Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny...

Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny...

Sebek 21:50, 29 lut 2012

nika napisał(a)
Mam do Was pytanie.
Moja teściowa chce się pozbyć ze swojego ogrodu bukszpanu. Jest on w formie żywopłotu, który kiedyś oddzielał część warzywną (bo warzywniaka juz dawno nie ma), długi na jakieś 4-5 metrów i wysoki na ok. 1,20 - 1,40m. Chętnie przygranęłabym te bukszpany do siebie, ale nie wiem czy można takie wiekowe przesadzać i czy się przyjmą w nowym miejscu? Jeśli tak, to kiedy najlepiej je przeprowadzić?

Jak ziemia rozmarznie i jeszcze nie ruszą - w kwietniu gdzieś. Z dużą bryłą się przyjmą - warto je przenieść
nika 11:09, 07 mar 2012

Sebek, Ty jak zawsze niezawodny Dziękuję.
hanka_andrus 11:11, 07 mar 2012

Po przeniesieniu obcięłabym je co najmniej do połowy obecne wysokości, Chyba,że są ładnie ukształtowane,to tylko kosmetyka.
Bukszpan utraci większość swych dotychczasowych korzeni,nie będzie mógł zachować swych liści w dotychczasowym stanie ,i tak je zrzuci, lepiej niech się wysila na nowe przyrosty.Termin...wg rad Sebastiana.
nika 11:13, 07 mar 2012

Missm26 napisał(a)
Hej Niko, jestem u Ciebie pierwszy raz i bardzo mi się podoba
Gustowny ogród tworzysz, będzie wspaniale!
Pozdrawiam serdecznie

Witaj Marto
Dziękuję za komplement, ale w porównaniu do Twojego ogrodu, to jestem jeszcze w lesie
Sprawdziłam... i dzieli nas dokładnie 167km... i blisko... i daleko
Ale jakby co, to serdecznie zapraszam
nika 11:16, 07 mar 2012

hanka_andrus napisał(a)
Po przeniesieniu obcięłabym je co najmniej do połowy obecne wysokości, Chyba,że są ładnie ukształtowane,to tylko kosmetyka.
Bukszpan utraci większość swych dotychczasowych korzeni,nie będzie mógł zachować swych liści w dotychczasowym stanie ,i tak je zrzuci, lepiej niech się wysila na nowe przyrosty.Termin...wg rad Sebastiana.

Haniu, ogromne podziękowania
W sumie, to te bukszpany rosły sobie, jak chciały i nigdy nie były przycinane, więc nie mają ładnej formy i nie będzie mi szkoda ich przyciąć, tak jak radzisz. Dziękuję :*
hanka_andrus 11:25, 07 mar 2012

Przycinaj z wyczuciem,żeby zielonego trochę zostało jednak.Będziesz widziała co i jak.No i po posadzeniu NIE ŻAŁUJ IM WODY PRZYNAJMNIEJ PRZEZ MIESIĄC.
Czy od razu je umieścisz docelowo?Najlepiej by było ,żeby pojedynczo je posadzić.Niech by dostały światła z każdej strony.A w przyszłym roku dopiero tam gdzie chcesz.4-5 metrów to dosyć dużo krzaczków......
nika 11:34, 07 mar 2012

Myślałam, żeby posadzić je docelowo od razu, ale teraz rozważę to, co napisałaś, tym bardziej, że jak na razie miejsca mi nie brakuje, a tam gdzie chciałam je posadzić jest jednak trochę cienia z drzew i tak, jak piszesz nie dostałyby słońca z każdej strony...
Eve 12:14, 07 mar 2012

nika napisał(a)
Chociaż dawno mnie tu nie było, to nie znaczy, że na stałe zniknęłam z Ogrodowiska i porzuciłam myśli o stworzeniu swojego wymarzonego ogrodu.
Zima nie odpuszcza, ale nic w tym dziwnego... w końcu mamy luty...
A ja tęsknię za wiosną, ciepłem, zielenią...
Chciałabym już pić poranną kawę na tarasie, a potem zakasać rękawy, założyć kalosze, chwycić narzędzia i z radością przystąpić do pracy. Ale na to jeszcze muszę poczekać
Tymczasem powstają kolejne rysunki, plany...

... a wiosnę przywołuję, rozstawiając w całym domu wiosenne kwiaty Może "czary" pomogą i wiosna przyjdzie tak szybko, jak to tylko możliwe

Witaj Niko przyszłam z rewizytą i bardzo podoba mi się to co zaczęłaś robić, pierwsze nasadzenia super, no i widzę, że zabrałaś się solidnie do pracy w nowym sezonie. Kibicuję Twoim planom, będę z przyjemnością zaglądać do Ciebie O oleandrze odpisałam Ci w swoim wątku
monitka 12:36, 07 mar 2012

nika zazdroszczę planów i koncepcji (jaką mądrą księgę studiujesz?) No i fajne nasadzenia już masz. I domek bardzo mnię podoba. Z tego co wyczytałam to podobną kolorystykę planujemy z tym że ja nie byłam na tyle konsekwentna żeby się tego trzymać. No ale jak coś wymyślę to mam gdzie się pozbyć niechcianych roślin
gdzie kupiłaś szpadelek do kancików? nie mogę znaleźć żadnego w pobliskich sklepach.
Milka 12:46, 07 mar 2012

nika, faktycznie przygotowuje się do czegoś wielkiego

a szpadelki kupiłyśmy w sklepie ogrodowiskowym, te do kancików