Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

April 07:22, 06 wrz 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

[img

Niesamowicie wygląda nawłoć z miskantami.
U mnie też się wsiała przy miskantach i przez jakiś czas miałam opory czy ją usuwać, rozsądek jednak zwyciężył. Potem bym sobie nie poradziła z nią na rabacie. Co innego na takich łąkach.
Ograniczacie ją jakoś?
Bee 08:57, 06 wrz 2022

Przepięknie
Basieksp 09:10, 06 wrz 2022

Tu też jest przepięknie i jeszcze kilka bym wybrała ale jak czytam o tej suszy, to trudno pisać, u nas padało, ale byliśmy w lesie, wszystko trzeszczy pod butami, dawno aż tak nie było.
sylwia_slomc... 10:22, 06 wrz 2022

Magara napisał(a)

Musicie się przestawić na akumulatory, jeden pracuje, drugi się ładuje
Trochę nadrobiłam - jestem pod wrażeniem, kciuki trzymam nieodmiennie

Nie da rady bo my robimy zawsze w tandemieCo dwie głowy to nie jedna
sylwia_slomc... 10:25, 06 wrz 2022

April napisał(a)

Niesamowicie wygląda nawłoć z miskantami.
U mnie też się wsiała przy miskantach i przez jakiś czas miałam opory czy ją usuwać, rozsądek jednak zwyciężył. Potem bym sobie nie poradziła z nią na rabacie. Co innego na takich łąkach.
Ograniczacie ją jakoś?

Z daleka nie widać całej kwitnącej drobnicy wszelakiej maści Ograniczamy rok rocznie do zera, a le przy nawłociowisku za siatką rok w rok nowe siewki są w coraz większych ilościach niestety, zaraz po kwitnieniu wyrywamy by nasza już się nie wysiewała dalej, ale żółte pół ha sąsiada za płotem i tamto się sieje co sezon do nas
sylwia_slomc... 10:26, 06 wrz 2022

Bee napisał(a)

Przepięknie

Memory jak takie białe obłoki przesłaniające żółte słoneczko nawłociowe
sylwia_slomc... 10:30, 06 wrz 2022

Basieksp napisał(a)

wszystko trzeszczy a po rowach leżą porzucone butelki po różnych alkoholach szkło i susz może skutkować pożarem, ale ludzie bezmyślni i głupi nie myślą o tym tylko gdzie stoi tam wyrzuci, ręce opadają Sucho jest masakrycznie. Mam dwie sterty gałęzi do spalenia na ognisku, od wiosny czekają, już trawę wyleżały, ale nie palimy bo za płotem suchy ugór , w łące też sucho bardzo boimy się, pewnie będzie czekało do zimy, jak śnieg suche przysypie, lub do solidnego deszczu bo ryzyko za duże. Dziś od rana znowu słonko. W ubiegłym sezonie mieliśmy go jak na lekarstwo w tym świeci bezustannie prawie.
DariaB 11:20, 06 wrz 2022

Na weekend zapowiadają opady, oby się sprawdziło i rzeczywiście popadało, a nie jak ksiądz kropidłem. Ludzie są totalnie bezmyślni, w niedzielę byłam w lesie na rowerze i jacyś ludzie szukali grzybów paląc przy tym papierosa. Wątpię aby niedopałek zabrali ze sobą a w lesie sucho prze okrutnie.
Kordina 15:44, 06 wrz 2022

Pióropuszki wyglądają baaardzo malowniczo
sylwia_slomc... 15:58, 06 wrz 2022

DariaB napisał(a)
Na weekend zapowiadają opady, oby się sprawdziło i rzeczywiście popadało, a nie jak ksiądz kropidłem. Ludzie są totalnie bezmyślni, w niedzielę byłam w lesie na rowerze i jacyś ludzie szukali grzybów paląc przy tym papierosa. Wątpię aby niedopałek zabrali ze sobą a w lesie sucho prze okrutnie.

No właśnie z tą bezmyślnością jest problem, a potem inni z narażeniem życia muszą gasić. Niby ma być jakieś załamanie pogody i deszcz, bardzo go potrzeba, ale takiego normalnego nie nawałnic. Tak sobie czytam o tym , że Chiny deszcz zasiewają i zastanawia mnie skąd pewność, że na Ich terenie spadnie, a nie z drugiej strony globu. Takie manewry jak i obecna wojna, to wszystko ma ogromny wpływ na pogodę.