Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 11:05, 20 paź 2011

No to nie okrywam - zobaczę jaka zima będzie. Jeśli ze śniegiem to wszystko będzie z nim dobrze, jeśli bez niego - zobaczymy, może trzeba będzie okryć. Tydzień temu go wsadzałam, stad moje obawy... na pewno część się jeszcze nie ukorzeniła, tylko kilka sadzonek miało korzonki.

Wczoraj pracowałam do 19.30, dzisiaj mam luzy... ot, taka praca. Idę sadzić, przynajmniej nie pada mżawka jak wczoraj
shrekol 11:15, 20 paź 2011

Karolino, Marzenko napisałem o okryciu bluszczu bo miałem z nim przykre doświadczenie na działce młodo posadzony zmarzł, a u Karoliny dosyć otwarta przestrzeń i jak mówiła wieje strasznie dla tego moja propozycja zrobienia mu kopczyka na korzonki
popcorn 11:19, 20 paź 2011

Kopczyk będzie i tak, Przemku! Nad włókniną się zastanowię na bieżąco
To prawda, wieje, nawet dzisiaj. A mroźne wiatry mi co roku hortensje ogrodowe załatwiały zobaczymy w tym - może za radą Przemka jednak je wykopię i przezimuję w garażu... zobaczymy
na razie wracam sadzić
Patasia 14:24, 20 paź 2011

Witam Karolino dziękuję za odwiedzinki w moich skromnych progach.Dobrze wyczytałaś ,że te malinki to żurawki -wcześniej nad moim projekcikiem -napisałam o co mi chodzi Halinka ,nie wyczytała -) Co do kolorków -jeden rządek jeden kolor ,drugi -inny kolor .Jeszcze raz dziękuję-i pozwolisz ,że teraz ja pospaceruje po twoim ogrodzie .Pozdrawiam serdecznie ,życzę cudownego dnia
popcorn 14:33, 20 paź 2011

Witaj Kasiu-Patasiu u mnie
nie ma gdzie spacerować, powinnam postawić wielki szyld "w budowie", no ale zapraszam... na razie kolejne prace wstrzymane do wiosny :/
może kiedyś będzie pięknie

pozdrawiam i również życzę miłego dnia!
Karolina
popcorn 18:59, 20 paź 2011

Posadziłąm dzisiaj bukszpany które zostały mi po frontowej obwódce i 3 berberysy zielone "erecta". Na wiosnę skończę może tę rabatę - na prawo od wyjścia do ogródka drzwiami balkonowymi z mojego pokoju do pracy. Jest trochę żurawek, bukszpaników - przyszłych kulek i obwódka bukszpanowa na razie (jak urośnie
Do gruntu - przed domem od ulicy - wsadziłam bukszpanowe kulki z donic sprzed domu, na wiosnę będzie co innego w nich rosło. Obok nich posadziłąm cisa kolumnowego, którego będę formować w stożek.
Od południowej strony domu posadziłam rozplenicę japońską kupioną przy okazji wiśni i drugą malutką spod hotelu w Wiedniu (kradziona za zgodą znajomego właściciela, który mnie już kojarzy

W Nomi dzisiaj kupiłam na wyprzedaży 3 żurawki, jutro może je posadzę. Po 5,39 więc tanio, były jeszcze inne ale już do niczego się nie nadawały - zwiędnięte na amen. Reszta roślin niby przeceniona, ale bardzo zmarniała, nie nadawała się nawet po dużej obniżce do zakupu. Bukszpanowe kulki 29,99 po przecenie, a malutkie i nieładne...

Cieszę się że tyle zrobione Jutro jeszcze wsadzę wiedeńskie "uszczypki" (akurat przed hotelem pracował pan który roślinami się opiekuje, więc mam trochę lawendy i różności których nie miałam - może mi się ukorzenią trenowałam mój niemiecki - na tyle słaby, że nazwy ŻADNEJ z tych roślin nie znam

Do gruntu posadzić muszę też limelight - wysadzę to maleństwo z rzędu hortensji spod płotu na froncie i zastąpię je jedną wyrośniętą

Dobrego wieczoru!
hanka_andrus 19:04, 20 paź 2011

Ładnie popracowałaś ! I nasadzenia są!I dobrze,przed zimą trzeba wszystko zakopać do gruntu.
Bogdzia 19:12, 20 paź 2011

Bedzie dużo radości na wiosnę jak to wszystko zacznie rosnąc.Pozdrawiam.
popcorn 08:42, 21 paź 2011

Witajcie,
no mam nadzieje ze w czasie zimy się nie zmarnuje... czekam na wiosnę
Jak zakwitną wszystkie tulipany, hiacynty i żonkile będzie pięknie

Jeszcze leszczyna czeka na wsadzenie do gruntu (za płotem, na końcu działki którą zamierzamy dokupić
i dzisiaj posadzę h. limelight. Jutro może wybiorę się na kiermasz roślin i do leroy, zapolować na wyprzedaży.. ale pewnie znowu się nie uda
piątek weekendu początek!

pozdrawiam
Karolina
GabiK 08:48, 21 paź 2011

No, no Karolinko, popracowałaś. Brzmi ciekawie.
Ja miałam ochotę jeszcze przed wyjazdem na hortensję Silver Dollar, ale się opanowałam. Czekam do wiosny, czy coś na tej mokrej glinie przetrwa. Szkoda by było zmarnować tyle roślin. Teraz są "reprezentanci" zobaczymy jak im pójdzie.