Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 21:55, 25 mar 2022

Basieksp napisał(a)
Niee, one tak po jakimś czasie, tak jakby mniej się ich robi, u mnie część pewnie wykopuję, niszczę je nieświadomie, dosadzając inne byliny, często zdarza mi się jakąś cebulkę uszkodzić, inne pewnie jakieś szkodniki niszczą, no tak jakoś ale nie robię tego specjalnie, staram się zapamiętać co gdzie mam

Przemyślę w takim razie sprawę z tulipanami. Musiałabym się zastanowić gdzie je posadzić.
Nowa12 21:57, 25 mar 2022

Basieksp napisał(a)
Co do żurawek, któraś z dziewczyn tu na Ogrodowisku, napisała, że żurawki na wiosnę zacina, dość nisko, potem podlewanie, dokarmianie i one ładnie odrastają ja chcę ten patent wyprówadzić

Kilka ścięłam całkiem nisko i powiem szczerze że trudno mi uwierzyć że odrosną .
Ale jak dziewczyny tak robią to może jest to dobry sposób.
Judith 22:26, 25 mar 2022

Agnieszka, to kwestia wyboru: albo sadzę odmiany sprawdzone, powtarzające kwitnienie, albo inne z nastawieniem, ze bedą to tulipany jednoroczne. Bez napinki.
Ale rozumiem frustrację. Tez to przeżyłam z setką tulipanow, które nie zakwitły w drugim sezonie. Pogniewałam sie na nie i nie sadziłam nowych kilka lat. Aż doszłam do etapu opisanego w pierwszym zdaniu .
Wiolka5_7 22:37, 25 mar 2022

Nowa12 napisał(a)

Polubiłabym tulipany jakby ich nie trzeba było wykopywać .
A tak to odpuszczam i idę w czosnki .
Wiosną mi brakuje koloru ale zaraz magnolie zakwitną, śliwy, ŚŚ. Nie będzie źle. I kusi mnie żeby bratki kupić.

Ja tam nie wykopuję i kilka sezonów kwitną, trzeba sadzić niezawodne odmiany też bym się w to nie bawiła.

Tak w kwietniu będzie kolorowo bratusie kupuj
Nowa12 22:44, 25 mar 2022

Judith napisał(a)
Agnieszka, to kwestia wyboru: albo sadzę odmiany sprawdzone, powtarzające kwitnienie, albo inne z nastawieniem, ze bedą to tulipany jednoroczne. Bez napinki.
Ale rozumiem frustrację. Tez to przeżyłam z setką tulipanow, które nie zakwitły w drugim sezonie. Pogniewałam sie na nie i nie sadziłam nowych kilka lat. Aż doszłam do etapu opisanego w pierwszym zdaniu .

A widzisz. Takiej to mądrości praktycznej nabywa się z czasem. To ja chyba jeszcze potrzebuję chwili .
Ale to prawda. Nasadziłam jałowców bez sensu. Teraz ich nie cierpię a wykopanie nie będzie proste i mam zakaz . Zresztą o błędach młodości ogrodowej można by dużo mówić .
Nowa12 22:49, 25 mar 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja tam nie wykopuję i kilka sezonów kwitną, trzeba sadzić niezawodne odmiany też bym się w to nie bawiła.

Tak w kwietniu będzie kolorowo bratusie kupuj

Kupię bratki bo coś trzeba do donic a potem się zobaczy.
Nad tulipanami pomyślę. Chociaż jesienią chętniej dokupiłabym jeszcze czosnków.
Wiolka5_7 23:02, 25 mar 2022

Nowa12 napisał(a)

Kupię bratki bo coś trzeba do donic a potem się zobaczy.
Nad tulipanami pomyślę. Chociaż jesienią chętniej dokupiłabym jeszcze czosnków.

Fajnie, że kupisz bratki
Ja mam wszystkie tulipki kupione w Biedrze, więc spoko cena i nigdy nie były pomylone kolory.

Czosnki są boskie,tych nigdy dość
BASIA8 23:29, 25 mar 2022

Hej Kochana poszalałaś z hortkami super Ja jesienią kupiłam na wyprzedaży: 2 magnolie 4 Śliwy wiśniowe Nirga i kilka innych roślinek zadołował Mąż na zimę w warzywniku i ładnie przezimowały.
Ja tulipany nie wykopuje, teraz rozmyślam o sadzeniu w koszyczkach. Robię tak jak dziewczyny- jak wypadną to dosadzam. Zauważyłam że krokusy i irysy długo się trzymają- od lat kwitną i ładnie przyrastają.
SlonecznyOgrod 11:46, 26 mar 2022

Nowa12 napisał(a)

Siewki obiecałam już Basi ale myślę że wystarczy też dla Ciebie chyba że bardzo dużo potrzebujesz . Tylko podpowiedzcie mi kiedy mogę je wykopać i wysłać? Już jak ruszyły czy później jak podrosną?
Chciałabym trochę żurawek mieć. Część oczyściłam a część wycięłam ze wszystkich liści. Zobaczę co z nich będzie. Nie podobają mi się w tym sezonie.

Ja nawet nie wiem kiedy można je przesadzić... ale jestem chętna

Żurawki wypuszczą nowe z serduszka rośliny, trzeba je podsypać ziemią.
Nowa12 22:11, 26 mar 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Fajnie, że kupisz bratki
Ja mam wszystkie tulipki kupione w Biedrze, więc spoko cena i nigdy nie były pomylone kolory.

Czosnki są boskie,tych nigdy dość

A ja kupiłam czosnki w Auchan i Aldi i pełno pomylonych .