Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 08:26, 14 kwi 2013

Hej Marzenko,
szukam zamienników, bo te są drogie :/ 600 zł za 3 szt, plus podróż do Węgorzewa? M mnie zamorduje Może i by się nadały takie duże, zwykłe? Tylko otwór w dnie trochę mały...

pozdrawiam!
popcorn 09:58, 14 kwi 2013

Brr, zimno, tylko 7 stopni...

W skrzyneczkach zaczyna się zielenić:

Roszponeczka w zbliżeniu

Czosnek:

Pod poliwęglanem, wczoraj sadzone:

Dębolistna pikowana z parapetu plus roszponka ubiegłoroczna przesadzana z gruntu:

Ciemierniki kwitną

3 szt z poprzednich sezonów wytrwały tylko..., dosadziłam 7, jeszcze 2 czekają takich samych, białych, oraz korsykański, cuchnący i orientalny - w doniczkach na parapecie, jeszcze nie hartowane.

Szkółka hortensji - jak się przyjmą obdzielę każdego chętnego

W żwirku widać tulipany i liliowce (te jaśniejsze). To dobre połączenie, przekwotłych i schnących tulipanów nie widać, bo liliowce rosną w międzyczasie coraz większe
Madzenka 10:32, 14 kwi 2013

popcarol napisał(a)
Hej Marzenko,
szukam zamienników, bo te są drogie :/ 600 zł za 3 szt, plus podróż do Węgorzewa? M mnie zamorduje Może i by się nadały takie duże, zwykłe? Tylko otwór w dnie trochę mały...

pozdrawiam!

Ja bym zaryzykowała ze zwykłymi najtańszymi ceramicznymi - terakotowymi - nawet takimi z przeceny a jak duży musi być otwór?
popcorn 10:49, 14 kwi 2013

W sumie nie wiem, nie ma z kim porozmawiać w PL kto by to stosował
Chyba muszę zaczepić jakiegoś entuzjastę na EN forum
Zobaczymy

M na mnie popatrzył jak na wariata

pozdrawiam!
popcorn 11:32, 14 kwi 2013

Nowy szpalerek z horti limelight

Rozwiązałam juki, dobrze je wiązać na zimę - teraz są ładne i wyprostowane, a u sąsiadki zdechłe i zmięte spod śniegu

Trawiasta ogarnięta, sporo cebulowych posadziłam tam jesienią. Ze wszystkich stron otoczona betonem (dom/kostka), nornic i kretów brak (tfu tfu):

Przetrwał zimę
Ewa4 11:36, 14 kwi 2013

Tak Karolinko z wiązaniem juk masz racje ja nie wiązałam i mam w opłakanym stanie a Twoje piękne
ewa004 12:03, 14 kwi 2013

Karolina śliczna wiosenka u Ciebie ,o wiązaniu juk nie miałam pojęcia ale różnica rzeczywiście znaczna ,ja mam malutkie i takie mizeroty po zimie że aż żal .

Już nie mogę się doczekać widoku Twoich kwitnących hortensji ,Jezu co to będzie za widok taki szpaler CUDO
popcorn 15:05, 14 kwi 2013

Ewo - nie wiem kto mi podpowiedział z tym wiązaniem, ale już drugi rok tak robię i polecam
Ewo - mam nadzieję w tym roku zakwitną, powinny

miłęgo dnia! Idę w końcu na dwór (dzisiaj tylko porządkowałam garderobę, znowu wór rzeczy do oddania...). Słonko przebija się zza chmurki, obiad zjedzony, idziemy
Margarete 15:22, 14 kwi 2013

Dzięki Karolina za wyjaśnienia, o bieleniu nie miałam pojęcia.
Na swoim wątku załączyłam fotki z moich wczorajszych "wycinanek", zajrzyj, zobacz.
Aha i jeszcze chciałam napisać że u ciebie już naprawdę wiosnę widać, nareszcie....Pozdrówka.
popcorn 17:09, 14 kwi 2013

To prawda, codziennie coś nowego się pojawia Zaraz do Ciebie zajrzę, Małgosiu!

Czosnku niedźwiedziego będę miała sporo! Myślałam że po nim, kupiłam go rok temu, posadziłam i mimo przycięcia liści zwiędł na amen... ale cebulki widocznie w ziemi zostały, bo kiełkują na potęgę
I tulipanki żółte botaniczne wyszły w kilku miejscach. Narcyzy rosną w oczach, widać już pąki kwiatowe
Próbowałam zrobić spiralę z jednego z bukszpanów... w efekcie mam kolejną kiedyś-kulkę na pniu... ech