Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 08:55, 22 sie 2012

Zaraz pozmieniam wszystko i co to będzie później?
miłego dnia!
mallwinka 09:39, 22 sie 2012

witaj
dziękuję za odwiedziny na mojej str.
ja u ciebie już wędowałam duzo wcześniej ale się chyba nie ujawniłam.
musze ci powiedziec że chyba mamy takie same garaże. a ta alejka z bukszpanów bardzo tam pasuje i jeszcze te tulipany.
ja tez juz kupiłam 50 cebulek i bedę sadzić ale musze najpierw przygotować im teren. i musze zakupić koszyczki. a T dużo cebulek sadzisz do 1 koszyczka? i czy np można posadzić tulipany z innymi mniejszymi cebulkami razem w 1 koszyczku? tak sie pytam bo do tej pory sadziłam luzem i po 6 latach mi to wszystko wygineło. teraz chće jakoś nad tym zapanować dlatego chce w koszyczki zainwestować.
pozdrawiam miłego dnia
popcorn 09:47, 22 sie 2012

Hej Malwinka!
Garaż z typowego projektu, więc możliwe Do 1 koszyczka mieści mi się 9-11 cebulek (zależy jak duże kupisz). Pewnie że można sadzić różne gatunki w 1 koszyczku, ale najlepiej wyglądają takie jednogatunkowe kępki...
Też już miałam dość siekania cebul w gruncie, do tego nornice... lepiej raz zapłacić za koszyczki i mieć nad tym jakąś kontrolę

pozdrawiam!
popcorn 10:17, 22 sie 2012

Jutro dostanę cebulki! Dzisiaj zabrał je już kurier! Ale fajnie!
Agacia 11:02, 22 sie 2012

Karooola! Hej! Podczytałam trochę i powiem, że nawet jest plus mojego ogrodowiskowego obijactwa - potężna dawka nowych zdjęć

Najbardziej podoba mi się ta rabata z metalowymi (?) ptakami, w tym 'bałaganie' jest metoda! Pięknie wszystko się rozrasta, aż człowiek ma ochotę rzucić się w te kwiaty!

Stoliki: Singera babcinego posiadam, w kuchni, a nawet na strychu leży oryginalny blat, ale nie wynagrodzi mi to braku gałęziowej konsolki!! Jest wspaniała, idealna, boska! I ta cena... Szczerze zazdroszczę Od razu napisałam do Zbynia, może jakimś cudem im się zaplątał jeszcze jeden...

Skoro przy domowych sprawach jestem - ostatnio Mama zadzwoniła, żebym 'coś zrobiła' ze swoimi pismami wnętrzarskimi, które przechowuję u niej, a które mam w ilości nierozsądnej. Z post-itami, notatkami, pomysłami... jeszcze 2 lata temu były dla mnie takie cenne, a teraz... hehe Ostatnio zajrzałam na FM i nawet z lekką ulgą przejrzałam wątek 'czego w urządzaniu nie zrobilibyście ponownie' - bo te wszystkie wybory mam za sobą. Co prawda jeszcze cały czas coś się robi, ale parę dni temu symbolicznie zakończyliśmy urządzanie zamawiając (wreszcieeee!!!) sofę do salonu UFF!

Dalej o meblach: ławka ogrodowa jest przepiękna. Myślałam o niej gdy pisałaś, że potzrebujesz ściągnąć dwie, ale - pomijając, że trochę kosztuje - nie widżę niestety dla niej miejsca. Natomiast Ty, uważam, masz dla niej miejsce idealne. Nie ma tam za dużej konkurencji, jest piękną ozdobą sama w sobie. Twoja jest surowa czy olejowana?

