Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 09:42, 04 wrz 2021

Kasia1980 napisał(a)
Sylwia pytam Ciebie, bo masz ogromną wiedzę .Sądzić już cebulki tulipanów czy za ciepło jeszcze ?

Ja sadzę co roku od września to czy wyjdą wcześniej czy nie zależy od tego jaka zima będzie. Od wielu lat tak sadzę wszystkie cebulowe, zimy bywały różne tylko raz było tak, że zimy nie było kompletnie i wyszły wcześniej na tyle wysoko iż wiosenne przymrozki trochę przycięły listki, ale jest jeden warunek takiego sadzenia!
Nie sprzątam z rabat ani liści z drzew, ani ściętych bylin( jeśli tnę jesienią)i one robią za naturalną izolację zarówno przed nagrzewaniem ziemi w promieniach zimowego słońca jak i przed przymrozkami wiosną.
Waclaw 10:33, 04 wrz 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ten ogród i wiekowa ogrodniczka tak mnie rozczulili i za serce złapali....tak sobie siebie wyobrażam na starość...o ile dotrwam tych lat....
https://www.youtube.com/watch?v=9zU-15to8d4

Prócz tego wiem już skąd ilustracje z dzieciństwa, które tak zapadły mi w pamięć

A tu jeszcze jeden cudny, romantyczny, sielski ogród innej utalentowanej kobiety
https://www.youtube.com/watch?v=FUB7Qqi1w_c

Takie ogrody jak przedstawiłaś są marzeniem niejednego z nas. Czy zwróciłaś uwagę w tym drugim filmie jak artystyczną duszę ma właścicielka? To właśnie ten artyzm powala na tworzenie ogrodu pełnego relaksu. Ogród malowany roślinami. To rzadka umiejętność.
sylwia_slomc... 20:37, 04 wrz 2021

Waclaw napisał(a)

Takie ogrody jak przedstawiłaś są marzeniem niejednego z nas. Czy zwróciłaś uwagę w tym drugim filmie jak artystyczną duszę ma właścicielka? To właśnie ten artyzm powala na tworzenie ogrodu pełnego relaksu. Ogród malowany roślinami. To rzadka umiejętność.

Ten ogród wygląda tak jak Jej ilustracje, jest niesamowity i wywołuje łezkę w oku i wspomnienia z dzieciństwa
Basieksp 20:57, 04 wrz 2021

Oj, cudne te ogrody
sylwia_slomc... 22:10, 04 wrz 2021

Cudne
Marzę o takich klimatach walcząc z przeciwnościami we własnym ogrodzie. Na razie sadzę plewie i przycinam.
Dzisiaj przycięta wreszcie kula bukszpanowa pod oknem, kalikarpa, forsycja ponownie i kula orzechowa drastycznie bo w tym roku jeszcze nie cięta była.
Do tego wreszcie cztery tujki pod budlejami doczekały się strzyżenia.
Potem wycięłam połowę sadźców, druga połowa nie wiem na kiedy, ale pilnie bo już nasiona są.
Zmieniłam wystrój woliery na bardziej na czasie czyli dostały świeżych gałązek i nawłocie, zeberki zadowolone bardzo. Drobne ptactwo teraz sobie umyśliło gniazdować Papużki faliste zajęły pierwszą budkę zeberki jedne drugą ta otwartą, a drugie uwiły gniazdko w karmidle i już jedno jajeczko jest. Do zimy zdążą jeszcze odchować, ale już mogły sobie ten sezon odpuścić
Sukces jest Silki przestają kwoczyć jeszcze tylko Karolinkę trzeba odbić. Kaczka od tygodnia znów jajko co dziennie niesie
Potem posadziłam narcyzy w donicy pod warsztatem zamiast wykopanych żółtych dałam kremowe.
I posadziłam tulipany na rabacie pod klonem, który właśnie kona, opryskałam buksy i klona Tiptopem 500 może coś pomoże bo żal patrzeć i nic nie zrobić by uratować.
Wykopałam siewki rozplenicy hammeln, ożanki(z warzywnika) i jeszcze werbeny hastaty (też warzywnik) poszło wszystko w łąkę. Emuś walczył z synem z palisadą dalej.....chyba nam materiałów zabraknie Jak patrzę na zarośnięty warzywnik to płakać się chce, ale nie wiem kiedy znajdę dla niego czas i motywację. Na razie jedyny plon, który się ślimakom oparł to dynia. Wielkie nie są bo taka odmiana, ale za to w obfitości
Na koniec przeszłam się po ogrodzie i coś tam popstrykałam to pewnie w tygodniu pokażę ( o ile znajdę czas )

Basieksp 22:21, 04 wrz 2021

No ja to takiego ogrodu nie będę miała, musiałabym zacząć od początku , ale chciałabym być taką babcią w moim ogrodzie muszę jeszcze raz sobie obejrzeć te filmiki, taki mam plan na dzisiejszy późny wieczór, czekam tylko aż nasi w siatkę wygrają wtedy obejrzę razem z moim mężem
sylwia_slomc... 22:35, 04 wrz 2021

Basieksp napisał(a)
No ja to takiego ogrodu nie będę miała, musiałabym zacząć od początku , ale chciałabym być taką babcią w moim ogrodzie muszę jeszcze raz sobie obejrzeć te filmiki, taki mam plan na dzisiejszy późny wieczór, czekam tylko aż nasi w siatkę wygrają wtedy obejrzę razem z moim mężem

Jestem pełna podziwu dla Obu tych Pań ogrodniczek To się nazywa miłość do roślin
basia3012 23:54, 04 wrz 2021

Ja sadzę co roku od września to czy wyjdą wcześniej czy nie zależy od tego jaka zima będzie. Od wielu lat tak sadzę wszystkie cebulowe, zimy bywały różne tylko raz było tak, że zimy nie było kompletnie i wyszły wcześniej na tyle wysoko iż wiosenne przymrozki trochę przycięły listki, ale jest jeden warunek takiego sadzenia!
Nie sprzątam z rabat ani liści z drzew, ani ściętych bylin( jeśli tnę jesienią)i one robią za naturalną izolację zarówno przed nagrzewaniem ziemi w promieniach zimowego słońca jak i przed przymrozkami wiosną.

Też chciałam o to zapytać bo kupiłam trochę tulipanów i krokusów.
Dzięki Sylwio.
Czytałam, że mama Ci pomagała w ogrodzie. Cieszę się bo to znaczy, że lepiej się czuje.
Basieksp 00:12, 05 wrz 2021

Jestem pełna podziwu dla Obu tych Pań ogrodniczek To się nazywa miłość do roślin

Pierwsza z Pań miała piękne życie, tylko czy my potrafilibyśmy się tak zatrzymać ?
sylwia_slomc... 02:24, 05 wrz 2021

basia3012 napisał(a)

Też chciałam o to zapytać bo kupiłam trochę tulipanów i krokusów.
Dzięki Sylwio.
Czytałam, że mama Ci pomagała w ogrodzie. Cieszę się bo to znaczy, że lepiej się czuje.

Niestety nie czuje Się lepiej, ale chciała bardzo iść ze mną by myśli oderwać Poskubała chwastów trochę na żyrafowej