Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 19:59, 16 sie 2016

Urszulla napisał(a)
Byłam u rodziny w małopolskiem i tez dziewczyny po polach zbierają kwiatki i zioła na święto u nich też słyszałam że się zawsze obowiązkowo dawało jabłkoa ja poczyniłam bukiet z mojego ogródka, nawet kolorowy w tym roku zaraz pobiegnę po kabelek to wkleję fotki

piękna żółta róża z fioletem bym ją widziała

Sadziec z hortensjami też mi się podoba, ale rozmiary sadźca mnie przeraziły i się wstrzymałam z tą kombinacją. Natomiast marzy mi się arcydzięgiel do hortensji
czytając o połączeniach kwiatowych i przemyśleniach na ten temat szukam inspiracji dla siebie

Ja też szukam inspiracji w oglądanych ogrodach - tutaj na zdjęciach i na żywo.
Piszesz że sadziec jest za wysoki do hortensji, ale arcydzięgiel tak samo wysoko wyrasta, więc?
Bukiet oczywiście widziałam i dziękuję za podtrzymywanie tradycji.

Krwawnik, aminek i ogórecznik, dobre trio.

Agania 20:14, 16 sie 2016

Od dalii zaczęłam podziwiać, ale ognista stała się trochę aminkowa...ja nie zdążyłam swojego wysiać, bardzo mi go brakuje

U Ciebie hortensje z sadźcem, u mnie z rudbekią...wolę Twoją kolorystykę...u mnie sadziec z jeżówkami...ogórecznik też mi się spodobał, ja wciąż szukam inspiracji w niebieskościach

Bukiet...ach

Pszczelarnia 20:25, 16 sie 2016

Doceniam urok Twoich bylin. O tych astrach - może one jednak szwajcarskie są: 'Moench', 'Jungfrau'?

Ja dalie jeszcze owijam gazetami, każdą z osobna, bo w piwnicy mam "winną wilgotność" i lepiej je u mnie owijać na cebulkę.

Gabriela 20:42, 16 sie 2016

AgataP napisał(a)
Gabrysiu czy masz u siebie lnicę? Wysiałam w tym roku, posadziłam z różami i nie wiem czy zostawić czy może w przyszłym roku zmieni swoje oblicze...

Tak, mam lnicę, dwie odmiany, bladoróżową i fioletową.
W pierwszym roku powinna utworzyć kępkę, a w przyszłym, albo nawet jeszcze w tym roku zakwitnąć na długich pędach. Gdyby zimą nie było śniegu, przykryj ją lekko jakąś choinkową gałązką, bo w duży mróz może przemarznąć. Jeśli chcesz żeby się rozsiała, nie ścinaj przekwitłych kwiatów, pozwól na zawiązanie nasion i dopiero potem obetnij, jak się osypią, czy je zbierzesz. Zakwitnie ponownie. Lnicę uwielbiają pszczoły i podobne bzyczące owady.

Tak powinny wyglądać kępki w roku wysiania:

A tak wygląda jak zakwitnie:

A tu na rabacie mieszanej z białymi różami we francuskim ogrodzie.

Gabriela 20:49, 16 sie 2016

Agania napisał(a)
Od dalii zaczęłam podziwiać, ale ognista stała się trochę aminkowa...ja nie zdążyłam swojego wysiać, bardzo mi go brakuje

U Ciebie hortensje z sadźcem, u mnie z rudbekią...wolę Twoją kolorystykę...u mnie sadziec z jeżówkami...ogórecznik też mi się spodobał, ja wciąż szukam inspiracji w niebieskościach

Bukiet...ach

Ognista stała się aminkowa w tym jednym pokazanym miejscu, w pozostałych aminek jest rozproszony. Nasiałam go jak głupia, całą masę.
Ogórecznik sieje się i rośnie sam, mam też białego.

Zamiast kwiatów - pomidory, wszystkie nasiona miałam z ogrodu z widokiem na Lanckoronę, pyszne odmiany,, zdrowo rosną. Tylko żółty cytrynek groniasty jest mój.

Agania 21:00, 16 sie 2016

Śliczne czy one w szklarence rosną. Ja odważyłam się posadzić tak zewnętrznie, ciekawe czy mi dojrzeją
Gabriela 21:04, 16 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Doceniam urok Twoich bylin. O tych astrach - może one jednak szwajcarskie są: 'Moench', 'Jungfrau'?

Ja dalie jeszcze owijam gazetami, każdą z osobna, bo w piwnicy mam "winną wilgotność" i lepiej je u mnie owijać na cebulkę.

Nazwy odmian są niemieckie, Jungfrau znalazłam w internecie. Oprócz Monch i Wunder von Staffa nie widziałam innych odmian.

Astry i dalie są super, ale przecież kochamy róże. Ta Giardnia nie ma chorych liści, tylko ona i Eden Rose są w tym roku w dobrym stanie, mimo niepryskania czymkolwiek.

Gabriela 21:08, 16 sie 2016

Agania napisał(a)
Śliczne czy one w szklarence rosną. Ja odważyłam się posadzić tak zewnętrznie, ciekawe czy mi dojrzeją

Tak, w szklarni, moja mama prowadzi je na jeden pęd, w sporych odleglościach, wiją się wokół metalowych spiralek. Wsadziłam je do ziemi 1 czerwca, troche późno.

Dla odmiany hortensja, ma piękne bordowe liście, teraz nie pamietam nazwy.

Bogdzia 21:16, 16 sie 2016

W altanie posiedziałam . Powojniki i koszyk obejrzalam. Kosz jak zwykle piękny, to juz Twoja specjalnosc. Pozdrówka.
Gabriela 21:21, 16 sie 2016

Pozdrówka Bogdziu.