Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z Czerwonym mostkiem

Ogród z Czerwonym mostkiem

KasiaWB 17:39, 26 maj 2012

Kasiu, jak pięknie ogród pokazowy serio serio
Nigdy nie widziałam w Polsce takiej wielkiej lawendy szok jak coś takiego wyhodować?
Mala_Mi 17:53, 26 maj 2012

Kasiu podziwiam nieustannie
Joku 20:46, 26 maj 2012

Kasiu przepięknie. Bardzo lubię niebieskie irysy syberyjskie.
baraga1904 20:50, 26 maj 2012

Witam , muszę zapamiętac tę nazwę.
Madzenka 21:00, 26 maj 2012

Mille napisał(a)

Bardzo mi się podobają porozrzucane po ogrodzie niebieskie irysy. Pokochałam je dopiero w tym roku, bo do tej pory raczyły mnie pojedynczymi kwiatami za sprawą ciena, jaki miały. Zniknął problem cienia i pojawił się rząd cudownych kwiatów. Teraz tylko zacieram łapki, żeby je czym prędzej przenieść w ładniejsze miejsce. Tylko zastanawiam się jak takie zielone kępki będą prezentować się w kamykach jak już znikną kwiaty? Ale u Ciebie widzę, że też chyba rosną w żwirku? Czy liście pozostają równie soczyste i ozdobne jak teraz wiosną? Szczerze mówiąc kompletenie nie pamiętam jak prezentują się irysy syberyjskie latem i wczesną jesienią...? Jakoś nigdy nie zwróciłam na to uwagi...

Odpowiadam za Kasię kosaćce gdy znikną kwiaty są równie piękne, liście są ładne aż do jesieni, wyglądają jak szlachetne trawy Ale potrzebują wilgotnej ziemi i świetnie się spawdzają nad oczkiem wodnym.
A u Kasi kosaćce i lawenda to mistrzostwo świata!!!
Mille 21:48, 26 maj 2012

Marzeno, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam serdecznie!
alinak 22:02, 26 maj 2012

Kasiu teraz już pięknie u ciebie . wszystko dojrzałe , rozrośnięte . pamiętam początki ......i czerwony mostek . możesz być dumna
Madzenka 22:15, 26 maj 2012

Mille napisał(a)
Marzeno, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam serdecznie!

Mille proszę bardzo Ja sie u Kasi panoszę, leżaczek zaanektowałam i sie trawkom przyglądam i sprawdzam czy bambus rośnie
Kaisia 23:18, 26 maj 2012

Marzenko fajnie, że się tutaj panoszysz leżaczków masz kilka do wyboru i jeszcze hamak.
Widziałaś zdjęcia bambusa ?

Co do irysów zgadzam się z Tobą, wiele osób po obcięciu kwiatów pyta co to za trawa, ale ładna mówią.
Mam dwie odmiany jedna bardziej przewieszająca liscie, rośnie szybko, druga liście pionowo stojące, rośnie dużo wolniej, ale ma wieksze kwiaty i ładniejszy kolorek.
Tylko przy tak obfitym kwitnieniu jest co robić przy obcinaniu przekwitniętych kwiatów.
Zauważyłam, że rosną równie dobrze na bardziej suchych miejscach, chyba że to zasługa naszej gliniastej gleby.

Kaisia 23:24, 26 maj 2012

alinak napisał(a)
Kasiu teraz już pięknie u ciebie . wszystko dojrzałe , rozrośnięte . pamiętam początki ......i czerwony mostek . możesz być dumna

Alinko sama mam jeszcze początki przed oczami i nie chce mi sie wierzyć, że sie udało w takim czasie.

Dlatego wszystkim, którzy są na początku tworzenia swojego ogrodu, chcę powiedzieć, że nawet się nie obejrzycie i Wasz nieład będzie tylko wspomnieniem.
Nasz ogród jest jeszcze młody, a lipcu minie dwa lata jak robiliśmy suchy strumień przy czerwonym mostku, a przeciez dwa lata to krótki okres dla ogrodu.
Czasem wyobrażam sobie ogród za kilka lat jak rosliny podrosną i powiem szczerze że nie mogę się doczekać....