Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 10:12, 24 mar 2020

Wiolka5_7 napisał(a)
A fuj ten śnieg
No roślinki nie mają lekko ...u mnie szczególnie tulipany i czosnki ...Po trzeciej mroźnej nocy tulipany w cieniu zmrożone na kość ,ale potem w słońcu ożywają

Tulipany to też twarde zawodniki .
Ale niech już się skończą te mrozy. Takie piękne słońce i marnuje się tylko przez ten mróz .
Wiolka5_7 11:46, 24 mar 2020

Nowa12 napisał(a)

Tulipany to też twarde zawodniki .
Ale niech już się skończą te mrozy. Takie piękne słońce i marnuje się tylko przez ten mróz .

To prawda
Jeszcze dwie noce i będzie cieplutko oby jak najdłużej ,no i niech ten deszcz się zrobi
Właśnie pogoda zdradliwa, niby bezchmurne niebo i słońce a mroźny wiatr...brrr

deszczowymaj 12:23, 24 mar 2020

Dziewczyny kochane ..pocieszę Was idzie ocieplenie i miejmy nadzieję ,że mrozik już nie wróci
Nowa12 14:05, 24 mar 2020

Wiolka5_7 napisał(a)

To prawda
Jeszcze dwie noce i będzie cieplutko oby jak najdłużej ,no i niech ten deszcz się zrobi
Właśnie pogoda zdradliwa, niby bezchmurne niebo i słońce a mroźny wiatr...brrr

W związku z tym brrr... wychodzę jedynie na dwór odkrywać i zakrywać kartony .
Nowa12 14:07, 24 mar 2020

deszczowymaj napisał(a)
Dziewczyny kochane ..pocieszę Was idzie ocieplenie i miejmy nadzieję ,że mrozik już nie wróci

Brakuje mi już reaktywacji ogrodowej. No i sadzonki czekają na posadzenie . Że nie wspomnę o przesadzankach bo tego u mnie dostatek .
Nowa12 15:19, 24 mar 2020

Moje wysiewy. Stan na dziś. Po lewej szałwia, po prawej werbena i stipa.

Sporo mi padło bo je trochę przesuszyłam . Wyciągają się poza tym za bardzo, mimo że stoją na południowym parapecie.
Mam pytanie bo czytałam że szałwię się uszczykuje dla rozkrzewienia. Kiedy to robić. Ile liści powinno być?
Ponieważ zostało raptem po kilka pędów w doniczkach czy jest sens je pikować do innych doniczek czy mogę je tak zostawić a potem posadzić w ogrodzie?
galgAsia 16:04, 24 mar 2020

Jak je popikujesz, to zrobią się trochę mocniejsze, będą musiały się na nowo ukorzenić, nie będą szły tak w górę. Możesz je też troszkę powystawiać na zewnątrz - na pół godziny np. w południe.
Uszczykujesz tyle, ile Ci pasuje - jak bardzo się wyciągnęły, to mocniej Możesz już teraz.
Agania 17:07, 24 mar 2020

Jakie dobre rady... ja pomału zbieram się do wysiewów
Muszę zrobić przegląd nasion
Nowa12 17:47, 24 mar 2020

Asiu dzięki za praktyczne rady. To poczekam jeszcze trochę i zacznę je pikować. Pewnie parę zepsuję przy okazji ale jak to ma pomóc to zaryzykuję .
Mgduska 18:33, 24 mar 2020

Mam pytanie bo czytałam że szałwię się uszczykuje dla rozkrzewienia. Kiedy to robić. Ile liści powinno być?

Ze dwie pary liści właściwych, żeby się miały czym maleństwa wyżywić.
Też sieję, wczoraj zrobiłam dosiewkę groszków i orlików oraz floksy i amarantus.
Twoje wysiewy bardzo pokaźne, u mnie jak na razie przodują groszki pachnące. Pomidory odpuszczam po zmarnowaniu pierwszej partii, będą zamówione sadzonki.
Wyciąganie się siewek bez doświetlania lampą jest nieuniknione, nawet na południowym parapecie, ale to nic, w ogrodzie dogonią swoją lepszą wersję