Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ogrodoweimpresjejolki

ogrodoweimpresjejolki

jotka 12:58, 09 lut 2013

giza napisał(a)

Uploaded with ImageShack.us

Jej, Jolu, mogłabys przesłać zdjecia tego zadaszenia w przyblizeniu ( czy na wierzchu to maty wiklinowe a na nich pnącze???? ) Ile lat juz stoi i czy jestes zadowolona?
Póki co skopiuję sobie na pulpit by M. pokazać!

Zdjęcie przybliżone może znajdę później. Ale teraz odpowiem, że tam jest kratownica z kantówek, na to płyty faliste przezroczyste, Na wszystko rozciągnieta jest siatka wędkarska. A to co wydaje się być matą to po prostu pnącza wisterii. Nie wiem ile lat był ten daszek (zapytam M. jak wróci może On pamięta ), ale w 2011 roku musieliśmy zrobić go od nowa. Płyty i kantówki zostały zniszczone przez silnie rosnące i nie pilnowane pnącza wisterii, które maja ogromna siłę niszczącą. teraz staramy się ja pilnować

Znalazłam zdjęcie zrobione w trakcie montażu

giza 13:46, 09 lut 2013

Pieknie wyglada pień wisterii "plączący " sie przy konstrukcji
Ja bym bardzo chciała takie zadaszenie u siebie, tylko M. mnie hamuje z wydatkami. Patrząc u Ciebie, to kantówki nie są jakieś specjalnie masywne, więc chyba i koszt nie byłby taki wysoki...
Podasz mi cenę za materiały ( i skąd ewentualnie braliscie- czy skład budowlany czy prywatny przedsiebiorca?) . Mój M. robiłby sam, więc interesuje mnie cena bez robocizny.
A czy pod takimi płytami nie nagrzewa sie z bardzo latem?
Bo mi zalezy przede wszystkim na cieniu, nie na ochronie przed deszczem ( na samą konstrukcję, bez płyt- chyba, że bardzo polecasz- pusciłabym winobluszcz, latem cień a zimą nie zasłaniałoby światła do salonu), bo u mnie "patelnia" latem nie do wytrzymania Zobacz sama,zero cienia( to fota z 2011r.)

[/img]
giza 13:50, 09 lut 2013

P.S.Jotko, mnie bardzo interesuja zdjęcia o charakterze konstrukcyjnym ( pionowe dechy, jak do siebie wszystko mocowane, jak mocowane do podbitki itp.) Z góry dziękuję za pomoc
Cudnie rozrośniete drzewka owocowe masz!
Urszulla 15:57, 09 lut 2013

jotka napisał(a)
Zbyszku, no może nie na innej półkuli, ale po przekątnej do Ciebie to trochę km jest

Parapetowe kąpią się w słonecznych promieniach

słoneczne pozdrowienia

Jolu.....odpisz mi w moim wątku co to znaczy hartowanie hiacyntów po przekwitnięciu

A pięknie Ci kwitnie anturium......w bloku na zachodnim oknie....bez żadnej pielęgnacji kwitły jak szalone.....a w nowym domu już je przeniosłam do najcieplejszego pokoju....mają światło....nawożone......liści co nie miara....i zero kwiatów
jotka 16:23, 09 lut 2013

giza napisał(a)
P.S.Jotko, mnie bardzo interesuja zdjęcia o charakterze konstrukcyjnym ( pionowe dechy, jak do siebie wszystko mocowane, jak mocowane do podbitki itp.) Z góry dziękuję za pomoc
Cudnie rozrośniete drzewka owocowe masz!

Nie mam zdjęć konstrukcyjnych. Twój M. na pewno będzie wiedział jak to zrobić. Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie. U mnie z jednej strony mocowana konstrukcja jest do domku, a z drugiej do pergoli. Daszek daje osłone od ewentualnego deszczyku, a wisteria od słonka

Drzewka maja ponad 15 lat ...
Elfik 18:39, 09 lut 2013

jotka napisał(a)
Po wczorajszych pączkach pozostało wspomnienie, ale hipek swojego zachował

Joluś, wszystkie Twoje tego typu perełki trenują mi mięśnie odpowiedzialne za podtrzymywanie szerokiego uśmiechu! Serdeczności bliskowiosenne!
Celina 18:57, 09 lut 2013

Jolu, jak bal? wytańcowaliście się?
jotka 19:08, 09 lut 2013

Celina napisał(a)
Jolu, jak bal? wytańcowaliście się?

Celinko, jeszcze tańcujemy, tzn. teraz dziadek męskie zabawy wymyślił, a ja zrobiłam kanapki - pałaszują aż miło Za chwilę przyjdzie tata i zabierze ich aż na tydzień w góry A ja będę tęsknić ...
jotka 19:10, 09 lut 2013

Elfik napisał(a)

Po wczorajszych pączkach pozostało wspomnienie, ale hipek swojego zachował

Joluś, wszystkie Twoje tego typu perełki trenują mi mięśnie odpowiedzialne za podtrzymywanie szerokiego uśmiechu! Serdeczności bliskowiosenne!

Miło mi Eluś, że zaglądasz i że uśmiech czasami się pojawia
marzena 19:21, 09 lut 2013

Jola, pobielone drzewka - to obecna rzeczywistość i wykonane prace w ubiegłym roku... , i pewnie juz masz nowe plany na tegoroczny sezon ?