Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Gosialuk 19:14, 08 mar 2021

Śliczne wszystkie, małe i duże. Moja faworytka to Klara. Zobaczysz, że będziemy Was w tym roku po kolei odwiedzać, żeby nowe nabytki oglądać.
sylwia_slomc... 19:46, 08 mar 2021

Gardenarium napisał(a)
No przecież musiałam zajrzeć, mega zjawisko te ptaki Mega po prostu.
My będziemy mieli zwyczajne kury, takie aby jajka niosły żeby do ciast było swoje jajko. Ale te pstrokate mi się podobają i kochiny.

Danusiu, ale te też będą znosić jajka tyle, że trochę mniej w ciągu roku bo kochinka np. znosi ok 80-120, moja miniaturowa, wiec mniejsze niż od kury nioski, ale znowu nie maleńkie ale są też kochiny olbrzymie- śliczne są (kiedyś miałam przed ogrodem), czubatki chyba koło 100 rocznie, silki jakoś podobnie. Nioska nosi do 180 jaj rocznie. Ale przy sześciu kurach to niechby tylko po 100 nosiła każda to i tak jest 600 jaj w roku, nie przejemy tyleWszystkie te rasy to raczej spokojne kury. A silki normalnie przychodzą do mnie do głaskania jak pies
sylwia_slomc... 19:51, 08 mar 2021

Mgduska napisał(a)
Sylwia, same przepiękności, ale ja największą sympatią darzę kurki, bo są śmieszne i pożyteczne zarazem Silki wyglądają jak przytulaki
Czy biegusy i kurki będą latem wypuszczane do ogrodu?

Całkiem luzem na pewno nie bo lisy, gronostaj, a kaczki rowem by odpłynęły, ale planujemy im taki przestawiany trawiasty wybieg jeszcze, tyle, że nie wiem czy zdążymy z nim do lata bo teraz trzeba ogród ogarniać. Silki kompletnie się nie boją, dają się głaskać jak pies Nie uciekają wcale
sylwia_slomc... 19:52, 08 mar 2021

Roocika napisał(a)
Sylwia, piękne ptaki Niech się zdrowo chowają
Moją ulubienicą będzie Lucy

Rezolutna papużka, a Maze już do Niej smoli cholewki, siada na budce i śpiewa, zachęca, udaje, ze cos przy niej poprawia, śmieszne są i ciekawskie, kur się nie boją
sylwia_slomc... 19:53, 08 mar 2021

mirkaka napisał(a)
Obejrzałam, Brawo

DziękiCiekawe kiedy będzie pierwsze jajko Na razie muszę nauczyć jedzenia owsa, bo pszenica i jęczmień wybierane, a owies zostawiają
sylwia_slomc... 19:55, 08 mar 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Ale fajne ptaszki i kurki i jeszcze imiona mają,no extra !

Ciężko będzie rosół robić gdyby była konieczność Ale na razie nie ma takiego planu chyba, że sytuacja zmusi
sylwia_slomc... 19:57, 08 mar 2021

Agania napisał(a)

Sylwia chciałabym być na takim jarmarku...a to myślisz o hodowli?
Ja muszę się liczyć ze stratą rybek po zimie, jeszcze uruchamiam akwarium
Folia podniesie temperaturę jak słonko przyświeci, tylko ta noc i te przymrozki groźne?
Zawsze możesz przenieść papużki do domu do klatki, prognozy mają być od czwartku cieplejsze

Aganiu nie ma konieczności przenoszenia, dzisiaj jak poszłam wszystko było ok, dały radę. Niby ma być zimniej jeszcze, ale już dzisiaj uszczelnione ściany i na froncie folia tunelowa zamiast włókniny. Wiatru nie puści, a od słonka szybko temperature podniesie rano bo to strona wschodnia. Jak folia to już tak szybko ciepło nie będzie uciekało
sylwia_slomc... 19:59, 08 mar 2021

Alija napisał(a)
Sylwia!
Zaniemówiłam po prostu!" Ale masz eleganckie towarzystwo w wolierze, ptasia arystokracja. Cudne te ptaszki, nie wiem, które chwalić, wszystkie są super!
To tylko życzę, żeby się zdrowo chowały. Pozdrawiam!

DziękujęTowarzystwo jakoś się ze sobą dogaduje, ustalają hierarchię stada, ale rokuje dobrze
sylwia_slomc... 20:03, 08 mar 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

A ja myślałam, że woliera robiona pod kury a tutaj jak w arce Noego prawie wszystkie ptaki.
Bardzo ładnie to wszystko wyszło Sylwia. Ptaki piękne. Będziesz miała ptasio-kurzy obornik. Wysyp im popiółu z kominka jak.masz kury bardzo lubią się w nim tarzać. Skorupy z jaj rozgniecione.

U nas przy kościele też duża woliera zrobię fotkę to pokaże.
Z tym zimnem to nie dobrze dla ptactwa w stres wpadną. Kurki to raczej ciepłolubne.

Niech się zdrowo chowają.
Pozdrawiam

Elu temperatura już ogarnięta Ale nawet dzisiaj mimo, ze rano był mróz i śnieg to włóknina rolę spełniła i w poidłach wody nawet nie przycięło mrozem czyli na plusie było Dają radę Arka Noego, w sumie mogła by się tak woliera nazywać ha ha Lepsze niż ptaszarnia czy kurnikNa razie mają piasek w piaskownicy, o popiele pamiętam bo wiem jak bażanty się tarzały u góry w ogniskowym. Skorupki już mam sproszkowane i dodaję do ziemniaków
sylwia_slomc... 20:04, 08 mar 2021

Magleska napisał(a)
Sylwia jestem pod wrażeniem cała ptasia ferajna mi się podoba wracam się jeszcze raz oglądać

Madzia nie musisz wracać bo mam nową dostawę fotek w aparacie więc pewnie będą w krótkim czasie Z netem okazało się, ze znowu ruter siadł i jest do wymiany, już zgłoszone u operatora, zobaczymy ile trzeba będzie czekać.