Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Martka 20:56, 02 wrz 2021

Sylwia, ależ okazałe wrzosowisko! Patrzę i podziwiam długo. Nad nimi to ognik te czerwone cosie na gałązkach? Budleje pięknie sobie u Ciebie radzą. Ile lat na taki krzaczek trzeba czekać? Robią efekt wow. Bardzo fajnie wygląda zebra na żyrafowej
sylwia_slomc... 21:28, 02 wrz 2021

Martka napisał(a)
Sylwia, ależ okazałe wrzosowisko! Patrzę i podziwiam długo. Nad nimi to ognik te czerwone cosie na gałązkach? Budleje pięknie sobie u Ciebie radzą. Ile lat na taki krzaczek trzeba czekać? Robią efekt wow. Bardzo fajnie wygląda zebra na żyrafowej

Martuś moje budleje te największe sadziłam w 2015 lub 2016 roku, tyle, ze białe dostałam duże karpy od Irenki, a różowe to były pojedyncze patyczki wtedy. Ale rozmiar budlei tak naprawdę od odmiany bo są też budleje miniaturowe, mam taką jedną, a są też takie o delikatniejszych gałązkach ta różowa z motylami to jedna z takich właśnie, kwiat też jest delikatniejszy niż u tych białych. To wrzosowisko jest młodsze od najstarszego pod grujecznikiem. To stare w dużej mierze zaadaptowały orliki i miodunki, przez co wrzosy stały się łysawe, bo za dużo cienia przez to mają, ale wiosną robią robotę i mniej z nimi zachodu niż z wrzosami to pozwoliłam na toTe cosie to ognik, jest swietny dwa razy w sezonie , jak kwitnie i jak ma korale, przylecą kwiczoły i będzie po koralach, ale na razie śliczny. Do tego zimozielony tylko te kolce....
basia3012 23:47, 02 wrz 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ta pogoda to jakiś dramat. Tak nam zalało woda z nieba i tak ta woda stoi, Emuś wynosi ile zdoła do rowu, ale z nieba stale dolewa.
ogród pod wodą deszczową

Sylwia, ile wody u Was, oby rośliny jakoś przetrwały. Żal byłoby, takie piękne nasadzenia.
Na trzecim zdjęciu,( bardzo ładnie tu z tym kołem w ramce) masz pomiędzy zimozielonymi taki krzew z dużymi listkami, lekko przebarwiającymi się. Czy to może krzewuszka Wings Of Fire?
Wrzosy przepiękne. U mnie już tylko resztki pozostały z dawnego wrzosowiska. A miałam ich dużo.
Pozdrawiam.
sylwia_slomc... 00:31, 03 wrz 2021

basia3012 napisał(a)

Sylwia, ile wody u Was, oby rośliny jakoś przetrwały. Żal byłoby, takie piękne nasadzenia.
Na trzecim zdjęciu,( bardzo ładnie tu z tym kołem w ramce) masz pomiędzy zimozielonymi taki krzew z dużymi listkami, lekko przebarwiającymi się. Czy to może krzewuszka Wings Of Fire?
Wrzosy przepiękne. U mnie już tylko resztki pozostały z dawnego wrzosowiska. A miałam ich dużo.
Pozdrawiam.

Basiu to hoertensja ogrodowa nn, w tym roku w czerwcu grad ogolił mi hortensje i takie malutkie mam i nie kwitnące bo pączki ścięło.
sylwia_slomc... 21:32, 03 wrz 2021

Byłam wczoraj i dziś w ogrodzie

Wczoraj:
Emuś kosił ja wykopałam selery, masakra ślimaki korzeń żreją, a w łodygach po kwitnieniu( bo niektóre zakwitły)już złożone jaja kolejnego pokolenia nagusów
Buksy w podwórku załatwia grzyb sypią się zliści na maxa, dziś nie opryskałam na grzyba bo strasznie wiało może jutro się uda....

Dziś:
Mama ze mną poszła.
Oplewiłyśmy żyrafową całą - trzy pełne ducki chwastu wyrwane
Oplewione pod budlejami i ta rabata co ostatnio ją robiliśmy.
Przycięta rdestówka Auberta i powycinane badyle z juk kalifornijskich.
Na koniec posadzone 130 cebul czosnków i narcyzy.
a Emuś jak dotarł skosił kawał trawnika.
Jakoś góra zaczyna wyglądać, dół masakra.
sylwia_slomc... 22:15, 03 wrz 2021

Wreszcie znalazłam film z wiosną i cebulowymi w Lurie garden
https://www.youtube.com/watch?v=IbK6xn6edss
sylwia_slomc... 22:46, 03 wrz 2021

A ten ogród i wiekowa ogrodniczka tak mnie rozczulili i za serce złapali....tak sobie siebie wyobrażam na starość...o ile dotrwam tych lat....
https://www.youtube.com/watch?v=9zU-15to8d4

Prócz tego wiem już skąd ilustracje z dzieciństwa, które tak zapadły mi w pamięć

A tu jeszcze jeden cudny, romantyczny, sielski ogród innej utalentowanej kobiety
https://www.youtube.com/watch?v=FUB7Qqi1w_c
Kasia1980 06:58, 04 wrz 2021

Niesamowite wrażenie robi ten pierwszy film z ogrodem w Lurie , jakby dwa światy .
Kasia1980 08:46, 04 wrz 2021

Sylwia pytam Ciebie, bo masz ogromną wiedzę .Sądzić już cebulki tulipanów czy za ciepło jeszcze ?
sylwia_slomc... 09:37, 04 wrz 2021

Kasia1980 napisał(a)
Niesamowite wrażenie robi ten pierwszy film z ogrodem w Lurie , jakby dwa światy .

Prawda takiego oblicza nie pokazywali na tych najpopularniejszych filmikach. A uważam, że z cebulowymi jest cudnie