Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:37, 08 maj 2020

Kasiek napisał(a)

Warto byloby poszperac w tym temacie...I zobaczyc co z tego ogrodu przezylo. I te rosliny posadzic u Ciebie

No właśnie.....
sylwia_slomc... 23:38, 08 maj 2020

Kasiek napisał(a)

Cudowny....

Jesień może być zachwycająca w ogrodzie
AnnaMS 00:23, 09 maj 2020

Ale śliczne widoczki, i te wiosenne, i te z zeszłego roku
Taki Twój raj, pięknie
sylwia_slomc... 00:59, 09 maj 2020

kasia1 06:17, 10 maj 2020

Sylwia, bajeczne są Twoje ostróżki. A ślimaki Ci nie zjadają? Mi pożarły wszystkie, tylko kikuty zostały. To w ubiegłym roku w to puste miejsce zasadziłam floksy, bo podobno są mniej atrakcyjne dla ślimaków. To sprawdzę w tym roku. Ale nic nie zastąpi ostróżek. Tęsknię za nimi Może kiedyś do nich wrócę, ale to musiałabym jakieś bariery zamontować, jeśli one w ogóle działają...
sylwia_slomc... 08:53, 10 maj 2020

Kasiu u mnie nie zjadają na razie, ale na dużym ogrodzie mam mało ślimaków, więcej jest w podwórku. Tylko tam mam ostróżki bezpośrednio przy różach, a róże zawsze na zimę kopcuję trocinami, które potem wiosną rozgarniam, chyba nie lubią po trocinach łazić. Na dużym ogrodzie mam trociny na rabatach pod siatką więc z sąsiednich pól nie przychodzą pewnie i może dlatego jest ich tam mniejTak gdybam sobie
Milka 09:06, 10 maj 2020

U mnie już ślimaki zżerają powojniki i jeżówki, trzeba sypać. Ale najgorsza walka z nornicą, co ona wyprawia, liczę że psy ją upolują.
sylwia_slomc... 10:31, 10 maj 2020

Nornice to temat rzeka u nas. Wlazły mi we wszystkie skrzynie mimo grubej warstwy wełny szklanej na dnie skrzyń, chyba górą wlazły wyjść jakby nie potrafiły, bombardują na całego, nasadzenia w powietrzu, żurawki prawie bez korzeni, schną na potęgę mimo podlewania. Już sypałam granulat do dziur, lałam wodę, wpuszczałam olejek kamforowy, nic nie działa na nie koty łapią na ogrodzie, ale tego tyle jest, że ręce opadają, wszystkie rabaty przekopane
gogo 11:29, 10 maj 2020

O rany, aż tyle nornic? szkoda roślin
Jak to dobrze, że tyle kotów do mnie przychodzi
Nie mam ani pół nornicy, a karczownik z podjazdu zniknął, bo nie ma nowych tuneli
Milka 11:38, 10 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nornice to temat rzeka u nas. Wlazły mi we wszystkie skrzynie mimo grubej warstwy wełny szklanej na dnie skrzyń, chyba górą wlazły wyjść jakby nie potrafiły, bombardują na całego, nasadzenia w powietrzu, żurawki prawie bez korzeni, schną na potęgę mimo podlewania. Już sypałam granulat do dziur, lałam wodę, wpuszczałam olejek kamforowy, nic nie działa na nie koty łapią na ogrodzie, ale tego tyle jest, że ręce opadają, wszystkie rabaty przekopane

U mnie to samo, w powietrzu rosliny, udeptuję, a za godzinę znowu. Widzę, jak psy latają, czują ją, już 2 złapały, może i kolejne, oby, kilka lat miałam z nimi spokój.