Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 20:38, 24 cze 2020

kasiek napisał(a)
Jej - oszałamiające te fotki, morze z naparstnic i łubinów, wspaniałe bodziszki, cudowne róże - jak w katalogowym ogrodzie angielskim - cudownie!

tak patrze że dobrze że domu nie zalało i budynków gospodarczych - to były straty. Przyroda sie podniesie bo taka już jest .

Zdjęcia na klęczkach urocze

Tak Kasiu tym razem budynki oszczędziło, bo jednak coś tam te nasze zabezpieczenia pomogły. Martwiłam się, ze wszystko przekwitnie nim przyjedziecie, a teraz to nawet nie ma jak do ogrodu wejść ....no nic jesień też mam piękną, może będzie lepiej, a może wcześniej się udaNa razie niestety ze spotkania nici
kasia1 21:32, 24 cze 2020

Sylwia, a czy pomogłoby coś, gdybyś ograniczyła w zatapianych miejscach liczbę roślin, a te, na których najbardziej Ci zależy posadziła na podwyższonych umocnionych rabatach? Coś takiego jak masz np. dąbrówkę i floksy chyba na takiej podwyższonej. Czy tam też zalało? Może woda by te rabaty ominęła? Tylko może wtedy to już w ogóle by rzeka powstała i zniszczyła inne rzeczy...?

Z tą samorządem to jest tak jak piszesz. Może być problem ze środkami. Zresztą projekty, przetargi, to i tak trwa lata niestety... Ale mimo to nie odpuszczajcie im.
sylwia_slomc... 21:47, 24 cze 2020

Kasiu ja już to zrobiłam tam jest ograniczone a co mogłam to w donicach, tylko, że takie donice to też przeszkoda dla wody i spiętrzają ją w jakimś stopniu
Juzia 22:03, 24 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

CO TO???????????
AniazUroczyska 00:07, 25 cze 2020

Dziękuję Ci dobra kobieto. Myślałam ,że na razie nie będziesz mieć głowy i siły na takie relacje, a tu proszę...
Kwaśno potraktowałaś te piwonie , poprzednie też tak sadziłaś? Bo mówią ,że one lubią tak lekko kwaśno do obojętnego...
Obornik koński mam granulowany , a drugi taki z jesieni, mało jeszcze przerobiony. Chyba za świeży, może popalić?
Doszłam do wniosku ,że tam gdzie chciałam je posadzić będą mieć za ciasno , toteż dostaną nową miejscówkę pod jabłonką. Nawet już mąż przekopał, na razie ziemia macierzysta wymieszana z kompostem i obornikiem krowim( lepiej przekompostowany od mojego końskiego). Dodaję też mączkę w tym wypadku zastanawiam się , lepiej bazaltową, czy granitową?
Co do siewek- patrząc na cynie aż trudno uwierzyć ,że zdążą zakwitnąć. W tamtym roku mi się udały teraz też jeszcze mikrusy. Zobaczymy
sylwia_slomc... 00:30, 25 cze 2020

Juzia napisał(a)

CO TO???????????

RóżaA jeśli pytasz o imię to nie wiem, bo to jedna z tych co ratowane od wyrzucenia po śmierci sąsiadki. Zachowuje się jak pnąca lub parkowa
sylwia_slomc... 00:38, 25 cze 2020

AniazUroczyska napisał(a)
Dziękuję Ci dobra kobieto. Myślałam ,że na razie nie będziesz mieć głowy i siły na takie relacje, a tu proszę...
Kwaśno potraktowałaś te piwonie , poprzednie też tak sadziłaś? Bo mówią ,że one lubią tak lekko kwaśno do obojętnego...
Obornik koński mam granulowany , a drugi taki z jesieni, mało jeszcze przerobiony. Chyba za świeży, może popalić?
Doszłam do wniosku ,że tam gdzie chciałam je posadzić będą mieć za ciasno , toteż dostaną nową miejscówkę pod jabłonką. Nawet już mąż przekopał, na razie ziemia macierzysta wymieszana z kompostem i obornikiem krowim( lepiej przekompostowany od mojego końskiego). Dodaję też mączkę w tym wypadku zastanawiam się , lepiej bazaltową, czy granitową?
Co do siewek- patrząc na cynie aż trudno uwierzyć ,że zdążą zakwitnąć. W tamtym roku mi się udały teraz też jeszcze mikrusy. Zobaczymy

Dałam im do rodzimego gruntu tak tak po litrze tego torfu, bardziej też celem rozluźnienia gleby, jak się okażę za kwaśno to posypie ciut wapna lub popiołu potem, ale myślę, że powinno być ok. Mam jeszcze jedną w podwórku, rośnie na miejscu gdzie latami był składowany węgiel i pełno miału w ziemi zostało i szczerze nie pamiętam jak sadziłam bo to osiem lat temu było. I mam jeszcze z siewek od Mariusza tym troszkę ziemię mieszałam bodajże z trocinami wtedy i co roku dostają trociny na zimę, które potem wiosna rozgarniam i robią za ściółkę pod nimi. Obornik został zasypany ziemią tak na 3-5 cm żeby korzenie nie miały bezpośredniego kontaktu z nim, a nim się ukorzenią, że go dosięgną to on się ładnie przerobi już
Juzia 00:49, 25 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

RóżaA jeśli pytasz o imię to nie wiem, bo to jedna z tych co ratowane od wyrzucenia po śmierci sąsiadki. Zachowuje się jak pnąca lub parkowa

Aż mi dech zaparło

Ania111 02:33, 25 cze 2020

Sylwia ,

Piwonie cudne .
Mam nadzieję że już za rok będą kwiatki
I fotkami się pochwalisz
Ivo 07:14, 25 cze 2020

I ode mnie ciepłe słowa i myśli.. trzymaj się..