Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:32, 15 wrz 2020

Dzielżany z podwórka przeniesione na rabatę przy altanie

czyli tu

Powiędły bo to nie pora na przenosiny, ale wiosną nie pamiętałabym które jakie. Jak się przyjmą to za rok lato już będzie bardziej kolorowe
sylwia_slomc... 22:37, 15 wrz 2020

Te nie wiem czy zdążą zakwitnąć

A ten jeszcze

Charakter podwórka jak to Anitka mi powiedziała zmienia się

Gocha 09:14, 16 wrz 2020

Sylwia mnie sie wydaje że to nie jest drżączka tylko obiedka. Porównaj je obie. Obiedka ma szersze liście i jasny kolor tych lisci takie właśnie jak ta Twoja . I inne te kwiatostany. Ja mam obiedkę i ona jest takawłaśnie jak ta Twoja trawa na zdjeciach. Ale oczywiscie mogę się mylić. Pozdrawiam
mikina34 09:27, 16 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Drżączka jest bardzo ładną trawką
Kurcze nigdy mi się tak z daliami nie działo.... a weź jeden pączek urwij i zajrzyj do niego do środka czy wszystko zdrowe.
Kiedy sadziłaś karpy w grunt?

One na początku, rozwinęły kwiaty, ze trzy, cztery, zbudowały spory krzak, kilka odnóg i sporo pączków i tak trwają w bezruchu. Nocami u nas dość zimno jest, ale przecież dni są ciepłe. Też myślałam, że to z braku wody, bo sucho okropnie ale dostają co jakiś czas nawadnianie.
Wszystko sadziłam wiosną, długo po tych przymrozkach.
AnnaCh 09:48, 16 wrz 2020

Sylwia jaki Ty masz piękny busz już
Aż trudno uwierzyć, że to ten sam ogród co z Twoich początków.
Gosiek33 10:17, 16 wrz 2020

Szkoda suni i Waszych nerwów, musiało to być straszne przeżycie. Dobrze, że już dobrze.

Sylwia miewasz różne doświadczenia, czy masz jakieś doświadczenia z mączniakiem prawdziwym na dyni i cukinii. Czy da się go jakoś zutylizować bezpiecznie dla kompostu? Szkoda wyrzucać tyle zielonego
sylwia_slomc... 11:13, 16 wrz 2020

Gocha napisał(a)
Sylwia mnie sie wydaje że to nie jest drżączka tylko obiedka. Porównaj je obie. Obiedka ma szersze liście i jasny kolor tych lisci takie właśnie jak ta Twoja . I inne te kwiatostany. Ja mam obiedkę i ona jest takawłaśnie jak ta Twoja trawa na zdjeciach. Ale oczywiscie mogę się mylić. Pozdrawiam

Gosiu nie mylisz się sprawdziłam w kajecie to obiedka, pomyliłam z drżączką co ją mam w łące. Pamięć płata mi figle
sylwia_slomc... 11:16, 16 wrz 2020

mikina34 napisał(a)

One na początku, rozwinęły kwiaty, ze trzy, cztery, zbudowały spory krzak, kilka odnóg i sporo pączków i tak trwają w bezruchu. Nocami u nas dość zimno jest, ale przecież dni są ciepłe. Też myślałam, że to z braku wody, bo sucho okropnie ale dostają co jakiś czas nawadnianie.
Wszystko sadziłam wiosną, długo po tych przymrozkach.

Ja sadzę zawsze w pierwszym tygodniu maja. Może zetnij im nasienniki, to powinno zmobilizować je do ponownego kwitnienia. Myślałam, że nie kwitły wcaleMoje po pierwszym kwitnieniu też się chwile zbierają do ponownego, ale ja nie obcinam przekwitłych z braku czasu
sylwia_slomc... 11:16, 16 wrz 2020

AnnaCh napisał(a)
Sylwia jaki Ty masz piękny busz już
Aż trudno uwierzyć, że to ten sam ogród co z Twoich początków.

Prawda Nie to samo lotnisko
sylwia_slomc... 11:19, 16 wrz 2020

Gosiek33 napisał(a)
Szkoda suni i Waszych nerwów, musiało to być straszne przeżycie. Dobrze, że już dobrze.

Sylwia miewasz różne doświadczenia, czy masz jakieś doświadczenia z mączniakiem prawdziwym na dyni i cukinii. Czy da się go jakoś zutylizować bezpiecznie dla kompostu? Szkoda wyrzucać tyle zielonego

Trochę nerwów było bo nie chciała nic jeść nawet z ręki, z wagi leciała w oczach, weterynarza do domu wzywałam, cztery razy przyjeżdżał, a ryzyko teraz takie wizyty bo wirus, pies na nas w tych maseczkach patrzył jak na wariatów, ciekawe co sobie myślała....ale bez oporów zastrzyki pozwalała sobie zrobić.

Co do mączniaka na dyniowatych to ja raczej zawsze susze te badyla i pale i dopiero popiół na kompost. Wiem, że miejscowi rolnicy też palą.