Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Juzia 22:35, 14 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Już ja przez,ez osiem lat na balkonie cuda miałam o rodków i róż na pniu po tulipany, irysy i lilie, clematisy, surfinia, nawet dwie tuje szmaragd, ale ubiegłe dwa sezony i temperatury jakie osiągał balkon załatwiły wszystko teraz się usiłuję polubić z lawendą i trawami. Trawy o ile mam swoje ulubione o tyle lawendą do mnie u mnie nie gada. I żeby nie było ona mnie też musi nie lubieć bo już druga sadzonka pada, więdnie po prostu nie wiem czy to grzyb czy za mokro ma przy tych deszczach. Ziemię z perlitem piaskiem i osmocote wymieszała jedne ok a dwie zdychają. A miały kwitnąć w lecie , 10 sztuka tylko dwie wypuszczają kwiatki reszta jak zaklęta stoi, a te co kupiłam z pączkami też nie zakwitną bo pączki zbrązowiała i zasychają. Więc może i Ty mi co doradzisz?

Ja lawendy w doniczkach nigdy nie miałam. Chyba, że tych takich szkółkowych Jak siewki sobie hodowałam

Drenaż dobry masz w tych doniczkach z lawendą??? Woda musi się prawie przelewać
Więcej piachu niż ziemi. Perlit nie wiem czy potrzebny, nigdy niczego takiego nie używałam Nawozów żadnych też lawendzie nigdy nie daję. Czasem popiół wiosną sypnę z kominka i tyle.
A może jakieś trefne te lawendy kupiłaś???
Juzia 22:39, 14 lip 2020

Prócz balkonowych kupiliśmy i ogrodowo
Dwa krzesła/ fotele ogrodowe w innym stylu niestety, za to może dłużej będą na miejsce tych co załatwiła powódź
Stół i dwie ławy jako całość do szałasu bo tamte 30 letnie już w rozsypce
Hamak na miejsce tego wiosną potarganego

Matę wiklinową do owinięcia niebieskiej beczki na wodę
Kotwy i słupki na kojec dla Psicy na ogrodzie też musi mieć gdzie mieszkaća nie koczować przy studni jak Pancia zajęta roślinami. A ona uwielbia z nami do ogrodu chodzić tylko ja nie zawsze mam tam dla Niej czas, tak będzie dobrze dla Niej i dla nas

No i nasiona na odtworzenie łąk po powodzi

No a pisałaś, że dzień nie ogrodowy
sylwia_slomc... 23:03, 14 lip 2020

Katkak napisał(a)
No, super klimacik, szczególnie wieczorem. Śliczne te lampeczki.

Znowu będzie miło posiedzieć na balkonie
sylwia_slomc... 23:04, 14 lip 2020

Juzia napisał(a)

No a pisałaś, że dzień nie ogrodowy

No bo nie w ogrodzie
sylwia_slomc... 23:06, 14 lip 2020

Roocika napisał(a)

Ja nie pomogę, bo na tarasie mam cień, a żeby się nie męczyć kupiłam fejki z Ikea ( plastikowe roślinki), a do tego komarzyce ( już nie plastikowe), po sezonie wywalam na kompost
Kiedyś miałam chyba dalie w donicach to jakaś szarańcza przyleciała i mi je załatwiła

Na zacienionym fuksje dobrze rosną i niecierpki
sylwia_slomc... 23:09, 14 lip 2020

Juzia napisał(a)

Ja lawendy w doniczkach nigdy nie miałam. Chyba, że tych takich szkółkowych Jak siewki sobie hodowałam

Drenaż dobry masz w tych doniczkach z lawendą??? Woda musi się prawie przelewać
Więcej piachu niż ziemi. Perlit nie wiem czy potrzebny, nigdy niczego takiego nie używałam Nawozów żadnych też lawendzie nigdy nie daję. Czasem popiół wiosną sypnę z kominka i tyle.
A może jakieś trefne te lawendy kupiłaś???

Juzia jedne z LM drugie z delikatesów miejscowych, nigdzie w tym sezonie nie jeżdżę bo się bojam. Pierwsze Emuś kupował drugie ja. Sporo piachu sypnęłam w tą ziemię do skrzynek mieszałam porządnie, woda nie stoi odpływa, ale ciągle pada, dopiero dwa dni nie, powietrze wilgotne, może po prostu pecha mam
Juzia 23:16, 14 lip 2020

Juzia jedne z LM drugie z delikatesów miejscowych, nigdzie w tym sezonie nie jeżdżę bo się bojam. Pierwsze Emuś kupował drugie ja. Sporo piachu sypnęłam w tą ziemię do skrzynek mieszałam porządnie, woda nie stoi odpływa, ale ciągle pada, dopiero dwa dni nie, powietrze wilgotne, może po prostu pecha mam

Ja czasem w sam piach sadzę lawendy

Nie wiem. Może ten nawóz niepotrzebny?
Albo rzeczywiście za dużo wody.

A kiedy je kupowałaś?
Kurczę. Dziwne.

Ja swoje lawendy dzieliłam trzy dni temu. Na chama je rozdzierałam na pół i sadziłam w piach, przykryłam żwirem i podlewam raz wieczorem. Nawet się nie ukłoniły. Stoją sztywno
Dwie posadziłam w glinę (bo mam taki kawałek z gliną nawiezioną przez dewelopera po budowie ) i też stoją.
sylwia_slomc... 23:21, 14 lip 2020

Ostatnie chyba tydzień lub dwa temu, a wcześniejsze z miesiąc półtora temu, jak z balkonem skończyliśmy remont. No nic zobaczymy, ale jak lawendy nie dadzą rady to już nie mam pomysłu na skrzynki przy temperaturach jak w ubiegłych latach latem.
sylwia_slomc... 01:31, 15 lip 2020

A zapomniałam nabyliśmy też 20 worków mielonej kory, trzeba dołożyć porcję do mułu na rabatach żeby oddychało i wyglądało choć trochę lepiej
Urszulla 01:35, 15 lip 2020

Efekty prac nieogrodowych niezłe. Czy latem potrzebujesz stonowanych kolorów?

Ja też mam problem z roślinami na południowym parapecie zewnętrznym. Testuję stipę, ale wygląda na to że trzeba ją mocno podlewać. W zeszłym roku miałam turzycę Amazon mist i się sprawdziła. Lawenda nie. Mi już tylko rojniki zostały