Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Dragonka 16:48, 01 lip 2021

Sylwia, ja też po sobie wiem- na papierze wszystko, wniosek o uporządkowanie terenu, stanu wód czy jak to nazwać- i niech odpiszą. Na decyzję masz prawo do odwołania do organu wyższego, najczęściej Kolegium Samorządowego choćby w większości spraw. U mnie np są tacy tam urzędnicy, że krzykacze i uparcie piszący skargi i odwołania- dostają co chcą. Ja wiem, że dadzą Ci odmowę pewniew gminie- ale to już podstawa jakaś do dalszych kroków i dobrze by było, żeby ślad w formie pism pozostał. Rozmowa telefoniczna to żaden dokument..ciężko potem użyć tego jako argumentu. Walcz wszystkimi sposobami.
ElzbietaFranka 17:45, 01 lip 2021

Napisz jeszcze do Przewodniczącego Rady Gminy pismo musi być rozpatrzone na sesji rady gminy. Muszą dać odpowiedź i sprawę przegłosować. Masz prawo być nie zalewana. Tym bardziej, że podtopienia nie miały miejsca w poprzednich latach. Więc niech coś zrobią z tym.
Rada Gminy też ma wpływy. Jak nie odpiszą po terminie piszesz do Samorządowego Kolegium Odwoławczego z danego terenu.

Pisz i składaj wszelkie dokumenty. Ja pisałam pisma że mieli mnie dość. Nawet była kontrola z SKO w gminie.
Oj Sylwia a jak budowałam 3 razy mi wstrzymali budowę. A ja za każdym razem łup pismo do wojew insp nadzoru budow. Przy ostatnim pismie inspektors powiat burmistrz zwolnił bo karę za niego zapłacił za brak nadzoru nad nim.

Nie daj się.
Magleska 17:49, 01 lip 2021

cały czas kłody pod nogi .....dziewczyny Ci dobrze radzą -tylko drogą pisemną może coś się da zrobić .....i faktycznie dobrze by było ,żeby pod takim pismem dużo zalanych osób się podpisało .....w pojedynkę ciężko jest walczyć

Buziaki
Judith 18:43, 01 lip 2021

Hanusia dobrze mówi. Powtórzę - działaj z prawnikiem. Oficjalne pisma kierowane przez prawnika mogą pomóc coś osiągnąć.
Bez oficjalnych pism temat dla władz nie istnieje.
sylwia_slomc... 21:20, 01 lip 2021

tulucy napisał(a)
Sylwia, to nie ma co na telefon. Pismo do niego, oficjalnie. Musi odpowiedzieć.

Pismo też będzie, wiem o tym, tak tego nie zostawię...
sylwia_slomc... 21:26, 01 lip 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Wszystkiego co mówił na telefon, wyprze się przy najbliższej okazji. Jeszcze powie, że wcale z Tobą nie rozmawiał. Przecież nie włączyłas wideo.

Pisz, papier cierpliwy, a jak nie wiesz jak, to może ktoś z bliskiej odległości może pomóc takie pismo zredagować. Wiem, że nie lubisz sie płaszczyć, ale to nie prośba o zapomogę, a wołanie o ratunek dla Twojej rodziny, dla najbliższych sąsiadów, dla calej okolicy.

Macie filmy, zdjęcia, wszystko dołączcie, sobie zostawiając kopie. I nie oglądajcie się na ubezpieczyciela, Bo to są dwie różne kwestie. Płacisz składki, ubezpieczyciel musi wycenić straty. A wójt? To reprezentant Państwa na tym terenie. Niech się bierze do roboty. Jego elektorat jest w potrzebie.

Skoro wójt uimywa ręce, następny szczebel trzeba ruszyć. I jeszcze następny. Do skutku. Nie może być tak,. że ktoś się bogaci Twoją krzywdą. Może ta kukurydza to do spółki z wójtem jest? I jemu nie po kieszeni by było?

