Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:03, 12 kwi 2023

Kordina napisał(a)
Cudne ptasiory Sylwio najbardziej podobają mi się gołąbki z wachlarzami zamiast ogonów i kurka z peruką na głowie i biała w futrze z lisa polarnego

Lubimy to nasze ptactwo
sylwia_slomc... 21:08, 12 kwi 2023

hankaandrus_44 napisał(a)
Na wiosnę to już chyba mało czasu. Ale życzę udanego sezonu. Ptaszki jak zawsze cudne.

Hanuś potrwa jeszcze z półtora miesiąca, ale tak dziwnej wiosny to jeszcze nie mieliśmy....
Najpierw upał, potem mrozy, teraz burze i deszcze. Rośliny wczas wystartowały, podmarzły zatrzymało wegetację niektórych, a inne nic sobie z ochłodzenia nie robiły. Przez co o jakieś dwa trzy tygodnie wiosna wcześniej, ale nie taka jak zawsze.
sylwia_slomc... 21:16, 12 kwi 2023

vita napisał(a)

Piękne kury, gdzie się takie kupuje? Interesuje mnie czy te o ciemnym upierzeniu niosą jaja o ciemnych skorupkach? Rozróżniasz jajka od swoich kur? Smakowo? Ach! Gdybym miała możliwość kupowania jaj z takiego kurnika. Płaciłabym po 3

Sprawa jaj wygląda tak, że te czarne kury noszą jajka białe, kury czerwone noszą jajka w takich beżowych skorupkach, kaczka takie sino białe, a wszystkie jeszcze różnią się i wielkością i kształtem. Smakiem różni się tylko jajo kacze. Ma większe żółtko i takie jakby masłowate w konsystencji po ugotowaniu, a białko takie przejrzyste bezbarwne lekko galaretkowate. Kolor żółtek zależy od tego co akurat kury jadły, ile zieleniny lub warzyw prócz zboża. Jak zjedzą buraka to żółtka są mocno pomarańczowe. Jak karotenu zjedzą mniej to są żółte.
vita 21:46, 12 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sprawa jaj wygląda tak, że te czarne kury noszą jajka białe, kury czerwone noszą jajka w takich beżowych skorupkach, kaczka takie sino białe, a wszystkie jeszcze różnią się i wielkością i kształtem. Smakiem różni się tylko jajo kacze. Ma większe żółtko i takie jakby masłowate w konsystencji po ugotowaniu, a białko takie przejrzyste bezbarwne lekko galaretkowate. Kolor żółtek zależy od tego co akurat kury jadły, ile zieleniny lub warzyw prócz zboża. Jak zjedzą buraka to żółtka są mocno pomarańczowe. Jak karotenu zjedzą mniej to są żółte.

Sylwia im bardziej poznaję Twoją wiedzę i pomysły, tym bardziej staję się Twoją fanką
Dużo się uczę, naprawdę, dzięki
sylwia_slomc... 23:16, 12 kwi 2023

vita napisał(a)

Sylwia im bardziej poznaję Twoją wiedzę i pomysły, tym bardziej staję się Twoją fanką
Dużo się uczę, naprawdę, dzięki

Bo w piórka obrosnę jak moje kurki
Agania 23:27, 12 kwi 2023

Sylwuś ty masz pokazowe te ptaszaki razem z kurnikiem jak z katalogu i właśnie gdzie takie można dostać u Was na targu?

Obrastaj w piórka…możecie być dumni
ja podziwiam i piękne zdjęcia
Dziwna ta wiosna, zimna bardzo zimna u mnie np. trzcinnik brachytrycha zmarzł.
sylwia_slomc... 23:30, 12 kwi 2023

Wczoraj zaczęłam cięcie róż na dużym ogrodzie. Świeciło słonko cały dzień wydawało się bezpiecznie. Przy 10 sztuce przyszła nagle burza. Dolało tym moim różom poobcinanym mocno. Mam nadzieje, że grzyba nie złapią.
Dziś cięłam kolejne 12 sztuk plus skończyłam wszystkie hortensje czyli te 12 co zostało ostatnio, wszystkie wyższe ode mnie....
Tnę mocno, przynajmniej 50-80 cm z wysokości, a i tak mnie przerastają.
Kiedyś na cięcie hortensji potrzebowałam jednego popołudnia, obecnie zajmuje mi to ok. 15 godzin łącznie. Raz, że ja mam mniej sił i wolniejsze ruchy, dwa, że hortki nie sięgają już do kolan czy do pasa, ale mają przed cięciem po 2 metry i masę gałęzi do cięcia
Są dobrym zobrazowaniem jak to ze wzrostem ogrodu przybywa roboty.

Na róże potrzebuję jeszcze ze dwa popołudnia, a potem jeszcze cztery rabaty i strumień do czyszczenia z suchych badyli. Z cięciem reszty, albo będę mega spóźniona, albo przytnę jeszcze tylko budleje, a reszta będzie musiała dać radę bez cięcia.

Z moich obserwacji w rosnącym ogrodzie trzeba zachować umiar z cięciem krzewów by nie stracić proporcji do wysokości drzew. Tym sposobem przestałam ciąć berberysy pod sosnami bo już by ich nie było widać, a tak to nadal proporcje są właściwe

Zdążyłam jeszcze dzisiaj posadzić 20 sztuk irysów holenderskich w łąkę i kilka kawałków uszarpanych na innej rabacie floksów. Jest tak dolane, że gdyby nie nawał roboty byłby to idealny czas na sadzenie roślin w łąkę bo bez podlewania przyjęcie gwarantowane

Kiedy ja rozsypie pod rośliny resztę obornika nie mam pojęcia. Ma nadal padać , już by się rozpuszczał, ale nie chcę pobudzać do wzrostu roślin, które czekają na sekator...
sylwia_slomc... 23:33, 12 kwi 2023

Agania napisał(a)
Sylwuś ty masz pokazowe te ptaszaki razem z kurnikiem jak z katalogu i właśnie gdzie takie można dostać u Was na targu?

Obrastaj w piórka…możecie być dumni
ja podziwiam i piękne zdjęcia
Dziwna ta wiosna, zimna bardzo zimna u mnie np. trzcinnik brachytrycha zmarzł.

Agatka w Proszowicach na jarmarku wybór drobiu ogromny
Ale przyznam Ci się, że jak widzę w jaki sposób jest sprzedawany i w jakich warunkach to moje kury żyją jak w wypasionym hotelu
vita 23:34, 12 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bo w piórka obrosnę jak moje kurki

To nie Ty, nie obrośniesz Swoją drogą podziwiam też Twoją aktywność na forum. Biorąc pod uwagę ilość obowiązków, obszar ogrodu, remonty, nie wspominając już o kataklizmach, zaglądasz, radzisz, inspirujesz Chyba się już podlizuję?
sylwia_slomc... 19:40, 13 kwi 2023

vita napisał(a)

To nie Ty, nie obrośniesz Swoją drogą podziwiam też Twoją aktywność na forum. Biorąc pod uwagę ilość obowiązków, obszar ogrodu, remonty, nie wspominając już o kataklizmach, zaglądasz, radzisz, inspirujesz Chyba się już podlizuję?

Bardzo lubię Wasze Towarzystwo i Wasze ogrody, to forum traktuję jako taką odskocznię od codzienności, od problemów i obowiązków
Te kataklizmy przetrwaliśmy w ogromnym stopniu dzięki Waszemu wsparciu, tak jak dzięki Waszemu wsparciu powstawał nasz ogród. Jesteście moim motywatorem