Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Urszulla 15:51, 13 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzisiaj w łąkę dosadziłam ciemno niebieskich irysów syberyjskich, dwa rdesty i krwiściąg, a na koniec 9 krwawników wiązówkowatych. W tygodniu udało się uszczypać trochę liliowców z nad rowu i poszły na rabatę, nie wszystkie się dało jeszcze podzielić, ale kilka odmian uratowaneZ nad rowu podzieliłam też miscanta, który już kwitnie i dwie sadzonki poszły w łąkę. Generalnie jak sadzę coś w niej nowego to już szukam miejsca, bo co pół metra coś rośnie, tylko wszystko malusieńkie jeszcze.
Na jutro planuję przenieść w nią kilka mikołajków i rudbekie z żyrafowej

Cele łąkowe w pełnej realizacjiu mnie cięcie żywopłotów.
Martka 19:58, 13 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Martuś no nie powiedziałabym, ale mi miło
Chciałabym by łąka troszkę przypominała The Vlinderhof lub Lurie Garden, albo Vitra Campus

A dlaczego przypomina? Nie tylko dlatego, że Hummelo był także zalewany. Widać u Ciebie wyraźnie próbę połączenia ogrodu z krajobrazem, otoczeniem, ich przenikanie się, widać zestawianie roślin tak, by nie tworzyły zbyt dużych kontrastów kolorystycznych, za to kontrastowe struktury. Twój ogród żyje przez cały rok. No, może sporolobusa masz mniej ale wiele zasad komponowania P. Oudolfa można u Ciebie odnaleźć. A innych oczywiście nie Marzenia masz piękne i życzę Ci z serca, by stawały się kształtami Twojego ogrodu.
Vitra Campus - to bardzo świeży projekt, nie znałam wcześniej. Meble Vitry owszem, tak mój styl jak nie moje ceny

sylwia_slomc... 21:47, 13 sie 2021

gogo napisał(a)
Sylwia, z każdego owada, który tam zamieszkał jestem zadowolona
Ja zrobiłam takie pseudo domki: bambus związany w pęczek i dwa dębowe pieńki z różnej wielkości otworami i nic tam nie zamieszkało, widocznie forsycja im lepiej pasuje

Pewnie ma odpowiednią wielkość otworków
sylwia_slomc... 22:19, 13 sie 2021

gogo napisał(a)
Sylwia, z każdego owada, który tam zamieszkał jestem zadowolona
Ja zrobiłam takie pseudo domki: bambus związany w pęczek i dwa dębowe pieńki z różnej wielkości otworami i nic tam nie zamieszkało, widocznie forsycja im lepiej pasuje

Pewnie ma odpowiednią wielkość otworków
sylwia_slomc... 22:24, 13 sie 2021

Urszulla napisał(a)

Cele łąkowe w pełnej realizacjiu mnie cięcie żywopłotów.

Ula ziemia napojona, większość się przyjmuje więc korzystam Dziś część mikołajków z rabaty ukradłam w łąkę Nie mam z nimi doświadczenia i nie wiem czy jak przekwitną to z tej samej rośliny za rok coś będzie czy jak przy naparstnicach trzeba znowu młode siać lub sadzić...
sylwia_slomc... 22:43, 13 sie 2021

Martka napisał(a)

A dlaczego przypomina? Nie tylko dlatego, że Hummelo był także zalewany. Widać u Ciebie wyraźnie próbę połączenia ogrodu z krajobrazem, otoczeniem, ich przenikanie się, widać zestawianie roślin tak, by nie tworzyły zbyt dużych kontrastów kolorystycznych, za to kontrastowe struktury. Twój ogród żyje przez cały rok. No, może sporolobusa masz mniej ale wiele zasad komponowania P. Oudolfa można u Ciebie odnaleźć. A innych oczywiście nie Marzenia masz piękne i życzę Ci z serca, by stawały się kształtami Twojego ogrodu.
Vitra Campus - to bardzo świeży projekt, nie znałam wcześniej. Meble Vitry owszem, tak mój styl jak nie moje ceny

Wniknęłaś w mój ogród głębiej niż ja sama Rozpracowany na czynniki pierwsze
Vitra Campus to nowy ogród, a już powstaje lub powstał kolejny na Isla del Rey
hankaandrus_44 22:52, 13 sie 2021

Mikołajki zostają na tym samym miejscu i na dodatek się rozsiewają. Część nadziemna na zimę usycha.
sylwia_slomc... 22:54, 13 sie 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Mikołajki zostają na tym samym miejscu i na dodatek się rozsiewają. Część nadziemna na zimę usycha.

Na Ciebie Hanuś zawsze można liczyć, dziękuję
sylwia_slomc... 22:58, 13 sie 2021

Apel

Gdyby ktoś posiadał nadmiar żeleźniaka to ja chętnie odkupię. MAM dwa na jednej z leśnych rabat, nie dość, ze nie rosną ( warunki trudne, planuję przenieść na niższe rabaty) To jeszcze mam go od trzech lat i ani jednego kwiatka nie miał nigdy. Wiem, że one każą na siebie czekać, ale żeby aż tak???...

I jeszcze nadmiar kłosowca tego niebieskiego zwyczajnego też chętnie odkupię bo nigdzie nie mogę dostać, a nie mam swojego.

A bardzo bym potrzebowała w łąkę jedno i drugie....
Juzia 01:40, 14 sie 2021

Nie mam ani jednego ani drugiego