Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z Czerwonym mostkiem

Ogród z Czerwonym mostkiem

baraga1904 21:56, 27 maj 2012

Mój mąż zainteresował sie dzisiaj tym co ja tak intensywnie oglądam na tym internecie!.....i pokazałam mu Twój ogród, Kasiu. Jest zachwycony i sam obejrzał Twój wątek "od deski do deski" , sam jestem w szoku z tego powodu... Masz wielki talent ogrodniczy.

Cięcie lawendy ( taki instruktaż ) chętnie zobaczymy. Jak nisko przycinasz, w jakiej fazie kwitnieniasa kwiaty itd.Moje lawendy też tnę , ale mam lawendy w doniczkach i traktuję raczej jako jednoroczne. Czekam na rabaty...
Ana 09:43, 28 maj 2012

]
Kaisia napisał(a)

Tu chciałabym wypoczywać, jest idealnie Kasiu....czuć spokój, harmonię i oczy same się kleją
Domi 15:21, 28 maj 2012

Kaisia napisał(a)
Warzywniak w skrzyni, niestety musiałam powbijać gałązki bo pieski były ciekawe co tam jest, drugi jest w trakcie pracy, będą w nim pomidorki które już rosną w doniczkach wysiane przez moją siostrę.

Jabłuszka

Kasiu, a gdzie wkomponowałaś ( tzn. czy masz jakąś wydzieloną część ogrodu) ten warzywniak? Nie kłóci Ci się z roślinami ozdobnymi? Mój M. nalega na truskawki i inne takie, ale jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić obok stożków z bukszpanu
Ginger 17:34, 28 maj 2012

Kasiu jak u Ciebie jest ślicznie oczu nie potrafię oderwać i nogi od spacerowania bolą dobrze, że masz tyle zakątków gdzie można usiąść i odpocząć bo nadreptałam się po Twoim cudnym ogrodzie . Ale chcę tak dreptać i dreptać więc na zdjęcia czekam z utęsknieniem.
Milka 17:46, 28 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)

Bardzo mi się podobają porozrzucane po ogrodzie niebieskie irysy. Pokochałam je dopiero w tym roku, bo do tej pory raczyły mnie pojedynczymi kwiatami za sprawą ciena, jaki miały. Zniknął problem cienia i pojawił się rząd cudownych kwiatów. Teraz tylko zacieram łapki, żeby je czym prędzej przenieść w ładniejsze miejsce. Tylko zastanawiam się jak takie zielone kępki będą prezentować się w kamykach jak już znikną kwiaty? Ale u Ciebie widzę, że też chyba rosną w żwirku? Czy liście pozostają równie soczyste i ozdobne jak teraz wiosną? Szczerze mówiąc kompletenie nie pamiętam jak prezentują się irysy syberyjskie latem i wczesną jesienią...? Jakoś nigdy nie zwróciłam na to uwagi...

Odpowiadam za Kasię kosaćce gdy znikną kwiaty są równie piękne, liście są ładne aż do jesieni, wyglądają jak szlachetne trawy Ale potrzebują wilgotnej ziemi i świetnie się spawdzają nad oczkiem wodnym.
A u Kasi kosaćce i lawenda to mistrzostwo świata!!!

cudne miejsce, nie mogę sie napatrzeć
Kaisia 22:24, 28 maj 2012

monteverde napisał(a)
Kasiu pooglądałam piękności u Ciebie odpoczęłam na leżaczku, wstawać się nie chciało a jak się czujesz? pozdrawiam

Aniu dziękuję za wizytę, czuje się w miarę dobrze, jeszcze są mdłości , ale się przyzwyczaiłam, teraz chodzę po ogrodzie i usuwam chwaściory bo rosną jak szalone.
Kaisia 22:29, 28 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
Dzięki Kasiu za odpowiedz. Musisz nam kiedyś zrobić pokaz cięcia lawendy Takie przed i po Twoja lawenda jest chyba największa na Ogrodowisku
Serdecznie pozdrawiam pogłaszcz brzuszek ode mnie

Lawenda jest wielka masz rację, zupełnie nie wiem dlaczego, nic specjalnego nie robię.
Takie drastyczne cięcie Kasiu jest wiosną pozostałe cięcia są takie żeby ją utrzymać w ryzach.
Wiosną zrobię zdjęcia przed i po.
Kaisia 22:34, 28 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)

Mileno Ty u mnie a ja u Ciebie

Lawendę podcinam wczesną wiosną dosyć nisko, potem zaraz po kwitnieniu, a następnie we wrześniu lub październiku troszkę ciacham. Wychodzi gdzieś ok trzech razy, a czasem nawet częściej.

Kasia a c to znaczy po kwitnieniu??? Moja kwitnie do końca września, więc mam tylko dwa cięcia wiosną i w październiku.

Marzenko przecież lawenda przekwita gdzieś w lipcu, wtedy wycinam dosyć nisko wszystkie przekwitnięte kwiatostany, można to porównać ze skubaniem listków z bambusów jest to dosyć mozolna praca przy takiej ilości kwiatów, ale warto. Potem kwitną następne do samej jesieni.
Czasem wycinam jeszcze kwitnące potem suszę i do bawełnianych woreczków, potem pięknie pachnie w szafie.
Kaisia 22:37, 28 maj 2012

Ana napisał(a)
]

Tu chciałabym wypoczywać, jest idealnie Kasiu....czuć spokój, harmonię i oczy same się kleją

Właśnie w tym miejscu często Aniu wypoczywam.
Kaisia 22:41, 28 maj 2012

baraga1904 napisał(a)
Mój mąż zainteresował sie dzisiaj tym co ja tak intensywnie oglądam na tym internecie!.....i pokazałam mu Twój ogród, Kasiu. Jest zachwycony i sam obejrzał Twój wątek "od deski do deski" , sam jestem w szoku z tego powodu... Masz wielki talent ogrodniczy.

Cięcie lawendy ( taki instruktaż ) chętnie zobaczymy. Jak nisko przycinasz, w jakiej fazie kwitnieniasa kwiaty itd.Moje lawendy też tnę , ale mam lawendy w doniczkach i traktuję raczej jako jednoroczne. Czekam na rabaty...

Agnieszko pozdrowienia dla męża zobaczysz za jakiś czas i Wy będziecie cieszyć się swoim pięknym ogrodem.

Kwiaty tnę w zależności od tego czy chcę je wykorzystać dalej czy nie, jak do woreczków to jak się rozwiną, w innej sytuacji po kwitnieniu jak najniżej powoduje to jej dalsze rozkrzewianie.