Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

sierotka 21:23, 06 maj 2019

Prawdopodobnie
sierotka 21:23, 06 maj 2019

Renii 21:36, 06 maj 2019

Przedogródek mam taki sam wielki posadzone świerki srebrne i trawka. Kiedyś się nim zajmę. Na obecną chwilę zostawiam tak jak jest.

A gdybyś przy kostce położyła taki pasek gotowego trawniczka. Ja tak zrobiłam u mamy i się trzyma od ubiegłego roku. Wykopałam trochę darnii i dołożyłam do istniejącej trawy

Klony zachwycają u Ciebie!
Nowa12 21:57, 06 maj 2019

Renii napisał(a)
Przedogródek mam taki sam wielki posadzone świerki srebrne i trawka. Kiedyś się nim zajmę. Na obecną chwilę zostawiam tak jak jest.

A gdybyś przy kostce położyła taki pasek gotowego trawniczka. Ja tak zrobiłam u mamy i się trzyma od ubiegłego roku. Wykopałam trochę darnii i dołożyłam do istniejącej trawy

Klony zachwycają u Ciebie!

Jest to myśl z położeniem w tym miejscu gęstej darni z innego miejsca. Tego jeszcze nie testowaliśmy. Trzeba by było to regularnie podlewać.

Też na razie nie mam aż takiego ciśnienia z tym przedpłociem ale chętnie wysłuchuję propozycji i pomysłów bo ja takowych na to miejsce nie mam.
Może jedynie takie ciśnienie mam, że wszyscy sąsiedzi zagospodarowali swoje kawałki a my nie .
Ale my mamy najszerszy i najdłuższy kawałek .
21:57, 06 maj 2019
Nowa12 napisał(a)
A drugi temat to trawnik przy chodniku. Chodniki zostały zabetonowane i trawa przy nich nie rośnie. Wymyśliłam, żeby może zrobić przy chodniku 20-30 cm pas z grysem zamknięty ekobordem. Miał ktoś taki problem czy tylko nam firma brukarska źle to zrobiła?

Też mam taki problem i myślałam tak jak ty, zrobić opaskę z kamienia, ale czekam.
Może obciąć równo beton. Mój pies biegając za piłka rozrzuca mi ten kamień, a mam to przy chodniku. Więc na razie stopuje.
Nowa12 22:15, 06 maj 2019

MonikA napisał(a)

Też mam taki problem i myślałam tak jak ty, zrobić opaskę z kamienia, ale czekam.
Może obciąć równo beton. Mój pies biegając za piłka rozrzuca mi ten kamień, a mam to przy chodniku. Więc na razie stopuje.

Opaskę z grysem granitowym mam z drugiej strony gdzie nie ma chodnika więc tu musiałabym zrobić kolejną. Tam mam ten sam problem ale to jest strona nieuczęszczana .
Dużo firm brukarskich zabezpiecza chodniki nie betonem tylko ekobordem. Wtedy nie pomyślałam o tym, że tak byłoby lepiej bo trawa wtedy bez problemu urośnie.
Albo mogłam przypilnować, żeby mi tak mocno i wysoko nie zalewali tych chodników betonem. Ale mądry Polak po szkodzie .
Nie znam się kompletnie na tym, czy taki beton można ciąć ale to też byłaby niezła robota .
23:36, 06 maj 2019
No wlasnie bo mi ten chodnik od schodów zrobili od stopnia i dlatego pewnie tak jest, bo wysoko
gogo 23:55, 06 maj 2019

Oglądam te Twoje klony i obudziło mi się chciejstwo
Ale do uprawy w doniczkach, bo tylko taka wersja wchodzi w grę.
Mam gdzie stawiać / na żwirku / i między byliny, gdzie jest mało miejsca do wkopania / doniczki się zmieszczą /.
A na zimę do budynku
Nowa12 06:46, 07 maj 2019

gogo napisał(a)
Oglądam te Twoje klony i obudziło mi się chciejstwo
Ale do uprawy w doniczkach, bo tylko taka wersja wchodzi w grę.
Mam gdzie stawiać / na żwirku / i między byliny, gdzie jest mało miejsca do wkopania / doniczki się zmieszczą /.
A na zimę do budynku

Ja to znowu się zastanawiam jak takie klony przechowywać w doniczkach. Masz takie miejsce?
Ja właśnie niczego nie zimuję w doniczkach bo nie mam takiego chłodnego i jasnego miejsca.
Nowa12 06:52, 07 maj 2019

MonikA napisał(a)
No wlasnie bo mi ten chodnik od schodów zrobili od stopnia i dlatego pewnie tak jest, bo wysoko

A ty masz naprawdę jakieś słabe punkty w swoim ogrodzie? Bo trudno w to uwierzyć .