Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 00:17, 13 sie 2021

gogo 01:10, 13 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sama jestem ciekawa jakie te rośliny przyjdą, jak się zadomowią i czy grad znów nie skasuje wiosną... Jak tak patrzę na tą listę to mnie przerażenie z lekka ogarnia kiedy ja to zdążę posadzić? Bo gdzie to wiem

Sylwia, dasz radę, bo jak nie Ty, to kto
I rośliny też się zadomowią

Szkoda padniętych roślin

Mam pytanie, może wiesz co zrobić: jakiś czas temu podcięłam drastycznie forsycję /już odrosła/ i cały stos gałązek rzuciłam na podwórku, żeby wyschły.
Wczoraj eMuś mnie wyręczył i ten stos wniósł do budynku, na stertę do rozpałki w piecu.
Parę gałązek zgubił, podniosłam i zobaczyłam, że zostały zasiedlone przez owady, te co wniósł też.
O paleniu nie ma mowy, ale czy może to zostać w środku pomieszczenia, jest otwarte od podwórka i ogrodu tak do końca września /do czasu odlotu dymówek/, potem zamykamy /chyba, że jest ciepło/ na zimę.
Jest tylko otwór we wrotach dla kotów, temperatura utrzymuje się na plusie /5 - 6 st/.
Czy te warunki nie zabiją owadów?
sylwia_slomc... 06:28, 13 sie 2021

gogo napisał(a)

Sylwia, dasz radę, bo jak nie Ty, to kto
I rośliny też się zadomowią

Szkoda padniętych roślin

Mam pytanie, może wiesz co zrobić: jakiś czas temu podcięłam drastycznie forsycję /już odrosła/ i cały stos gałązek rzuciłam na podwórku, żeby wyschły.
Wczoraj eMuś mnie wyręczył i ten stos wniósł do budynku, na stertę do rozpałki w piecu.
Parę gałązek zgubił, podniosłam i zobaczyłam, że zostały zasiedlone przez owady, te co wniósł też.
O paleniu nie ma mowy, ale czy może to zostać w środku pomieszczenia, jest otwarte od podwórka i ogrodu tak do końca września /do czasu odlotu dymówek/, potem zamykamy /chyba, że jest ciepło/ na zimę.
Jest tylko otwór we wrotach dla kotów, temperatura utrzymuje się na plusie /5 - 6 st/.
Czy te warunki nie zabiją owadów?

A wiesz co to za owady może zasiedliły te gałązki? Bo wydaje mi się, że jeśli latające to nie ma problemu bo zawsze do światła polecą, a jeśli biegające to żeby nie chciały się na stałe zadomowić w tym budynku...
Jak gałązki zamurowane to może pszczoły murarki wtedy wystarczy, że wiosną okno lub drzwi otworzysz, lub wyniesiesz gałązki na zewnątrz. Nie wiem czy do wylęgu słońce nie musi ich nagrzać. Możesz też związać w pęczek te zasiedlone i zostawić gdzieś w kąciku ogrodu.
Ogrodowy_Kal... 11:32, 13 sie 2021

Powiem Ci tak, zdjęcia z góry ogrodu dają nadzieję na lepsze jutro!!
Takie mam przemyślenie, że Twój ogród jest jak nasze życie, część fajna, bogata, kolorowa, potrzebuje pracy ale daje efekty. Natomiast część ogrodu na dole pokazuje, że życie składa się nie tylko z dobrych i fajnych dni.
Ale ta część na górze daje nadzieję. Kwestią odrębną jest ustalić jak to teraz zagospodarować by było ładnie, a jednocześnie bezpiecznie.
Na pewno coś wymyślicie.
Pliszka5 11:53, 13 sie 2021

To coś co się zasialo ze strony 2547 to jest wierzbownica kosmata
gogo 12:13, 13 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

A wiesz co to za owady może zasiedliły te gałązki? Bo wydaje mi się, że jeśli latające to nie ma problemu bo zawsze do światła polecą, a jeśli biegające to żeby nie chciały się na stałe zadomowić w tym budynku...
Jak gałązki zamurowane to może pszczoły murarki wtedy wystarczy, że wiosną okno lub drzwi otworzysz, lub wyniesiesz gałązki na zewnątrz. Nie wiem czy do wylęgu słońce nie musi ich nagrzać. Możesz też związać w pęczek te zasiedlone i zostawić gdzieś w kąciku ogrodu.

Sylwia, dzięki
Dziurki są zamurowane, więc myślę, że to latające.
Myślę, że na wszelki wypadek wyniosę wszystkie gałązki, bo związać ich się nie da /jest ich pewnie ze sto i niektóre długie i rozgałęzione/.
Cięcia na mniejsze kawałki nie zaryzykuję.
sylwia_slomc... 13:53, 13 sie 2021

Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)
Powiem Ci tak, zdjęcia z góry ogrodu dają nadzieję na lepsze jutro!!
Takie mam przemyślenie, że Twój ogród jest jak nasze życie, część fajna, bogata, kolorowa, potrzebuje pracy ale daje efekty. Natomiast część ogrodu na dole pokazuje, że życie składa się nie tylko z dobrych i fajnych dni.
Ale ta część na górze daje nadzieję. Kwestią odrębną jest ustalić jak to teraz zagospodarować by było ładnie, a jednocześnie bezpiecznie.
Na pewno coś wymyślicie.

Powiem Ci masz ciekawe i trafne przemyślenia, muszę przyznać jest jak życie
sylwia_slomc... 14:01, 13 sie 2021

Pliszka5 napisał(a)
To coś co się zasialo ze strony 2547 to jest wierzbownica kosmata

Dzięki ulokowała się koło gunnery, ale spróbuję przenieść w łąkę mam tam różne rodzaje gleby taką wilgotną i zwięzłą też to może jej przypasuje, w łące bym ją chciała na rabacie niekoniecznie
sylwia_slomc... 14:02, 13 sie 2021

gogo napisał(a)

Sylwia, dzięki
Dziurki są zamurowane, więc myślę, że to latające.
Myślę, że na wszelki wypadek wyniosę wszystkie gałązki, bo związać ich się nie da /jest ich pewnie ze sto i niektóre długie i rozgałęzione/.
Cięcia na mniejsze kawałki nie zaryzykuję.

Może pszczoły murarki zalepiły
gogo 15:34, 13 sie 2021

Sylwia, z każdego owada, który tam zamieszkał jestem zadowolona
Ja zrobiłam takie pseudo domki: bambus związany w pęczek i dwa dębowe pieńki z różnej wielkości otworami i nic tam nie zamieszkało, widocznie forsycja im lepiej pasuje