Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Kordina 10:51, 10 lis 2022

Zobacz tutaj, chyba ten drugi od końca języcznik?

https://sadzawka.pl/pl/c/Paprocie-o-niezwyklych-lisciach/104

bogactwo paproci i opisy (z moich zbiorów ogrodowych):
https://ogrodywodne.pl/paprocie/
DariaB 11:06, 10 lis 2022

Zarośnięcie bucików dowodzi, że przyroda wykorzysta każdą wolną przestrzeń, super to wygląda!
Postęp prac w domu i ich samodzielne wykonanie nieustannie mnie zadziwia, a ceglana ściana wygląda super! Na dębolistną choruję, były nawet dwa rodzaje w szkółce ale trochę mnie cena powstrzymywała, może przecenią
sylwia_slomc... 14:27, 10 lis 2022

Kordina napisał(a)
Zobacz tutaj, chyba ten drugi od końca języcznik?

https://sadzawka.pl/pl/c/Paprocie-o-niezwyklych-lisciach/104

bogactwo paproci i opisy (z moich zbiorów ogrodowych):
https://ogrodywodne.pl/paprocie/

Możliwe, że to ona.
sylwia_slomc... 14:28, 10 lis 2022

DariaB napisał(a)
Zarośnięcie bucików dowodzi, że przyroda wykorzysta każdą wolną przestrzeń, super to wygląda!
Postęp prac w domu i ich samodzielne wykonanie nieustannie mnie zadziwia, a ceglana ściana wygląda super! Na dębolistną choruję, były nawet dwa rodzaje w szkółce ale trochę mnie cena powstrzymywała, może przecenią

Moja dębolistna sadzona była jako maluszek. Dość szybko przyrasta
Martka 14:45, 10 lis 2022

Sylwia, z przyjemnością obejrzałam zdjęcia z ogrodu jesiennego, ale szczególnie kolekcję paproci. To jest ich czas, gdy mogą pokazać się w kontraście z brązem. W Twoim ogrodzie tylko coś zostawić na chwilę, a zaraz zarośnie nie inaczej z bucikami
Piękna dębolistna. Jabłuszka Sprengera poznałam u Ciebie i zachwyciłam się, posadziłam też u siebie.
To łączenie wewnątrzgniazdkowe kabelkami nazywa się "mostkowaniem", bo faktycznie bez sensu byłoby ciągnąć po ścianie trzy czy cztery kable do jednego punktu
Męża masz pracowitego i utalentowanego, a on ma taką samą żonę, dobraliście się po prostu idealnie dlatego postępy prac remontowo-budowlanych idą konsekwentnie do przodu i nawet, jeśli Tobie nie wydaje się, że błyskawicznie, to zaglądający mają zgoła inne wrażenie. Zaraz, zaraz, kiedy to zaczęliście? Mam wrażenie, że w tym roku a już taki kawał poszedł do przodu.

Basieksp 15:01, 10 lis 2022

Paprocie piękne, lubię takie leśne klimaty remont też podziwiam, naprawdę dużo pracy w to wkładacie, zobaczycie, jeszcze chwila i wszystko będzie gotowe Wy pewnie sobie myślicie, kiedy koniec.. ale jak tak z boku się śledzi Wasze prace, to naprawdę sprytnie Wam to idzie
Gosialuk 16:39, 10 lis 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przykro mi Ale tabliczki z nazwami wraz z powodzią odpłynęły w siną dał. Jedynie w wąrku by trzeba szukać bo na pewno jak kupiłam podpisywałam pod fotkami. Trzy albo cztery sezony temu...

Ta paproć to na pewno jest języcznik zwyczajny. Odmiana Crispa ma też takie kręcone liście. Czy są inne jeszcze odmiany to nie wiem.
Kordina 17:52, 10 lis 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja sobie kilka razy przeglądam zdjęcia i to wyżej muszę zacytować, przecudne, takie ogrodowe rubiny
sylwia_slomc... 18:03, 10 lis 2022

Martka napisał(a)
Sylwia, z przyjemnością obejrzałam zdjęcia z ogrodu jesiennego, ale szczególnie kolekcję paproci. To jest ich czas, gdy mogą pokazać się w kontraście z brązem. W Twoim ogrodzie tylko coś zostawić na chwilę, a zaraz zarośnie nie inaczej z bucikami
Piękna dębolistna. Jabłuszka Sprengera poznałam u Ciebie i zachwyciłam się, posadziłam też u siebie.
To łączenie wewnątrzgniazdkowe kabelkami nazywa się "mostkowaniem", bo faktycznie bez sensu byłoby ciągnąć po ścianie trzy czy cztery kable do jednego punktu
Męża masz pracowitego i utalentowanego, a on ma taką samą żonę, dobraliście się po prostu idealnie dlatego postępy prac remontowo-budowlanych idą konsekwentnie do przodu i nawet, jeśli Tobie nie wydaje się, że błyskawicznie, to zaglądający mają zgoła inne wrażenie. Zaraz, zaraz, kiedy to zaczęliście? Mam wrażenie, że w tym roku a już taki kawał poszedł do przodu.

No rok jeszcze nie minął, ale już niedługo będzie jak uprzątaliśmy część starych gratów
Ja jestem tą jabłonką oczarowana, ale Rain Drops już stoi w wyścigu o pierwsze miejsce. Ola też świetna tylko nasza po ubiegłorocznych gradobicia u złapała na owocach grzyba i niestety w tym sezonie też się pojawił. Będę chyba musiała obrać te wszystkie porażone jabłuszka z niej.
sylwia_slomc... 18:06, 10 lis 2022

Basieksp napisał(a)
Paprocie piękne, lubię takie leśne klimaty remont też podziwiam, naprawdę dużo pracy w to wkładacie, zobaczycie, jeszcze chwila i wszystko będzie gotowe Wy pewnie sobie myślicie, kiedy koniec.. ale jak tak z boku się śledzi Wasze prace, to naprawdę sprytnie Wam to idzie

Oj do końca to jeszcze szmat czasu, ale już o to co zrobione bliżej tak się pocieszam, my jak te żuki co kulkę toczą tak toczymy do swojego celu dzień za dniem