Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

dorotka_z 23:25, 02 paź 2016

Piękne!
Z astrami mam trudność, bo kupuję niskie a wyrastają do kolan. One są chyba uszczykiwane przez producentów. Orientujesz sie, kiedy przeprowadzać taki zabieg?
barbara_kraj... 23:29, 02 paź 2016

Gabriela napisał(a)
Cd. astrów jesiennych

Ależ fikuśne!
Basilikum 16:29, 08 paź 2016

Gabrsiu u Hani pytalas o Bindaz
Gabriela napisał(a)
przeczytałam niedawno, że w u Ciebie w Kołobrzegu w jednym z parków jest odrestaurowany bindaż, zwany po staropolsku chłodnikiem, czyli aleja obsadzona z obu stron drzewami, strzyżonymi i prowadzonymi po podporach tak, by tworzyły tunel.
W necie oczywiście są jakieś zdjęcia, ale ciekawa jestem Twojej opinii i fotografii. Przebarwiony jesiennie bindaż na pewno jest przepiękny o tej porze.

nie wiem czy o to Ci chodzi ale mam takie cos na zdjeciu (fotka u mnie, bo nie chce Ci zasmiecac.
Gruszka_na_w... 18:16, 08 paź 2016

Piękne astry. Pokochałam je właśnie z powodu tych cudownych plam koloru w jesiennej odsłonie ogrodu. U Ciebie zachwyciły mnie na tle różanego żywopłotu.
Altankowy kącik wciąż zachęca - teraz już do wypicia filiżanki dobrej herbaty.
Pozdrawiam
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gabriela 20:07, 08 paź 2016

tulucy napisał(a)
Astry zachwycające. Kiedyś myślałam, że ich jest bardzo mało odmian

Odmian jest mnóstwo, tylko w Polsce nie za wiele do kupienia. Jak porównuję szkółki w których byłam w Europie, to największy wybór jest w Holandii, z czego w tym roku skwapliwie skorzystałam.
A najpiękniejsze rabaty z tych kwiatów są chyba w angielskim ogrodzie Picton Garden, trzeba się będzie wybrać.
Gabriela 20:11, 08 paź 2016

mira napisał(a)

No tak... chyba te astry obejrzę jeszcze ze 100 razy - cudne i to są zalety dużego ogrodu że można mieć dużo i wielkie plamy i większą perspektywę no.

Róże i te mebelki - klimat ogrodu jesiennego piękny oby jeszcze jesień potrwała długo by się nią nacieszyć.

Ten przepis jest super jak się ma skarpę - piękna kompozycja. Pokaż ten niski przywrotnik z bliska i czy on ma takie czerwonawe naloty ?

pozdrawiam

a! zapomniałam pewnie nie masz czasu to Ci wstawię mój bukiecik / Twój talerz pamiętam /

Trzymają się te astry w wodzie? Ja nie ścinam, bo wydaje mi sie że od razu więdną, ale może to zależy od odmiany?

Drobny przywrotnik obiecuję pokazać, ale trochę później, on jest ciemnozielony i nie ma nalotów w innym kolorze.

Jesień nie chce być złota, woli być zimna i mokra, przymrozmków na szczęście niet, nie mam czasu na ogród teraz.
Gabriela 20:17, 08 paź 2016

dorotka_z napisał(a)
Piękne!
Z astrami mam trudność, bo kupuję niskie a wyrastają do kolan. One są chyba uszczykiwane przez producentów. Orientujesz sie, kiedy przeprowadzać taki zabieg?

Najlepiej kupować astry oznaczone przynajmniej nazwą.Ja mam sporo niskich odmian i tych średnich i całkiem wysokich. Są też płożące.
Astry nie są uszczykiwane, tylko traktowane retardantmi wzrostu, czyli skarlane i dlatego to co małe w doniczce, wyrasta duże na grządkach.
Wydaje mi się, że skracanie doprowadzi do tego, że nie zdążą zakwitnąć, mam dwie odmiany, które dopiero po 1 października rozwijają kwiaty.
Gabriela 20:18, 08 paź 2016

barbara_krajewska napisał(a)

Ależ fikuśne!

Oj tak, mam takie dwa.
Gabriela 20:19, 08 paź 2016

Basilikum napisał(a)
Gabrsiu u Hani pytalas o Bindaz

nie wiem czy o to Ci chodzi ale mam takie cos na zdjeciu (fotka u mnie, bo nie chce Ci zasmiecac.

Widziałam bindaż u Ciebie, dzięki za fotkę, u Hani pytałam o ten w Kołobrzegu jest duży, z XIX wieku.
Gabriela 20:21, 08 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękne astry. Pokochałam je właśnie z powodu tych cudownych plam koloru w jesiennej odsłonie ogrodu. U Ciebie zachwyciły mnie na tle różanego żywopłotu.
Altankowy kącik wciąż zachęca - teraz już do wypicia filiżanki dobrej herbaty.
Pozdrawiam

Byłam u Ciebie po cichu i widziałam, że też masz sporo ładnych astrów w ogrodzie, fajnie kolorzyzują nam teraz ogród.
W altance nie ma szans na siedzenie przy niemal ciągłym deszczu i tej temperaturze.