Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:38, 01 lip 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Napisz jeszcze do Przewodniczącego Rady Gminy pismo musi być rozpatrzone na sesji rady gminy. Muszą dać odpowiedź i sprawę przegłosować. Masz prawo być nie zalewana. Tym bardziej, że podtopienia nie miały miejsca w poprzednich latach. Więc niech coś zrobią z tym.
Rada Gminy też ma wpływy. Jak nie odpiszą po terminie piszesz do Samorządowego Kolegium Odwoławczego z danego terenu.

Pisz i składaj wszelkie dokumenty. Ja pisałam pisma że mieli mnie dość. Nawet była kontrola z SKO w gminie.
Oj Sylwia a jak budowałam 3 razy mi wstrzymali budowę. A ja za każdym razem łup pismo do wojew insp nadzoru budow. Przy ostatnim pismie inspektors powiat burmistrz zwolnił bo karę za niego zapłacił za brak nadzoru nad nim.

Nie daj się.

Nie dam, nie mam wyboru. Pogoda nie zmieni się na lepsze jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki...
sylwia_slomc... 21:39, 01 lip 2021

Magleska napisał(a)
cały czas kłody pod nogi .....dziewczyny Ci dobrze radzą -tylko drogą pisemną może coś się da zrobić .....i faktycznie dobrze by było ,żeby pod takim pismem dużo zalanych osób się podpisało .....w pojedynkę ciężko jest walczyć

Buziaki

Takie pisma z podpisami Madzia to już poszły dwa lata temu po tych pierwszych zalaniach...
sylwia_slomc... 21:40, 01 lip 2021

Judith napisał(a)
Hanusia dobrze mówi. Powtórzę - działaj z prawnikiem. Oficjalne pisma kierowane przez prawnika mogą pomóc coś osiągnąć.
Bez oficjalnych pism temat dla władz nie istnieje.

Zobaczymy jak się sprawy potoczą...
sylwia_slomc... 21:42, 01 lip 2021

yolka napisał(a)
Sylwia nawet nie wiem co napisać...żal i gniew, że gminę nie bardzo odchodzi Wasz problem.
U mnie skała, codzienne podlewanie

Jolu u nas po zalaniu i ulewach, a tam gdzie nie namulone to też sucho...
hankaandrus_44 22:08, 01 lip 2021

Dajcie cynk do krakowskiej telewizji i gazety, że wójt będzie na oglądzie sytuacji.

Niech przyślą reportera, choćby dla picu. Strach u urzędników jest jeszcze większy niż u ucznia w szkole. Zajęli się dwoma gminami, a wy co gorsi, że Wam wsparcie się nie należy? Co to znaczy, że ziemi na zbiorniki przeznaczyć nie można?

Co to znaczy, że nie chcą ludzie? Wy jesteście też ludzie, i w dodatku poszkodowani, a zyski biorą oni za swoją kukurydzę? Skąd naraz tyle pola się wzięło o jednolitym zasiewie?

Może wójt w tym palce maczał, żeby wujek czy pociotek obszarnikiem został? Jakoś u nas z PGr i skarbu państwa nikt ludzi nie pytał, czy chcemy dzierżawić czy wykupić? teraz nikt nie chce opuszczać zdobytego, i w jednym obszarze.

Przecież za oddane pole na zbiorniki, byłoby wywłaszczenie i jakas rekompensata? Tak myślę.

A na koniec macie jeden ostateczny argument- gmina nie pójdzie głosować. Nie na taką władzę, która ma was za kmiotków, i zbywa planami, nawet nie ruszonymi. To jest Wasze miejsce na ziemi. Sołtys może jest swój, też poszkodowany, ale wójt, może być odwołany w trybie pilnym. Do Prezydenta i premiera pójdziecie, jeżeli Was nie wspomogą. Skoro sa pieniądze na Rydzyka 20 milionów, może się znajdą pieniądze i na gminy ratowanie. To nie jest już średniowiecze, to 21 wiek.
hankaandrus_44 22:11, 01 lip 2021

Sylwio, wiem, o tym wszystkim też wiesz, ale w swojej walce musisz mieć argumenty, Nasze pisaniny używajcie w swoich pismach.Zrobcie skany i używajcie, Zawsze to łatwiej niż na nowo coś wymyślać. Życzę powodzenia.
Juzia 22:14, 01 lip 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Takie pisma z podpisami Madzia to już poszły dwa lata temu po tych pierwszych zalaniach...

Czasem trzeba pisać cały czas.
Po każdym zalaniu.
Jedno pismo mogą zlać, ale jak im się zbierze kupka i od różnych ludzi, to już muszą coś zrobić.
sylwia_slomc... 22:16, 01 lip 2021

Mam dość mułu ....już mi się nocami śni i siedzi stale z tyłu głowy...

W moim ogrodzie nie bardzo jest co pokazywać, ale

Początkiem czerwca z dziewczynami odwiedziłyśmy piękne miejsce, ogród koleżanki, która nie ma wątku, ale czyta forum i zaprosiła nas do swojego leśnego azylu.
Boszszsz jak tam ptaki śpiewały, ale nic dziwnego bo to puszcza
tego sąsiedztwa mega pozytywnie zazdraszczam
Dostałam zgodę by się z Wami podzielić tym pięknym miejscem, które jeszcze ciągle powstaje, ale które ma taaaaaki potencjał

sylwia_slomc... 22:19, 01 lip 2021

żałowałam, że nadal nie mam swojego aparatu....czekamy na części zamienne...

sylwia_slomc... 22:22, 01 lip 2021

Ogrodu ma swoją prywatną wartę