Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 21:30, 19 sie 2012

Mam nadzieję wcisnę ją jeszcze tutaj: po prawej, wzdłuż domu - wywalę astry/marcinki i się zrobi miejsce

W rozchodnikach jest już bzycząco. Na tyle, że miałam stracha wczoraj podlewać przesadzaną trochę do przodu lawendę (przed rozchodnikami).

Te żółte badyle (słoneczniczki?) ustąpią miejsca różom angielskim, już we wrześniu Na razie niech sobie jeszcze kwitną

Wczoraj sadzone cisy Hicksii z runianką po prawej stronie bramy wjazdowej, teraz już za zasiekami p/psom

I z bliska:

I jeżynki z bliska

Zostały mi jeszcze 3 cisy, zrobię z nich chyba ekran po lewej stronie od furtki - żeby całego przedogródka nie było widać jak na dłoni... co o tym myslicie??

Dobrej nocy!
agata_chrosc... 21:35, 19 sie 2012

Uważaj z tymi różami, bo rozchodniki mogą je zakryć i tyle je będziesz widziała. Wiesz jaką docelową wysokość te róże mają? Bo o ile pamiętam to nie bardzo wiadomo co to za jedne. Ale w sumie, jak będą za niskie to przesadzisz
popcorn 21:37, 19 sie 2012

Agatko róże mają mieć 1,5-1,8 m docelowo, więc raczej im to nie grozi. Mam nadzieję! A jak nie, to rozchodniki wywalę i sama lawenda zostanie... mam nadzieję w przyszłym roku będę tam miała wreszcie porządną obwódkę, bo w tym rozchodniki lawendę przytłoczyły... lawenda już od nich odsunięta, podsypana kompostem - czekam na efekty

pozdrawiam!!
agata_chrosc... 21:55, 19 sie 2012

Błąd! Lawenda nie lubi kompostu! Będziesz miała dłuuugie łodygi i malutkie kwiatki. Niestety
popcorn 21:57, 19 sie 2012

Hmm... nie mieszałam go z ziemią, rozsypałam na wierzchu - mogę zebrać jeszcze bez wielkiego nakładu pracy! Dzięki za info! W tym roku już chyba nie będzie kwitła, zwłaszcza że sadzonki ubiegłoroczne, więc małe... wieć może jednak zostawić? Niech rochę podrośnie? hmm...
agata_chrosc... 22:08, 19 sie 2012

Ja Ci Karola piszę, co u mądrych ludzi wyczytałam. Akurat lawenda nie lubi nawozów. Ona rośnie na ubogich, kamienistych glebach Prowansji i tam jej najlepiej. Sa specjalne nawozy do lawendy. ALe akurat podobno kompost to wyjątkowo zły nawóz dla niej. Piszę co sama wyczytałam
Krys 22:40, 19 sie 2012

Karolina też mi było miło Cie ponownie zobaczyć szkoda ,że nie dłużej ,sernik upiekłam i został Zakupy - tak bardzo się z nich cieszę jutro zrobię zdjęcia ,dzisiaj miałam po południu gości i tak jakos nie zrobiłam ,ale już wiem gdzie je posadzę .Ej nie mogę się wyrobić ...
betysia 23:17, 19 sie 2012

Witaj Karolinko!!!!!
melduje sie po urlopie i nardabiam...tz probuje nadrabiac zaleglosci hihi....
rabaty, kolory....bajeczne !!!!!!!
oj jak ja tak lubie...
p.s
stoliczek super a M...ma chlopina po prostu inny gust !!!!!
pozdrawiam upalnie!!!!!!!!!!!!!!!!!
popcorn 08:25, 20 sie 2012

Agatko - zostawię, nie jest go dużo no i robi za ściółkę bardziej niż nawóz - ten pas lawendy przesuwałam ok 20 cm do przodu żeby go rozchodniki tak bardzo nie zacieniały i teraz podlewam bo mi mdleje... a dzięki ściółce nie wysycha tak bardzo... zobaczymy, chyba nie zabiję tych krzaczków?

Krysiu
- mam nadzieję goście Ci zjedli trochę tego sernika! Następnym razem na pewno Cię odwiedzę, sama, bez narzekającego M. przywiozę Ci rozsadę trawy, o tej (Magnolia pisała co za jedna, muszę sprawdzić parę stron wstecz) - bo mi się ładnie rozrosła, prawie jak miskant Variegata:

Betysia - zapraszam! M. zwykle (chyba z zasady?) nie podoba się to na co ja "choruję" Ławeczka też nie, no ale wygodnie mu się teraz siedzi i zadowolony

Miłego dnia! Ehh... znowu poniedziałek... brr
popcorn 09:25, 20 sie 2012

Wyskoczyłam skubnąć parę malinek, na dobry początek dnia. Zapowiada się gorący dzień, dobrze że w domu chłodno
Malinki - prawie codziennie taka miseczka z 2 krzewów? Jak dla mnie super Obok dojrzewające żurawiny. Dokupiłam sobie wczoraj 1 krzaczek.

Te pomidorki koktajlowe są super, fajnie że mam jeszcze troszkę nasion - na przyszły sezon posadzę je w doniczkach do góry nogami Bardzo plennne, a krzaczek mały i zwarty, idealny do doniczki

Żurawkowa rabata - jak się rozrosną te w "przechowalni" od północy (źle sobie tutaj radziły), uporządkuję je kolorystycznie. Ale i tak już mi się podoba

Uwielbiam zółte hosty, te kwitną na biało - faktura ich liści jest niesamowita

Różany żywopłot kwitnie słabo, ale nadal pachnie

Pierwsza lilia - oczywiście miała być biała... a wygląda na to wszystkie będą różowe...

Piórkówka Hameln jest świetna, będzie ją czekać przeprowadzka bardziej z przodu rabaty. W jej miejsce posadzę proso rózgowate, dobrej wysokości (Karl Foertster - trzcinnik proponowany przez Magnolie nie do kupienia, nawet na wczorajszych targach :/

Winorośl oszalała, krzaczek 50cio centymetrowy ugina się pod ciężarem owoców, niedługo będą dojrzewać

I na koniec - nowe trawki wczoraj kupione z Krysią:
Red Baron i dodatkowa żurawina Pilgrim;

I piórkówka no name (ktoś zna odmianę?) raczej do donicy, bo pan sprzedający stwierdził że lepiej ją okryć...ale ma fajne kotki, zupełnie inne niż Hameln. Ktoś może wie jaka to odmiana?