Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 02:26, 05 wrz 2021

Basieksp napisał(a)

Pierwsza z Pań miała piękne życie, tylko czy my potrafilibyśmy się tak zatrzymać ?

W biegu życia codziennego zapominamy o tym co ważne i nie umiemy się cieszyć kolejnym dniem...
mrokasia 07:06, 05 wrz 2021

Hej Sylwia! Zaglądam i nadrabiam bo tu tyle stron natrzaskane .
Zdrowia dla mamy!
Gosialuk 09:33, 05 wrz 2021

Ja też zaglądam. I tak pracujecie jak mróweczki. A tyle nasadziłaś w łąkę, że w przyszłym roku musi być piękna. Jestem ciekawa bardzo tych wszystkich kwitnień.
U siebie odkryłam, że ślimaki zjadają nawet cebulki kwiatów jak się do nich dobiorą od góry. Dynie też by zjadły, ale takie młode dopiero co zawiązane. Teraz skórka już za gruba. Nawet na jeżynie bezkolcowej siedzą. Masakra

Czekam zatem na nowe fotki.
Pozdrawiam
sylwia_slomc... 10:43, 05 wrz 2021

mrokasia napisał(a)
Hej Sylwia! Zaglądam i nadrabiam bo tu tyle stron natrzaskane .
Zdrowia dla mamy!

Dzięki Kasiu Nic ciekawego ogrodoweo poza zakupami się nie działo to nie wiem czy jest sens nadrabiania, palisadę przeciwpowodziową stawiamy, muł i woda wszędzie....a tak to nic nowego w sumie.
sylwia_slomc... 10:49, 05 wrz 2021

Gosialuk napisał(a)
Ja też zaglądam. I tak pracujecie jak mróweczki. A tyle nasadziłaś w łąkę, że w przyszłym roku musi być piękna. Jestem ciekawa bardzo tych wszystkich kwitnień.
U siebie odkryłam, że ślimaki zjadają nawet cebulki kwiatów jak się do nich dobiorą od góry. Dynie też by zjadły, ale takie młode dopiero co zawiązane. Teraz skórka już za gruba. Nawet na jeżynie bezkolcowej siedzą. Masakra

Czekam zatem na nowe fotki.
Pozdrawiam

Też jestem ciekawa ile z tego mojego sadzenia wyjdzie.... mało mam posadzone na efekt od maja do lipca, a łubiny w tym roku się nie wysiały bo je skasowało gradem. Na wcześniejsze miesiące sadzę cebulowe, ale ile nornice nie zjedzą to nie wiem.
Wiosną na pewno będzie znowu walka ze ślimakami o wschodzące rośliny. Praktycznie co tydzień sypię granulat, a i tak stale nowe ślimary wyłażą Jedna dużą hostę zeżarły do zera prawie, zostały łodygi od liści i to pogryzione bo zapomniałam dwa razy sypnąć przy niej. W warzywniku widzę, że zabrały się za marchew, nie nać bo tą zjadły już dawno, ale za korzeń, muszę wykopać tylko nie wiem kiedy czas dorwę. Generalnie sadząc teraz rośliny wykopuje ślimaki spod ziemi i to nie młodziutkie tylko duże z głębokości do 20 cm , że się nie poduszą ...i jak się tam dostały?
Urszulla 11:55, 05 wrz 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Niestety nie czuje Się lepiej, ale chciała bardzo iść ze mną by myśli oderwać Poskubała chwastów trochę na żyrafowej

To fajniePoza tym dużo zrobiłaś, a pogoda dopisuje. Macham w niedzielę bo w tygodniu nie mam teraz czasu a mój ogród na samopasie ale cieszą hortensje i trawy i wyjątkowo róże.
sylwia_slomc... 12:06, 05 wrz 2021

Urszulla napisał(a)

To fajniePoza tym dużo zrobiłaś, a pogoda dopisuje. Macham w niedzielę bo w tygodniu nie mam teraz czasu a mój ogród na samopasie ale cieszą hortensje i trawy i wyjątkowo róże.

Ula moje róże w tym roku marniutkie drugie kwitnienie mają, nie były po pierwszym przycięte bo lało, plamistość pozbawiła je liści, pojedynczymi kwiatuszkami kwitną nawet nie ma co pokazać Hortensje za to terminatorki
Agatorek 17:57, 05 wrz 2021

W biegu życia codziennego zapominamy o tym co ważne i nie umiemy się cieszyć kolejnym dniem...

Niektórzy po prostu nie potrafią zwolnić czasami. Wiadomo, jest praca, są obowiązki, które trzeba wykonać, ale ważne jest żeby też umieć odpocząć .

Czytałam, że sadziłaś już tulipany, jakie będziesz miała?
sylwia_slomc... 19:40, 05 wrz 2021

Agatorek napisał(a)

Niektórzy po prostu nie potrafią zwolnić czasami. Wiadomo, jest praca, są obowiązki, które trzeba wykonać, ale ważne jest żeby też umieć odpocząć .

Czytałam, że sadziłaś już tulipany, jakie będziesz miała?

Te co posadziłam to różowe zwykłe na wagę kupione nic więcej nie pisało. Ale będą też te co pokazywałam na zdjęciach upolowane, a resztę pokażę jak paczki poprzychodzą z cebulami
Urszulla 20:17, 06 wrz 2021

Ula moje róże w tym roku marniutkie drugie kwitnienie mają, nie były po pierwszym przycięte bo lało, plamistość pozbawiła je liści, pojedynczymi kwiatuszkami kwitną nawet nie ma co pokazać Hortensje za to terminatorki

To ciekawe że hortensje takie mocne moja Vanilka po przesadzeniu sierpniowym wypuszcza nowe pędy a tu zima idzie.