I plony, i kwitnące miskanty (!) i wszystko och i ach

Pozdrawiam i podglądam
Aga
popcorn 11:26, 22 sie 2012

Hej Agatko,
fajnie że w końcu jesteś! Jak było na urlopie? To już jakiś czas temu, ja o swoim już zapomniałam

Rabata z metalowymi ptakami też jest moją ulubioną, ale zmiany będę tam musiała przeprowadzić - bo do czerwca jest tam dość łyso i zbyt zielono. Najlepsze że pod tym morzem jeżówek i rudbekii jest parę dużych bukszpanów, których teraz prawie nie widać... ale w zimie powinno to dobrze wyglądać - wtedy tylko one będą widoczne...
Singerkę może jeszcze kiedyś wywalczę, miałabym dla niej miejsce w pokoiku gościnnym którego nie używamy... za duży mamy dom, albo jeszcze jedno dziecię by trzeba Ale nie planujemy.
Gratuluję sofy! Pokazałaś jaka będzie na FM? Muszę iść zobaczyć, ciekawa jestem na co się zdecydowaliście!
Ławka jest fajna, no i prawie cała pod dachem, może tak szybko nie wypłowieje... w starych angielskich ogrodach takie wypłowiałe mi się podobają, ale sama nie chciałabym takiej mieć... jest olejowana.

Plony... wczoraj sąsiadka jednak wzięła 3 cukinie, bo sama ma zielone i stwierdziła że w słoiku będą nieźle wyglądały takie wymieszane. Uff Natomiast mimo rozdawnictwa nadal mam garnek pełny jeżyn i zero miejsca w zamrażalniku oraz zero słoiczków... hmm...

Pozdrawiam serdecznie!!!
popcorn 11:56, 22 sie 2012

Rano musiałyśmy wcześnie wstać, bo Młoda pojechała na wycieczkę z przedszkola - do ogrodu botanicznego w Łodzi. Sama bym pojechała

W każdym razie wróciłam jeszcze przed 8mą do domu/pracy i zdążyłam posadzić 2 rządki na nowej rabacie (sąsiedzi musieli się zastanawiać czy całą noc tam siedziałam - wczoraj aż do zmierzchu i dzisiaj od rana.

Jest teraz tak:

Jeszcze rządek prymulek i sasanki i koniec. I obwódka bukszpanowa z przodu...
Będzie git? Jakieś uwagi?
majkel0326 12:06, 22 sie 2012

Karolina,roślinami się nie martw,najwyżej będę reanimować Postoją trochę w wodzie to odżyją.Ja mam nadzieję,że do Ciebie dziś moja paczka dojdzie i nie będzie masakry w środku.
popcorn 12:10, 22 sie 2012

Czekam z niecierpliwością Twoja powinna być jutro! Jak się reanimacja nie uda wyślę jeszcze raz, ale może bliżej jesieni - bo ostatnio coś gorąco u nas
dzięki, Maju!!
pozdrawiam!!
Agacia 13:01, 22 sie 2012

Hej, na urlopie w Chorwacji było cuuudownie, w końcu pojechaliśmy z Itaki i jestem bardzo zadowolona z ich usług Sofy nie pokazałam, bo na FM mam przecież... wątek jak zakładam ogród Muszę raczej wrzucić tam jakieś zdjęcia w temacie, może ktoś jeszcze ze starej gwardii zajrzy Sofę kompletnie inaczej sobie wyobrażałam. Podobały mi się klimaty googulka, czy Twój chester - takie retro klimaty i kształty. W końcu (choć się tak zarzekałam) zdecydowaliśmy się na narożnik, bo w naszym malutkim salonie to jedyne rozsądne wyjście jeśli chodzi o stosunek rozmiarów do ilości miejsc siedzących. No i przekonałam się, że większość sof, które mi się podobają nie ma fukcji spania, która tutaj była absolutnie konieczna. Więc narożnik, ale mam nadzieję, że będzie stosunkowo ładny. Obicie z tkaniny z grubym splotem, z teflonem, beżowe I oliwkowe poduchy (mamy w pobliżu krzesła w oliwkowym obiciu i inne oliwkowe akcenty). Nie jestem wniebowzięta pod względem wyglądu, ale za to jestem pod tym względem, że mam to zrobione