Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

ewsyg 12:25, 02 paź 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Że dobrze niosą jajka, ale na nich nie siadają i jajko nie nadaje się na jajecznicę czy na twardo bo nie smakuje jak kurze, ale do ciasta czy klusków super. Że jeśli chcesz na ślimaki to tylko na takie do 2-3 cm bo większe zaklejają im dziób śluzem. Że nie latają, ale małą dziurą w ogrodzeniu zwieją. I jak to kaczki pokarm moczą sobie w poidle przez co dookoła jest narozlewane, a w poidle można znaleźć wszystko.

Dzięki
ewsyg 12:26, 02 paź 2025

Kupiłam dzisiaj tuje, będę dosadzać. Jeszcze chyba nigdy nie kupiłam tak dużych roślin w tak małej cenie.

Wygląda na to, że mają dość dużą bryłę korzeniową.
sylwia_slomc... 12:43, 02 paź 2025

ewsyg napisał(a)

Wygląda na to, że mają dość dużą bryłę korzeniową.

Dużą i przy mnie wykopaną, do tego sama sobie mogłam wybrać do ukopania sztuki. Zabezpieczona bryła jutą. I kompletnie nie widzę interesu na tujach skoro taka 150 cm kosztuje 25 zł. A żeby z maleńkiej sadzonki taka urosła musi minąć jakieś 5-6 lat do tego nawozy, opryski, podlewanie, robocizna. żadną miara nie idzie na tujach zarobić A to niestety inwestycja długoterminowa, do tego w obecnym momencie całkowicie nieopłacalna....
TAR 12:52, 02 paź 2025

To bardzo tanio kupilas te tuje. Za takie minimum 100 lub wiecej w ogrodniczym.
sylwia_slomc... 13:23, 02 paź 2025

TAR napisał(a)
To bardzo tanio kupilaś te tuje. Za takie minimum 100 lub wiecej w ogrodniczym.

Znam producenta, po tyle sprzedaje. Jest z naszej gminy. W ogrodniczym marżę doliczają
TAR 13:36, 02 paź 2025

Od producenta kolezanka brala podobne 85 zeta ale doliczaja dowoz. Takie sa ceny u nas.
Juzia 13:47, 02 paź 2025

Chyba jedynki z przodu zabrakło przy tej cenie

LIDKA 20:18, 02 paź 2025

WidziLam gdzieś na necie że przez szkodnika tujowiaczka plantatorzy zmieniają profil produkcji i nigdy ceny takie niskie nie były.

Tanie one bardzo bo u mnie lokalnie za 25 to pikutkj ok 70-80 cm z doniczka.
Joku 20:34, 02 paź 2025

Mnie się też udało kupić spore tuje za niewielką cenę na początku zakładania obecnego ogrodu. Też pojechałam do szkółki. Ceny nie pamiętam (było to ponad 10 lat temu), ale miałam obawy czy zmieszczą się do bagażnika. Pan z obsługi tak mi je upakował że jeszcze miejsca sporo zostało .
Agatorek 21:19, 02 paź 2025

Mam gumy na zimę na te schody, wcześniej też potrzebne były i się sprawdziływ sezonie służą w szklarni jako ścieżki.
No kiepsko tam z drzewem bo dom w odległości 2 metrów jest. Wsadziłam tam wprawdzie głóg na wiosnę, ale do zasłonięcia to nie wystarczy. Myślę nad pojedyncza tują, ale znowu z chodnikiem koliduje, a przed samym balkonem nie chcę. Nie ma dobrego rozwiązania...

Dobrze, że masz gumę na schody, bo one raczej z tych śliskich. Wyglądają na takie same, jakie mają moi rodzice i jak przymrozi taką warstewką lodu, to wchodzę do nich do domu trzymając się ściany .

Tam by Ci się przydało, tak jak piszesz, coś zimozielonego i wąskiego. Ale jeśli koliduje z balkonem i chodnikiem, to sama już nie wiem.

Tuje świetne w super cenie .