Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:34, 16 wrz 2022

Martka napisał(a)

Sylwia, zdjęcia cudne, światło, kolory, kompozycje. Myślę, ile pracy i serca włożyłaś w to miejsce. Czytam o suszy i serce się kraje. U mnie ziemia wilgotna, dziś kopałam i na głębokości 40-50 cm jest wilgoć. Dziwnie, że tak nierównomiernie ta mapa opadów się rozkłada... Nawłoć w mojej okolicy też panoszy się na większości łąk... mam podobne do Magary obawy.

Też je mam dlatego w łące nie sadzę raczej delikatnych roślinek tylko też takie co albo miejsca pilnują, albo zajmują je sobie dookoła, lub mocno się sieją. Te ostatnie w łące na wschody raczej nie mają wielkich szans.
sylwia_slomc... 22:41, 16 wrz 2022

Kasiapod napisał(a)
Sylwia jak ty to robisz? niby deszczu u Was nie ma a jednak na fotkach wszystko wygląda dorodne i piękne

Kasiu to tylko na fotkach Wczoraj cykałam jak kuninghamia teraz wygląda, jak zgram kiedyś z aparatu to pokażę. Chyba nie cykałam hortek jak wisiały jak szmatki bo to był przykry widok.
ElzbietaFranka 23:13, 16 wrz 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dokładnie

Czytam o donicach i przypomniałam sobie.
Kupiłam doniczki i zapomniałam, że je mam.. Jputro je uruchomie.
sylwia_slomc... 01:10, 17 wrz 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Czytam o donicach i przypomniałam sobie.
Kupiłam doniczki i zapomniałam, że je mam.. Jputro je uruchomie.

Co zamierzasz posadzić?
Urszulla 16:15, 17 wrz 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie w łące budzą się dopiero tojeści orszelinowe, gladiole i odętki. Troszkę popadało,( nie bardzo, ale dobre i tyle)posadziłam dzisiaj w łąkę następne werbeny hastata bo się sprawdziły, ożanki i naparstnice, może się złapią, jeszcze coś ma popadać podobnoOby bo w łące nawilżyło delikatnie max do 7 cm. To nadal mało. Dopiero teraz zimozielone pokazują długotrwałe braki wody. Sosny żółkną na potęgę, kuninghamia, która i tak miała najwięcej po każdym deszczu bo przy rynnie, w połowie zżółkła Boję się, że mogą zimy nie przetrwać jak się przed nią nie napiją

Widzisz, jak Ci się sprawdziła werbena hastata I ożanka w łące to u mnie miałabyś dużo sadzonek. Sieją się jak głupie. Ożankę zetnę przed zimą nisko bo już tych siewek mam ogrom.

Masz wszystkie rośliny, które tolerują suszę. Bo takie przede wszystkim powinnaś zbierać.
sylwia_slomc... 21:05, 17 wrz 2022

Urszulla napisał(a)

Widzisz, jak Ci się sprawdziła werbena hastata I ożanka w łące to u mnie miałabyś dużo sadzonek. Sieją się jak głupie. Ożankę zetnę przed zimą nisko bo już tych siewek mam ogrom.

Masz wszystkie rośliny, które tolerują suszę. Bo takie przede wszystkim powinnaś zbierać.

Wysadziłam dopiero dzisiaj z inspektu żmijowce, nie wiem czy się udadzą bo system palowy korzenia, ale w inspekcie dwa miesiące i na upałach bez kropli wody, a dały radę i do tego kwitły cały ten czas. Nawet nie wiem czy one wieloletnie, ale jeśli nie to może się rozsieją chociaż...
Rumianka 19:16, 18 wrz 2022

Widoki jak zawsze zachwycajace. Remont idzie w dobrym kierunku i oby jak najszybciej się zakończył. Zyczę dużo sił i wytrwałosci,,,a z belkami super wyglada
sylwia_slomc... 21:57, 18 wrz 2022

Rumianka napisał(a)
Widoki jak zawsze zachwycajace. Remont idzie w dobrym kierunku i oby jak najszybciej się zakończył. Zyczę dużo sił i wytrwałosci,,,a z belkami super wyglada

Dzięki Działamy po trochu, mamy nadzieję dożyć końca tych remontów, ale to jeszcze długo potrwa więc pewności nie ma
sylwia_slomc... 22:03, 18 wrz 2022

Taką roślinkę mam w dolnej łące, ktoś wie co to?

sylwia_slomc... 22:14, 18 wrz 2022

Trochę ogrodu z początku września

Róże od Asi w kwieciu

Louis Odier od Agi uratowana, rozszyfrowałam co odbiło od podkładki i została tylko szlachetna szczepka