mniej więcej jednakowe, a gość mówi że wiadra są im potrzebne i mi nie odsprzeda... nawet po 15 zł/szt (oferowałam ale się nie zgodził). Buu... więc nie mam wiadra, może w sklepie metalowym w poniedziałek kupię...
Jutro będę z tyłu cośtam robić, chwasty atakują moją żurawkową rabatkę Może uda mi się je uporządkować kolorami... zatrzymałam się dzisiaj na targu był spory wybór żurawek, po 8 zł nawet żółte mieli, ale nie wiedziałam ile i jakich dokupić - nie zabrałam się do tego jeszcze... Jutro!
O ile będzie pogoda, bo jakaś burza nadchodzi i jutro ma być podobno sporo chłodniej... może i dobrze, bo dzisiaj przed południem mimo chęci nie dało się - posadziłam tylko w warzywniku selery i pory i miałam dość - 30 stopni było na pewno

Miłego wieczoru!! Może strzelimy choc jedną bramkę??
majkel0326 22:29, 16 cze 2012

Karolina,jestem ciekawa tych pomidorów do góry nogami A co do bramki,ja na to nie liczę,bądźmy realistami.Chociaż trzymam za naszych kciuki
Bogdzia 22:33, 16 cze 2012

Widze że ciagle pracujesz i coś nowego kupujesz.Warzywka pieknie rosną i jest już co pojeśc to i radośc z ogrodu jest. Pozdrawiam.
popcorn 22:47, 16 cze 2012

Majeczko no i nie wyszliśmy z grupy A ja specjalnie dla naszych antenę kupowałam do telewizora Bo wcześniej jakoś niespecjalnie była nam potrzebna No cóż, można ją oddawać żart
Zobaczymy jak te pomidorki będą rosły

Bożenko - dziękuję - uwielbiam mój warzywniczek Coś nowego ciągle upycham, ale już naprawdę nie mam gdzie...
bociek 08:34, 17 cze 2012

Hej Karolinko, zywo mnie interesuje temat cisow. Czy ten gosc ma rozne odmiany czy tylko te jedna???
popcorn 11:40, 17 cze 2012

Boćku rozmawialiśmy o cisach Dawid. Nie wiem czy ma inne... jeszcze się nie odezwał, czekam na zdjęcia... zobaczymy! A nuż się uda Dam znać!

pozdrawiam
Karolina