Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 20:30, 08 wrz 2021

Pliszka5 napisał(a)
Szkoda tego klonika no ale co zrobić mi zdycha klon czerwony 4 metry szkoda jak nic wszystko posadzone?

Zdążyłam posadzić tylko tawułki dzisiaj, a jeszcze je podzieliłam. Sadziłam na wyścigi z komarami wyubierana jak Szpieg w Krainie Deszczowców choć Ty pewnie tej bajki nie pamiętasz Piwonia podlana i z bodziszkami musi czekać na jutro. Dziś miałam od rana dzień na wariackich papierach, a nie było takich planów, nikt się nie spodziewał co się będzie działo. Tak, że roślinki od Ciebie to taki promyczek w dzisiejszym ciężkim dniu
Bogdzia 21:09, 08 wrz 2021

Wytnij klonowi te chore gałęzie ale nie wyrzucaj rośliny, bedzie mniejszy ale roślina zostanie. Tak samo często chorują perukowce, szkoda wyrzucac. Co kilka lat jakas gałąź wyleci ale roslina zostanie , nawet w Rogowie tak robią.
Basieksp 21:10, 08 wrz 2021

U Ciebie ognik to taki ogrom musi pięknie to wyglądać, tyle korali pochwalę się też mam go u siebie, tylko ja muszę uważać by go nie zdeptać, mój taki maluszek ale też ma koraliki a ten klon może jeszcze się obroni, może teraz trochę mu gorzej ale na wiosnę odbije
sylwia_slomc... 21:14, 08 wrz 2021

Bogdzia napisał(a)
Wytnij klonowi te chore gałęzie ale nie wyrzucaj rośliny, bedzie mniejszy ale roślina zostanie. Tak samo często chorują perukowce, szkoda wyrzucac. Co kilka lat jakas gałąź wyleci ale roslina zostanie , nawet w Rogowie tak robią.

Bogdziu gdyby tak było to bym była happy Dałaś mi nadzieję. Choć judaszowiec w kolejnym sezonie wypadł całkiem. A w tym już straciłam klona atropurpureum, tak samo się zaczynało jak u tego....
sylwia_slomc... 21:20, 08 wrz 2021

Basieksp napisał(a)
U Ciebie ognik to taki ogrom musi pięknie to wyglądać, tyle korali pochwalę się też mam go u siebie, tylko ja muszę uważać by go nie zdeptać, mój taki maluszek ale też ma koraliki a ten klon może jeszcze się obroni, może teraz trochę mu gorzej ale na wiosnę odbije

Twój też urośnie
Daj mu czas
Oby Twoje słowa były prorocze
Bogdzia 21:25, 08 wrz 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bogdziu gdyby tak było to bym była happy Dałaś mi nadzieję. Choć judaszowiec w kolejnym sezonie wypadł całkiem. A w tym już straciłam klona atropurpureum, tak samo się zaczynało jak u tego....

Ja tez kilka lat temu straciłam klona atopurpureum ale winna była susza,natomiast mam klony rosnące nad jeziorkiem które co rok mi sie pieknie przebarwiają jesienia i one niestety choruja , czasem nawet duże konary wycinamy ale klony nadal są i są wielkie. Brak wyciętej gałęzi na początku bardzo denerwuje ale pomału klon zajmuje to miejsce i znów jest dobrze.Judaszowców u mnie nie sadzę bo u mnie zimy ostre a nawet latem o trzy stopnie jest mniej niz podają. Kiedys dziewczyny z Warszawy były u mnie w upalny dzień i mocno się zdziwiły ze tak u mnie chłodno, wiec z takimi rarytasami daję sobie spokój.
Basieksp 21:27, 08 wrz 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Twój też urośnie
Daj mu czas
Oby Twoje słowa były prorocze

Zobaczysz, że będzie ok, nie może wszystko być pod górkę, to tak nie działa i ja w to mocno wierzę
Urszulla 21:28, 08 wrz 2021

Fajna porada od Bogdzi macham
sylwia_slomc... 21:29, 08 wrz 2021

Bogdzia napisał(a)

Ja tez kilka lat temu straciłam klona atopurpureum ale winna była susza,natomiast mam klony rosnące nad jeziorkiem które co rok mi sie pieknie przebarwiają jesienia i one niestety choruja , czasem nawet duże konary wycinamy ale klony nadal są i są wielkie. Brak wyciętej gałęzi na początku bardzo denerwuje ale pomału klon zajmuje to miejsce i znów jest dobrze.Judaszowców u mnie nie sadzę bo u mnie zimy ostre a nawet latem o trzy stopnie jest mniej niz podają. Kiedys dziewczyny z Warszawy były u mnie w upalny dzień i mocno się zdziwiły ze tak u mnie chłodno, wiec z takimi rarytasami daję sobie spokój.

Powycinam w sobotę wszystko co ma suche liście, słucham rad mądrzejszych bo moje działania nie dały nic na razie. Bardzo nie chcę go stracić.
sylwia_slomc... 21:33, 08 wrz 2021

Basieksp napisał(a)

Zobaczysz, że będzie ok, nie może wszystko być pod górkę, to tak nie działa i ja w to mocno wierzę

Też wierzę, ale jednak te ostatnie trzy lata, a ten już w szczególności mocno nam dopiekły.... jeszcze dwa dni temu padł wentylator w okapie kuchennym