Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 13:57, 17 paź 2012

Tadam! Zamówiłam róże! Przez allegro, będą w piątek.
A po Grahama Thomasa, Schneewittchen, Bonicę, Szekspira i 2 angielki-niespodzianki jadę w sobotę rano do Łopatek, do p. Piechulskiego. Ma już wszystkie róże wykopane, większość sprzedaje, reszta do chłodni. Po co się daje róże do chłodni? Żeby nie zmarzły przez zimę??
Urszulla 14:55, 17 paź 2012

Sądzę że te co nie sprzedadzą mają okres spoczynku. Ale znawcą nie jestem....

No, hakone jak masz to daj (ale bez słońca to się nie wybarwi)-będzie super a za bukszpanami mogłabyś taki żywopłot np. jasnożółtych lub bordowych berberysów zrobić (jak masz sucho, one są wytrzymałe).
Albo wiem:jeszcze lepiej rzed bukszpany karłowe berberysy, a z tyłu wyższe cięte na żywopłot????
Jak taka koncepcja się by Tobie widziała????
eliza3 15:59, 17 paź 2012

Karolinko, z ciekawością obejrzę Twoje zakupy... róż mam jak na lekarstwo, ale wszystko przede mną...
popcorn 18:10, 17 paź 2012

Hej Ula! Poszukam jutro w necie o co chodzi z tymi różami w chłodni

Co do bukszpanowego paska za domem od północy to bardziej w żurawki i hakone do mnie przemawiają niż berberysy Hakone nie mam, musiałabym kupić - kilka sadzonek mam z przodu pod brzoskwinią i to tyle. Tam -w pasku z bukszpanami za domem - jest 50 cm miejsca, więc tyle roślin się nie zmieści, raczej coś okrywowego i może rzeczywiście jakaś trawa która w cieniu nie cierpi zbytnio...

Ela - czekam na te róże z alle (mam nadzieję przyjdą równie ładne co do Mamy), no i w sobotę od razu też kupię. A potem wielkie sadzenie (pewnie znów w niedzielę... . Tak to jest, w sobotę też mnóstwo załatwiania (wzięliśmy się za remont tego starego domu), umawiania fachowców itp... i niedziela zostaje na ogródek...

Dzisiaj trochę powalczyłam, przed chwilą przyszłyśmy dopiero z Młodą do domu. Gabi ostatni pewnie raz molestowała trampolinę (która służy jej nie tylko do skakania, ale też jako plac zabaw - do siedzenia w środku i zabawy lalkami, jedzenia...). Ja zrobiłam kanciki z tyłu - wzdłuż rabaty z Wredei, żurawkowej i kwaśnej z borówkami. Pasek z cisami odchwaściłam, tam już kancików nie zdążyłam... ścięłam za to rudbekie sprzed domu, plus mozgę. Od razu się jaśniej zrobiło, nasadzenia bardziej czytelne i jakieś miejsce... no i z kancikami wczorajszymi lepiej wygląda Zrobię fotki jutro
No i wiaderko chwastów z warzywnika wyrzuciłam Kompostownik z górką... trzeba go będzie jutro ubić trochę
bociek 18:19, 17 paź 2012

Karolinko, no szalejesz z tymi zakupami. Czekam na fotki nowych nabytkow
popcorn 18:49, 17 paź 2012

Kasiu róże to - mam nadzieję - ostatnie zakupy ogrodowe w tym roku! Mam nadzieję
Ale pogoda w większości paskudna, czasu brak, więc po szkółkach i ogrodniczych nie jeżdżę To i okazji zakupów brak - na szczęście
vita 18:58, 17 paź 2012

Rzeczywiście szczęście, brak okazji do zakupów!
Wróciłam z torbą pełną przecenionych tulipanów i na tanie cisy się szykuję, kopane.
Później posadzę od Ciebie, ale też dadzą radę.
popcorn 19:03, 17 paź 2012

Hej Wiktorio,
Z tymi zakupami to ja przeginam, nie tylko (ale głównie) ogrodniczymi... więc na szczęście są okazje żeby czasem przystopować
Hmm... przeceny... też się zawsze łapię Tanie cisy powiadasz? Już nie mam gdzie wcisnąć Do sielskiego je planujesz? Moje na razie tfu tfu ok, 2 mają ślady wysychających igiełek w paru miejscach, jeden bardziej, drugi mniej... ale reszta się trzyma - czyli chyba się przyjmują?
Gabriela 19:06, 17 paź 2012

No tak, ja już też "ostatni raz" w tym sezonie kupuję rośliny. A może "przedostatni raz" ?
Wygląda że róże będziesz mieć te same co ja mam, tak czytam w Twoim poście na górze. Polecam, są piękne. Oczywiście nie dotyczy to angielek niespodzianek, bo nie wiem jakie to będą.
popcorn 19:10, 17 paź 2012

Hej Gabrysiu,
fajnie że je polecasz, wzięłam wszystkie angielki jakie pan miał i jeszcze historyczną Rose du Roi od pana z allegro... te niespodzianki to nie wiem jakie, jedna różowa, druga - niedosłyszałam.. spytałam pana czy ma to i to i "inne angielki lub historyczne' - i przygotował mi do odbioru w sobotę wszystko z mojej listu plus po jednej z "innych angielek" - ciekawe czy będą miały nazwy...
Ostrogowca zakupię i planuję w różach - co myślisz??