Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 08:53, 21 paź 2011

Hej Gabi,
myślę ze będzie ok! (u nas takich nowości brak:/) kupiłam tę dużą limelight i mam problem gdzie ją posadzić, bo już wiele miejsca do obsadzania nie mam, a jak mam to mam plan co tam rosnąć będzie).
Chociaż zimą to chyba lepiej mieć zbyt suchy ogródek niż zbyt mokry... ale tez dużo zależy od tego jaka ta zima będzie. Jeśli będzie śnieg, to nie będzie źle Oby nie było baaardzo zimno!
U nas szkody robią dotychczas największe (z moich obserwacji) wiosenne przymrozki - hortensje zdążą wypuścić pąki i nagle je ścina mróz... no zobaczymy

pozdrawiam!
popcorn 20:23, 21 paź 2011

Kurcze Młoda kaszle i ma głos jakby 2 dni piła bez przerwy albo jak zgrzybiała staruszka... jakiś sposób na chrypkę u 5-latki? Wysmarowałam ją Amolem, wypiła syropek i zasnęła. Na szczęście gorączki nie ma i weekend przed nami, ale martwię się...

Jeśli będzie ok, to jutro rano wybiorę się do Tracza i do Obi, Przemek/Shrekol mnie zainspirował okazyjnymi fajnymi zakupami roślinnymi Trochę żurawek chciałabym kupić, zwłaszcza żółtolistnych. I bukszpanowe kulki i cisowe stożki albo prawie stożki, albo drzewko cisowe z wyraźnym przewodnikiem które możnaby przerobić na cisową kulkę na pniu

Zobaczymy

Na pewno posadzić mam te nieszczęsną hortensję (dzisiaj nie wyszłam do ogródka wcale) i 3 żurawki kupione wczoraj w Nomi. No i za płotem tę leszczynę, ale z tym to mój M. mam nadzieję powalczy - w końcu to 1,3 metrowe drzewko

Miłego weekendu wszystkim!
ell 07:27, 22 paź 2011

Życzę udanych zakupów.
popcorn 13:49, 22 paź 2011

Haha, to się wybrałam... pojechałam sama, rano. W stronę Łodzi, jak mi się wydawało GPS nie chciał działać, uparcie mimo restartu nie mógł namierzyć bieżącej lokalizacji :/ więc dojechałam do Lutomierska (bo źle skręciłam parę wsi za moją, nigdy tam jeszcze dotąd nie byłam), po drodze znalazłam 3 szkółki, w tym jedną jeszcze zamkniętą (była 8.45). W drugiej -dużej przy skrzyżowaniu w Lutomiersku -zmarznięte rośliny, zero obniżek. Ładny bukszpan-stożek, ale mały, jakieś 40 cm i 55 zł, więc odpuściłam.
W kolejnej -już w Konstantynowie-kupiłam kalinę do formowania "na patyku" (już ją obcięłam) za 10 zł i 3 ostatnie żurawki z żółtymi listkami po 6 zł- nie wiedziała sprzedająca jaka to odmiana, może Wy mi podpowiecie.. Jakimś cudem za te 4doniczki zapłaciłam 20 zł a nie 28 jak myślałam... no ale pani powiedziała że nie ma wydać i promocja

Do Tracza ani do Obi nie dojechałam, nie mam nawet mapy Łodzi... załamka

No ale rośliny już posadzone, a ja gotuję

Miłego weekendu!
hanka_andrus 14:37, 22 paź 2011

No to jak na taki wyjazd w ciemno,nieźle......gratuluję.
popcorn 16:21, 22 paź 2011

Daj spokój Haniu, załamka... totalnie nie znam Łodzi, nie chciałam się pakować w ciemno...
no trudno, może za tydzień... zastanawia mnie ten GPS, działał bez problemu do tej pory... może zbyt dużo chmur??

pozdrawiam!!
hanka_andrus 16:30, 22 paź 2011

oprócz GPS kup sobie mapę miasta,będziesz miała w razie awarii podowiadacza.
shrekol 19:19, 22 paź 2011

Karolino ale miałaś z sobotę z przygodami ale jak widać z pustymi rękoma nie wróciłaś oby następna sobota była bez niespodzianek
GabiK 19:40, 22 paź 2011

Przypuszczam, że ja też mogłabym tak się wybrać. Kiepsko u mnie z orientacją w nowych miejscach. Jeżdżę tylko znanymi trasami.
Dobrze, że nie wróciłaś z pustymi rękami.
Jak zdrowie córki?
popcorn 19:59, 22 paź 2011

Haha, to już wiecie czemu mieszkam tu już rok i do Tracza jeszcze nie dotarłam Raz przejeżdżałam, ale była 6ta rano więc zamknięte i jechaliśmy na urlop

Orientację mam baaardzo kiepską, po tylu latach w Wawie w końcu się tam nie zgubię, ale na początku kiepsko było Miałam problem żeby z przejścia podziemnego wyjść w tym miejscu ronda w którym chciałam (nazwy kierunków na początku niewiele mi mówiły

Taak, mapa się przyda. Tylko gdzie ją kupić?
Młoda ma głos jak staruszka, trochę kaszle, ale poza tym ok

pozdrawiam!!
k.