Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 13:25, 16 paź 2012

Hej Ula, myślę że po kwitnieniu wiosennym bez wytnę po prostu; jego bardzo ciężko byłoby przesadzić, zresztą słabo się przyjmują - czytałam o tym kiedyś...
Mam glinę niestety. Fajne są te hosty, ale niestety nie powiem Ci co za odmiana - kupowałam na allegro pod hasłem hosta-mix, taniej, nie wiadomo było co wyrośnie, a wyrosły takie ładne Szkoda że nie mówiłaś, to bym Ci wczoraj do przesyłki dołożyła kłącze następnym razem!

pozdrawiam!!
Urszulla 13:28, 16 paź 2012

Karolinko-kłącze od hosty odkroić to wielka sprawa. Ja sobie kupię bo zbyt dużo host u mnie nie będzie więc tych kilka to nie aż taki wydatek.
popcorn 13:30, 16 paź 2012

Eee, w donicy to nie tak źle. Ale już poszła przesyłka, pewnie jutro u Ciebie będzie!
Uwielbiam hosty, mam ich trochę pozdrawiam!
kasik778 16:07, 16 paź 2012

popcarol napisał(a)
Pada... myślę że podlewanie cisów może okazać się zbędne Taka pogoda mogłaby się jeszcze trochę utrzymać, im dłużej tym lepiej!

Zrobiłam wczoraj parę fotek "z wysokości" - z balkonów i z okien... ku pamięci. Z góry też lepiej widać że kształt rabat jeszcze do korekty...

Róg między domem a garażem:

Morwa pendula w zawijasku z bukszpana; cyprys Lawsona, przed nim 5 kulek z bukszpana variegata i niedawno sadzony wiąz Wredei.

Pięknie ci ta rabatka wyszła morwa pendula mnie zaciekawiła, słyszałam, że podobno jej owoce są trochę problematyczne, to prawda?

A co za trawki tam masz?
AniaDS 16:58, 16 paź 2012

Piękna ta ławeczka, ja bym schowała na zimę .
Rabatki z góry eleganckie, czego nie mogę wciąż powiedziec o moich .
eliza3 17:32, 16 paź 2012

Pospacerowałam po Twoim ogrodzie i posiedziałam na pięknej ławeczce. Oczywiście zwróciłam uwagę na to co lubię najbardziej, juki, rozchodniki... no i oczywiście warzywnik. Ogród masz spory i jest co robić, a ty piszesz, że jeszcze chcecie coś dokupić... więc pracy sporo, życzę, aby wszystko poszło po Twojej myśli, bo jak są plany to dążymy do ich realizacji, a to zawsze pcha do przodu.
Zima przed nami, więc jest czas, aby wszystko przemyśleć, będzie pięknie
Pozdrawiam.
popcorn 17:35, 16 paź 2012

Hej Kasiu! Owoce morwy są problematyczne bo spadają i brudzą np chodnik pod spodem; moja morwa jest szczepiona, owoców ma mało, do tego zjemy je póki wiszą; nawet gdy spadnie jakiś to na rośliny, więc nie brudzi. A owoce ma zdrowe i nie można ich nigdzie kupić, więc sobie hoduję
Trawki? Najbliżej domu rozplenice japońskie (ale hameln, trochę za niskie, docelowo mają być trzcinniki Karl Foester, ale nie mogę ich nigdzie kupić...) niżej mozga trzcinowata, przy bukszpanach ostnica.

Aniu - zdjęcia z góry zgapione od Ciebie! Ławeczkę schowam, jak się zmieści... Rabatki eleganckie? Może te za domem, ale te przed - już nie bardzo A powinno być odwrotnie Ale popracuję nad nimi, kanciki już zrobione, część rudbekii wyrwana Ale przemokły mi rękawiczki bo pada u nas, więc się schowałam - herbatka i bajka z Młodą

miłego popołudnia!
Pszczelarnia 17:37, 16 paź 2012

Karola, jesteś przekonana do mozgi? Pytam przewrotnie?
popcorn 17:38, 16 paź 2012

eliza3 napisał(a)
Pospacerowałam po Twoim ogrodzie i posiedziałam na pięknej ławeczce. Oczywiście zwróciłam uwagę na to co lubię najbardziej, juki, rozchodniki... no i oczywiście warzywnik. Ogród masz spory i jest co robić, a ty piszesz, że jeszcze chcecie coś dokupić... więc pracy sporo, życzę, aby wszystko poszło po Twojej myśli, bo jak są plany to dążymy do ich realizacji, a to zawsze pcha do przodu.
Zima przed nami, więc jest czas, aby wszystko przemyśleć, będzie pięknie
Pozdrawiam.

Ela dzięki To tylko 860m2 z dużym domem, garażem na 2 auta i podjazdem na 1/3 działki... i trawnikiem którego już nie mogę ukroić pod rabatki, bo pod spodem instalacje... Więc może z 500 m2 jest pod moje nasadzenia włącznie z trawnikiem - tylko! Do dokupienia kolejne 350m2, więc taki mniejszy ogródek działkowy - nie mogę się doczekać!
Zima - buu
popcorn 17:40, 16 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Karola, jesteś przekonana do mozgi? Pytam przewrotnie?

to nieśmiertelna trawa, ukradłam kawałeczek sprzed naszego bloku w Wawie, 4 lata temu, a teraz mam całe łany, a ile już porozdawałam! To straszny potwór... teraz mam ją w 3 miejscach, póki nie zawłaszcza niedozwolonej przestrzeni jest ok, a potem z nią walczę żeby tak miskanty chciały rosnąć...