Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:29, 08 maj 2020

kasiek napisał(a)

O jak ślicznie A jak bys miała wybrac ulubiony miesiąc to który byś wybrała?

Uwielbiam od połowy kwietnia do końca czerwca - wszystko kwitnie i pachnie obłędnie no może jeszcze lipiec( zależy jak z opadami, temperaturami itp.) i potem od połowy września do końca października, czasem połowy listopada - kwitną mi wrzosowiska i rozpędza się feeria jesiennych przebarwień i ścielą się mgły, a te kocham wprost bo mój ogród cały płonie lub staje się tajemniczy

sylwia_slomc... 22:32, 08 maj 2020

Kasiek napisał(a)

...,,Najpierw myślałam o kolejnych floksach bo by szmatę szybciej okryły, ale zależy mi też na utrzymaniu skarpy w całości korzeniami....więc chyba jednak nie floksy, ale nie wiem jeszcze co.... Sylwia, zajrzyj tu do Joli Joku, ma fajnego bodziszka.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1818-znowu-na-wsi?page=465

Kasiu śliczny, ale nie wiem jak by przetrwał powódź, bodziszki są raczej łamliwe, a ja muszę mieć coś co przetrwa duuuużą wodę i pozbiera do życia po niej
Kasiek 22:37, 08 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasiu śliczny, ale nie wiem jak by przetrwał powódź, bodziszki są raczej łamliwe, a ja muszę mieć coś co przetrwa duuuużą wodę i pozbiera do życia po niej

Bodziszki maja silne korzenie... Czesc nadziemna szybko sie zbiera.
sylwia_slomc... 22:45, 08 maj 2020

Kasiek napisał(a)

Bodziszki maja silne korzenie... Cześć nadziemna szybko sie zbiera.

To do przemyślenia. Pasowałyby bodziszki do paproci i host bardzo
Kasiek 22:54, 08 maj 2020

To do przemyślenia. Pasowałyby bodziszki do paproci i host bardzo

Bardzo tak.
Sylwia, moze wyskocze jak Filip z konopi, ale...Nie masz mozliwosci zbudowania sieci odplywow, jakiejs mozliwosci, zatrzymania w rowach najgorszej w razie czego fali wody? Siec polaczonych rowow, tak by woda nie zmiotla Ci ogrodu? Podwyzszenie najgorszego kawalka...Nie wiem. Serce sie po prostu kraje, jak czlowiek pomysli ile Wam ta woda juz nadokuczala
sylwia_slomc... 23:06, 08 maj 2020

Kasiek napisał(a)

Bardzo tak.
Sylwia, moze wyskocze jak Filip z konopi, ale...Nie masz mozliwosci zbudowania sieci odplywow, jakiejs mozliwosci, zatrzymania w rowach najgorszej w razie czego fali wody? Siec polaczonych rowow, tak by woda nie zmiotla Ci ogrodu? Podwyzszenie najgorszego kawalka...Nie wiem. Serce sie po prostu kraje, jak czlowiek pomysli ile Wam ta woda juz nadokuczala

Kasiu nie mam, bo mój ogród ma szerokości tylko 25 metrów, a rów idzie właśnie przez szerokość. Do tego jak jest powódź to do mnie dopływa on już rozlany na 60 metrów swojej szerokości. Powódź i fala to co innego niż stopniowe przybieranie, bo to ostatnie często po deszczu się zdarza, ale przeróbki jakie poczyniliśmy pomagają utrzymać go w korycie choćby wypełniony po brzegi.
tu wypełniony po brzegi, ale ogród nie zalany

A tu fala powodziowa, serce mi się ściska jak sobie przypomnę. Taka fala do mnie dociera na raz jak tsunami

Kasiek 23:11, 08 maj 2020

Kasiu nie mam, bo mój ogród ma szerokości tylko 25 metrów, a rów idzie właśnie przez szerokość. Do tego jak jest powódź to do mnie dopływa on już rozlany na 60 metrów swojej szerokości. Powódź i fala to co innego niż stopniowe przybieranie, bo to ostatnie często po deszczu się zdarza, ale przeróbki jakie poczyniliśmy pomagają utrzymać go w korycie choćby wypełniony po brzegi.
tu wypełniony po brzegi, ale ogród nie zalany

A tu fala powodziowa, serce mi się ściska jak sobie przypomnę. Taka fala do mnie dociera na raz jak tsunami

Znam ten strach przed woda...I ogromna niemoc i zal...
sylwia_slomc... 23:22, 08 maj 2020

Kasiek napisał(a)

Ja się ciągle zastanawiam jak teraz wygląda ogród Montyego po zeszłorocznej powodzi, czy Mu rośliny przetrwały i w jakim stanie. Z takiego zalania to dopiero musi być ciężko się podnieść
Kasiek 23:25, 08 maj 2020

Ja się ciągle zastanawiam jak teraz wygląda ogród Montyego po zeszłorocznej powodzi, czy Mu rośliny przetrwały i w jakim stanie. Z takiego zalania to dopiero musi być ciężko się podnieść

Warto byloby poszperac w tym temacie...I zobaczyc co z tego ogrodu przezylo. I te rosliny posadzic u Ciebie
Kasiek 23:27, 08 maj 2020

Cudowny....