Skoro ma być u Ciebie -nagrywaj jego wypowiedzi, to Twoja broń. Nie koniecznie ty, Może młody albo mąż,albo sąsiad. I zwołać wszystkich poszkodowanych na tę jego wizytę. Niech zobaczy ilu ludziom musi pomóc, Nie jednej upartej Sylwii.

Hanus wiem Kochana, to nie pierwsza sprawa o jaką z Gminą walczę i to za Jego kadencji....wywalczyłam swego czasu remont ośrodka zdrowia i nowych lekarzy, wywalczyłam salę gimnastyczną, wiem co trzeba zrobić....
O nagrywaniu też pomyślałam, umawiam sąsiadów....zobaczymy. Spotkanie ze wszystkimi poszkodowanymi już było dwa lata temu....nic nie wniosło poza działaniami pozorowanymi
yolka 21:31, 01 lip 2021

Sylwia nawet nie wiem co napisać...żal i gniew, że gminę nie bardzo odchodzi Wasz problem.
U mnie skała, codzienne podlewanie
sylwia_slomc... 21:32, 01 lip 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Na telefon się nic w Polsce nie załatwia. Trzeba mieć wszędzie podkładki na papierze. Nie wyobrażam sobie, że wójt nie mając oglądu sytuacji odpowie przez telefon, że wywłaszczy rolników.

Poczekaj niech przyjedzie zobaczy wtedy rozmowa i napisz. Niech to powie na piśmie. Masz wtedy zawsze możność odwołania się.
Inna sprawa, aby wywłaszczyć gmina musi zapłacić za wywłaszczenie a czy ma na to pieniądze. Zapytaj się go jakie on ma rozwiązanie aby zlikwidować to co się dzieje z tymi zalaniami.
Niech będzie więcej osob zainteresowanych tym tematem w pojedynkę krucho będzie.

Myśmy też za wójta mieli takiego buraka, aż ludzie się wk... I wybrali innego.
W czasie wizyty włącz telefon co gada

Życzę powodzenia

Wiem Elu bo Mu dzisiaj nawet powiedziałam, że piszę pismo i oczekuję, że skoro mi odmawia to oczekuję tego na piśmie w odpowiedzi na moje i że jeśli nie da się załatwić tego na forum Gminnym to będzie załatwiane na Ogólnopolskim i to publicznie. I Wie że mogę bo tak było z Ośrodkiem zdrowia dopiero TV pomogła.
sylwia_slomc... 21:33, 01 lip 2021

roma2 napisał(a)
A zdzisiejszej rozmowy sporządź notatkę. Choćby na karteluszku. Z datą i godziną. I podpisz. Są bilingi, rozmowy się nie wyprze, a takie drobne(!) rzeczy potem z głowy wypadają, jak data itp. Wiem, że na Ogrodowisku notatka jest, ale ja to przerabiam na trzecim zaraz przesłuchaniu w prokuraturze. Przez byłego szefa. Nałgał jak cholera. I jak ja żałuję, że nie umiem dokładnie odtworzyć, z datą, godziną wszystkich jego głupstw!

Dobry pomysł.
sylwia_slomc... 21:34, 01 lip 2021

Dragonka napisał(a)
Sylwia, ja też po sobie wiem- na papierze wszystko, wniosek o uporządkowanie terenu, stanu wód czy jak to nazwać- i niech odpiszą. Na decyzję masz prawo do odwołania do organu wyższego, najczęściej Kolegium Samorządowego choćby w większości spraw. U mnie np są tacy tam urzędnicy, że krzykacze i uparcie piszący skargi i odwołania- dostają co chcą. Ja wiem, że dadzą Ci odmowę pewniew gminie- ale to już podstawa jakaś do dalszych kroków i dobrze by było, żeby ślad w formie pism pozostał. Rozmowa telefoniczna to żaden dokument..ciężko potem użyć tego jako argumentu. Walcz wszystkimi sposobami.

Staram się.