Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

AgnieszkaW 20:23, 15 lip 2020

Sylwia, ślicznie się urządziłaś na balkonie, limonka bardzo pasuje. Jeśli chodzi o lawendę, to być może to choroba grzybowa. Ja co roku tracę kilka krzewinek - właśnie przez te choroby. Ewentualnie jest jeszcze taki owad, podobny do ślimaka, ale malutki. Nazywa się "Pienik ślinianka", wgryza się w łodygi lawendy, ale głęboko u nasady, wytwarza taką białą piankę - jak ślina. Powoduje więdnięcie całych gałązek (wysysa soki). Też to czasem miewam na lawendzie, i nie tylko na niej, atakuje wiele roślin ozdobnych...
sylwia_slomc... 22:01, 15 lip 2020

Juzia napisał(a)
No jakieś to takie.... poskręcane.

Ciągle myślę, że to za dużo nawozu...

Wszystkie dostały osmocote on się stopniowo uwalnia nie naraz, a tylko kilka jak na razie tak się zachowuje. W jednej skrzynce kilka lawend , a potrafi jedna paść , a reszta ok się wydaje....to chyba jednak nie nawóz, może jakiś grzyb, lawendy łapią grzyba?
sylwia_slomc... 22:05, 15 lip 2020

popcorn napisał(a)
Super zakupy. Łąkę kwietną musze powtórzyć, bo trawa zagłusza te mini kwiatuszki które usiłują się przebić...
gdzie nasiona kupowałaś jeśli mogę?

pozdro

Teraz kupiłam w LM. Dziś Emus skosił te dwie zalane łączki bo trawsko zaczęło z tego mułu wschodzić...takie perzowe
Troszkę nasionek udało się zebrać, mam nadzieję, że reszta zdążyła się wysiać choć trochę, teraz z tydzień to poleży może jeszcze jakieś dojrzeją nasionka, a potem albo do spalenia albo na kompost w zależności czy wyschnie bo znowu ma laćPotem uprawimy ponownie i będę siała, część sypnę teraz, a część wiosną coś się powinno udać
sylwia_slomc... 22:11, 15 lip 2020

KasiaBawaria napisał(a)

To mnie pocieszylas- myslisz, ze da rade w cieniu drzew? Jak wysoka u ciebie rosnie?

Dobrze pamiętam, o gillenię chodzi? Powinna dać radę pod drzewami, u mnie jest ciut nad kolano.
sylwia_slomc... 22:13, 15 lip 2020

Waclaw napisał(a)

Tak, zaskakujące

Dziś przy koszeniu łąki okazało się, że jedna z kalin bodnanteńskich ukorzeniła zamulona gałązkę podzieliłam na dwie sadzoneczki i zobaczymy czy się przyjmą. Miałabym dwie dodatkowe kaliny
sylwia_slomc... 22:15, 15 lip 2020

deszczowymaj napisał(a)
Sylwia fajne zakupy i hakonke kupiłaś ..u mnie stacjonarnie nigdzie jej nie ma (co za wieś)

Co to siewek hortensji bukietowych -potwierdzam ,są takie kiedyś Bożenka z Hortensjady na wątku pokazywała , miała ich pełno..nawet w kostce się wysiały

ja u siebie jakoś nie widzę ..pewnie wyrywam nieświadoma

Ja bym pewnie też wyrwała gdyby plewienie było wcześniej, ale jak zalało nie dało się wejść i teraz się zorientowałam, że to chyba hortensja jest
sylwia_slomc... 22:29, 15 lip 2020

Anitka napisał(a)
Wszystko wiem, teraz pismo obrazkowe obejrzałam. Pięknie. Miłego siedzenia na balkoniku życzę. A lawenda wyczuła, że jej nie lubisz i strzeliła focha Myślę, że ma za dużo wilgoci w powietrzu.
Może być również przenawożona. Poczytaj tutaj :
https://www.homebook.pl/artykuly/4364/lawenda-w-doniczce-jak-dbac-o-lawende-na-balkonie-i-w-domu

"Jeśli chodzi o lawendę hodowaną w donicy bardziej prawdopodobne jest wywołanie suszy poprzez niewłaściwe nawożenie – dostarczenie roślinie zbyt dużych lub zbyt małych ilości potasu lub dopuszczenie do zasolenia ziemi."

Przenawożenie azotem powoduje to, że nie kwitnie.

Chyba za dobre podłoże dostała

Dzięki poczytałam.....żeby nie przenawozić dałam właśnie osmocote bo ono stopniowo się uwalnia a nie naraz i już nic innego do wody nie dodaję, gdyby za dużo azotu było to powinna rosnąć w zielone, a nie rośnie jakoś szczególnie. Co do potasu się nie wypowiem, ale wydaje mi się, że osmocote zawiera wszystko co potrzeba roślinom. Z tego co czytam to te chore mają szarą pleśń to mi najbardziej pasuje.... U taty w ogrodzie trochę rośliny chorują w tym roku, a blisko balkonu padła czereśnia całkiem jej liście i owoce zaschły, może od niej złapała chorobę....no nic. Jak nie da rady to już mi chyba tylko sztuczne rośliny zostaną na ten balkon do kupienia
Juzia 22:34, 15 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wszystkie dostały osmocote on się stopniowo uwalnia nie naraz, a tylko kilka jak na razie tak się zachowuje. W jednej skrzynce kilka lawend , a potrafi jedna paść , a reszta ok się wydaje....to chyba jednak nie nawóz, może jakiś grzyb, lawendy łapią grzyba?

Łapią. Ale wtedy mają kropki na liściach... jak plamistość na różach, albo dolne liście robią się całe czarne.
No i grzyb ich tak szybko nie zabija.
Kiedyś miałam korę pod lawendami za basenem i też złapały grzyba. Ale ściełam je na krótko, zabrałam korę i wszystkie przeżyły. Teraz grzyb moim lawendom się rzadko zdarza, a mam tego świństwa dużo w ogrodzie (róże, buszpany, cisy - to coroczna walka). Jak już to delikatnie. I żadna nie padła.

Lawendy są mega wytrzymałe. One tak same z siebie nie padają od razu, bez oznak.

sylwia_slomc... 22:36, 15 lip 2020

AgnieszkaW napisał(a)
Sylwia, ślicznie się urządziłaś na balkonie, limonka bardzo pasuje. Jeśli chodzi o lawendę, to być może to choroba grzybowa. Ja co roku tracę kilka krzewinek - właśnie przez te choroby. Ewentualnie jest jeszcze taki owad, podobny do ślimaka, ale malutki. Nazywa się "Pienik ślinianka", wgryza się w łodygi lawendy, ale głęboko u nasady, wytwarza taką białą piankę - jak ślina. Powoduje więdnięcie całych gałązek (wysysa soki). Też to czasem miewam na lawendzie, i nie tylko na niej, atakuje wiele roślin ozdobnych...

Muszę się jej jutro dogłębniej przyjrzeć Z balkonem z doborem koloru miałam kłopot bo dachówka w kolorze cegły, płytki na balkonie podobnie, balaski ciemny palisander, a ściana żółta, musiałam to jakoś pogodzić żeby budynek też wyglądał, a nie tylko balkon i skończyło się na kolorach neutralnych
Juzia 22:37, 15 lip 2020

A jeszcze tak zapytam.... a ziemia nie jest czasem kwaśna???

Bo już nie mam pomysłów na tę twoją lawendę...