Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

marzena 22:50, 04 lut 2012

Gabriela świetna ta wasza szklarenka z egzotyką w donicach ! pięknie i widok na cały ogród , super ! ale jak gorąco w niej teraz !
Elfik 23:17, 04 lut 2012

Gabrysiu, super, super, super! A zadaszenie z czego jest? Szkło, czy plexi? Bo tak myślę, że jakby grad... tfu, tfu!
Gabriela 11:44, 05 lut 2012

Dziękuję Wam za odwiedziny i bardzo serdecznie pozdrawiam z mojej szklarenki, w której właśnie siedzę, kopiuję i wklejam zdjęcia. Już byłam na wątku kulinarnym o kiełkowaniu, do którego bardzo zachęcam.
W szklarence nie chce być mniej niż 25 stopni na plusie ale i na polu, mówiąc po krakowsku, tylko minus 11 i wspaniałe słońce. Zatem śmiało można powiedzieć że się okropnie ociepliło
Byłam wczoraj na zakupach nasiennych, ale niestety nie było pomidora Kmicic ani wieczornika damskiego, takiego pięknie pachnącego, białego wypełniacza na rabaty.. Za to było wiele innych rzeczy.
Pozazdrościłam niektórym z Ogrodowiska i wczoraj też sprowadziłam wiosnę do mojego domu, całą w pączkach, specjalnie, żeby się cieszyć jak się rozwijają.
Są w koszyku i zielonym ceramicznym korytku żółciutkie narcyzy tet a tet, krokusy i hiacynty co mają być fioletowe i żółto-czerwone pierwiosnki. Voila!

I jeszcze odpowiedź techniczna dla Eli:
Dach jest z pleksi takiego najgrubszego, wielokomorowego, ale już myślę na co lepszego by go wymienić. Niewątpliwie jest ciepłe, nawet teraz jak się dotyka dachu od wewnątrz, to tworzywo nie jest zimne i super izoluje. No ale najpiękniejsze nie jest. Szkło odpadło przy budowie z koncepcji, bo u nas często zimą jest bardzo dużo śniegu, w dodatku szkalrenka jest od strony południowej, a nad nią dwa dachy z tzw. koszem, więc zsuwa się tam mnóstwo śniegu. Szkło jest b. ciężkie i konstrukcja razem z masą śniegu, który się zsuwa, albo zamarza i waży wtedy bardzo dużo, mogłaby nie wytrzymać takiego obciążenia.
Bogdzia 12:36, 05 lut 2012

To masz już wiosnę chociaż w domu i w ogrodzie zimowym i do tego cieplutko. Super. Życzę więc miłego dnia.
Sebek 14:24, 05 lut 2012

Ależ nakupiłaś tych wiosennych kwiatów - niech długo cieszą oczy
Pszczelarnia 16:45, 05 lut 2012

Gabrysiu, miło ogrzałam się u Ciebie. Ogrodem zimowym zawsze się zachwycam. A teraz myślę nad kiełkami (nigdy nie wysiewałam).
Pszczelarnia 16:48, 05 lut 2012

A artykuł - wiesz sama, że fajny. Zdjęcia dobrze oddają atmosferę miejsca. To mógłby być mój ogród. Może potrzebują ogrodnika do pracy i pani prowadzącej dom?
Pola 16:54, 05 lut 2012

Witam Cię Gabrysiu, na forum jestem nowa zobaczyłam twoją werandę, która była moim marzeniem od wielu lat, mój mąż zeszłego lata spełnił moje marzenie, jeszcze nie wykończone i nie takie piękne jak u ciebie, ale stoi. Po spacerowałam po twoim ogrodzie cudny, na taki muszę jeszcze poczekać, byle do wiosny. Pozdrawiam
Elfik 18:56, 05 lut 2012

Gabrysiu, bardzo Ci dziękuję za szczegóły - tak sobie myślałam, że to plexi, ze względu na grad, a faktycznie nie pomyślałam o obciążeniu śniegiem...
Ale czy dobrze zrozumiałam: szukasz wieczornika białego?? Myślałam, że jest tylko fioletowy. Ja mam właśnie z takiego sadzonkę.
Gabriela 19:13, 05 lut 2012

To jest fioletowy? Bo mnie się wydawało że są białe...