Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 20:05, 11 kwi 2013

Ostatnie zajęcia na dzisiaj - mam tylko jedną limkę, ale trochę ją przystrzygłam i wyszło trochę sadzonek Fajnie byłoby gdyby się przyjęły

Sprzęt gotowy:

Doniczki napełnione ziemią:

I gałązki po 2 pąki, powtykane:

Nie-limki (oszukano mnie na alle:/...) posadzonkuję do gruntu, bo parapety przepełnione i doniczek z podstawkami brak.
JoannA 20:06, 11 kwi 2013

popcarol napisał(a)
Obejrzałam, nie tylko limki! Zdradzisz po ile były? Wyglądają na wypasione!
No, 1000 gąb do wykarmienia Nie mieliśmy żadnych zwierzątek domowych, za to teraz sporo brr

limki po13,60
Gabriela 20:07, 11 kwi 2013

Karola, śliczne dżdżownice, akurat tego się nie brzydzę, chociaż wolę w rękawiczkach niż gołą ręką trafić, jak kopię w ogrodzie. U mnie jest ich dużo w glebie,a w konsekwencji dużo kretów, bo dżdżownice to ich przysmak.
Ciekawe w jakim tempie przerobią te odpadki?
popcorn 20:07, 11 kwi 2013

Bogdzia napisał(a)
Niezbyt ładne te Twoje zwierzatka ale chociaż przydatne. No to się solidnie napracowałas. Bardzo ciekawa jestem tych Twoich nowych roslin o których nawet nie słyszałam wcześniej , niech rosną bo chcę je poznac. Pozdrówka.

Bożenko czekam na nasionka, na razie brak. Sama jstem ciekawa. Kapusty ktoś na forum hodował i się chwalił, więc wzięłam. Zależało mi na okrze (antyrakowo działa podobno, choć w smaku mdła i śluzowata ale w zupie zmiksowanej nie czuć wcale) i mizunie - do sałatek

pozdrawiam!
JoannA 20:08, 11 kwi 2013

U ubiegłym roku posadziłam 3 Limki, spróbuję rozmnożyć przez odkłady, przygnę parę patyków
popcorn 20:08, 11 kwi 2013

JoannA napisał(a)

limki po13,60

tanio! Dorodne krzaki! U mnie były mniejsze w ub roku i po 29 zl chyba, jedna kupiłam :/ U mnie odkłady nie zdały egzaminu, pod śniegiem się połamały te przygięte gałązki (może zbyt mocno je przygięłam?) powodzenia!!
popcorn 20:09, 11 kwi 2013

Gabriela napisał(a)
Karola, śliczne dżdżownice, akurat tego się nie brzydzę, chociaż wolę w rękawiczkach niż gołą ręką trafić, jak kopię w ogrodzie. U mnie jest ich dużo w glebie,a w konsekwencji dużo kretów, bo dżdżownice to ich przysmak.
Ciekawe w jakim tempie przerobią te odpadki?

U mnie niewiele, bo glina niestety. Sama jestem ciekawa jak szybko będą pracować. Trochę ich jest ilościowo, choć objętościowo niezbyt... zobaczymy, będą raportować na bieżąco
JoannA 20:12, 11 kwi 2013

Kupiłam w ubiegłym roku Limkę na allegro, miała mieć 50-60 cm i pąki kwiatowe. Wrzucę do siebie fotkę, zobaczysz jaką nędzę mi wysłano
agata_chrosc... 20:14, 11 kwi 2013

a te robale z torfem i obierkami i woda podlane to do czego? U mnie takie samopas chodzą i jakoś nie wpadło mi do głowy coś z nimi robić. A powinnam?
popcorn 20:38, 11 kwi 2013

Joasiu - no na alle to bym się bała kupować... cóż, lepiej zobaczyć co się kupuje niż ufać sprzedającemu... a ludzie powinni negatywy wystawiać, ale każdy się boi że w odwecie też dostanie i koło się zamyka :/ Ja dostałam łądne niewielkie sadzonki, które od razu nie kwitły. A dopiero jak trochę poczytałam i zdjęć pooglądałam, okazało się że to nie limki. Buu...

Agatko - to dżdżownice kalifornijskie, w celu produkcji wermikompostu i biohumusu. W celu naturalnego organicznego dokarmiania roślinek oczywiście, bo dla przyjemności wolałabym mieć kota czy papugę