Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 18:15, 12 kwi 2013

Kasia, ja tam lilie zostawiam na zimę, w gruncie. Jak w koszykach to nic im nie jest po zimie, okrywam stroiszem. Unikam azjatyckich, bo te rzeczywiście trzeba wykopywać. Te z balii będzie trzeba trzymać w garażu. Ale tak w masie, w ładnym naczyniu wyglądać będą cudnie

Irenko - ale zakupy!! Nożyce akumulatorowe - może kiedyś Ty masz tego więcej, no i większe. Ja poczekam z takimi zakupami aż mi obwódki podrosną

Porobiłam troszkę na działce, ale nas z Młodą deszcz zagonił do domu. Ech.

Ale obsiałam jedną skrzynkę - posadziłam sałatę dębolistną z parapetu, hartowaną ostatnie 2 dni kalarepkę. Posiałam szpinak i szczaw.
Groszki przetrwały miesiąc zimna! Super! Kiełkują ostro
W 3 miejscach warzywnika miałam też rabarbar, przesadziłam go na rabatę z kwiatkami. Niech sobie rośnie, nie powinien przeszkadzać bo na bieżąco jest zjadany

I kupiłam 5 hortensji limelight w brico! Po 13,99 zl, całkiem ładne, obcięte już, wysokości ok 50 cm, z wieloma pędami Powinny kwitnąć w tym roku!

Czeka mnie wyeksmitowanie oszukanych nie-limek i posadzenie limek
ka1sia 18:22, 12 kwi 2013

Dzięki, Karolcia, to ja jutro też juz moje posadzę
Urszulla 19:35, 12 kwi 2013

Plany jak zwykle obfite u Ciebie, pozdrawiam
popcorn 19:55, 12 kwi 2013

Hej Ula, no, jak zwykle Zawsze jest mnóstwo do zrobienia, gdyby było cieplej rozłożyłoby się to na kilka tygodni, a tak - od razu szybko trzeba wszystko zrobić

Kasia - powodzenia!

Pozamieniałam miejscami 3 nie-limki z limkami. Jeszcze dwie mi zostały, na jutro. Ciemno się robi, zimno, no i ziemi mi zabrakło workowanej Jutro muszę znowu parę worków przywieźć.
popcorn 20:57, 12 kwi 2013

Żurawki spod włókniny - nieźle przezimowały

Narcyze widać

I trochę tulipków:

Całe 2 wrzośce się ostały:

Więcej narcuzów - chyba:

Biedronek sporo się budzi:

Ciemierniki weranduję

Ptaszek pilnuje nowych cebulowych:
Juzia 21:01, 12 kwi 2013

Też mogłam okryć swoje żurawki....miałabym trochę koloru jak Ty
Ładną wiosnę niedługo będziesz miała!
Juziam.
popcorn 21:17, 12 kwi 2013

Justynko żurawki okryłam, bo między nimi posadziłam 3 róże Graham Thomas. I osłoniłam całą rabatę za jednym zamachem
Wiosna już prawie, dzisiaj przed 20tą było nadal 12 stopni! Ale wypas Jutro ciąg dalszy, niech tylko nie pada, plis!
Juzia 21:19, 12 kwi 2013

NO wlasnie...mogloby juz nie padać... plisss
hehe
popcorn 21:20, 12 kwi 2013

Tulipanki się pokazuję, kwiatów zbyt dużo nie będzie, bo strasznie małe te cebulki się porobiły Duże porozpadały się na 3-4 małe i nie wiem czemu... oczywiście osłonki powysadzało, muszę całą tę rabatę wysypać świeżą ziemią.

Tulipanki w żwirku się pokazują, liliowce między nimi:

Czosnki w skrzyniach:

Rzodkiewka:

Ciemiernik wczorajszy, dzisiaj kwiatuszki już są wyżej, jutro cyknę:

Juki muszę rozwiązać, zapomniałam
popcorn 21:21, 12 kwi 2013

Juzia_G napisał(a)
NO wlasnie...mogloby juz nie padać... plisss
hehe

Deszcz jest potrzebny, choć ziemia wilgotna od roztopów jeszcze. Ale mogłoby choć jutro nie padać, potem cały tydzień może i tak w tygodniu czasu brak...

pozdrawiam!