Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 11:44, 17 mar 2022

Martka napisał(a)
Świetny pomysł. Można wykorzystać energię do ogrzania i ugotowania. Są takie, widziałam szukając, dobrych cen jednak nie widziałam… ale jak się człowiek uprze to coś znajdzie

Chcę taki głównie ze wzgl. na obecne ceny gazu i na ewentualne braki energii i gazu, chcę być przygotowana na każdą ewentualność
sylwia_slomc... 11:44, 17 mar 2022

Magara napisał(a)
Dzięki za liliowce Pięknie wiosnę zapowiadają Moje trzy sztuki nie robią takiego wrażenia

Daj im czas liliowce szybko przyrastają
sylwia_slomc... 11:45, 17 mar 2022

LIDKA napisał(a)

Dziękuję za odp.

Nie ma za co, po to jest forum by się wzajemnie wiedzą i doświadczeniem dzielić
AnnaCh 11:49, 17 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja pod wpływem Twojej kozy szukam do domu takiej na której gotować można I nawet coś znalazłam co by mi pasowało tylko teraz szukam czy gdzieś nie ma identycznej taniej
Koza dobra rzecz Ja w tej chwili w sobotę musiałam wyłączyć ogrzewanie w domu, ze względu na to, że nie mogę kupić gazu, bo nie ma na rynku Resztkę, którą mam w zbiorniku zostawiłam na wodę i do kuchni. Podpalamy w naszej kozie i spokojnie mamy ciepło w domu
sylwia_slomc... 11:49, 17 mar 2022

April napisał(a)

Już przesadzałaś? U mnie jednak chyba za zimno ale też muszę to zrobić. Mam masę siewek. Zwykle daję im dwa lata i dopiero przesadzam. Młodziutkie podobno źle znoszą ten zabieg.
Ja swoim ciemiernikom w lesie sypię dolomit i kruszę skorupki jajek. Ty też pewnie skorupek masz sporo.

Wczoraj się odważyłam bo na leśnych jest teraz gruba ściółka kartonowa i trocinowa, więc ciepło w korzeń. Tydzień temu do tamy odsadziłam malutkie liliowce i astry na próbę i na razie żyją. Dziś tym ciemiernikom musze sypnąć wapna i popiołu. Bo tam może być kwaśno na tej rabacie pod trocinami, skorupki u mnie kury jedzą
sylwia_slomc... 11:52, 17 mar 2022

Waclaw napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie

DziękiJedne z irysków od Ciebie mocno już wystartowały i doczekały się miejscówki wreszcie bo ubiegły rok spędziły w wózku, bałam się, że zmarzną, ale nic im nie jest i fajnie przyrosły, to chyba syberyjskie Pewnie przez to przesadzanie nie zakwitną jeszcze, ale może za rok
sylwia_slomc... 11:53, 17 mar 2022

AnnaCh napisał(a)
Koza dobra rzecz Ja w tej chwili w sobotę musiałam wyłączyć ogrzewanie w domu, ze względu na to, że nie mogę kupić gazu, bo nie ma na rynku Resztkę, którą mam w zbiorniku zostawiłam na wodę i do kuchni. Podpalamy w naszej kozie i spokojnie mamy ciepło w domu

Właśnie na taka ewentualność się szykuję, a do tego chcę móc na niej ugotować w razie W
Urszulla 19:07, 17 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas też miało popadać, ale nie popadało, wierzchem ziemia wysuszona chyba w sobotę muszę trawnik podlewać ten co wschodzi bo mi uschnie....

To wiesz od czego zacząć pracę w sobotę. U mnie nocy deszcz mocno nawilżył glebę. A na sobotę zaplanowałam kanty.
Juzia 19:19, 17 mar 2022

A gdzież tym kurkom do gawronów?

Wiosna pełną gębą u Was!
Ja dzisiaj dopiero jakieś zalążki zauważyłam.
Pszczółki za to latają i nawet jeden Cytrynek był

Macham!
sylwia_slomc... 20:36, 17 mar 2022

Urszulla napisał(a)

To wiesz od czego zacząć pracę w sobotę. U mnie nocy deszcz mocno nawilżył glebę. A na sobotę zaplanowałam kanty.

Dziś wieczorem się zachmurzyło, szansa choć mała na deszcz jest, odjęłoby mi robotyNa sobotę planujemy wylewkę wylać, ale wiesz jak to bywa z planami