Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:58, 13 kwi 2023

Prawie skończyłam cięcie róż, zostały już tylko te co muszę przyciąć do zera bo połamał się wachlarz pod śniegiem i nijak go z nich nie wyplączę, a muszę im nową podporę wymyślić.
Myślałam, że wezmę się za resztę rabat, ale nie dałam rady, dopadła mnie migrena jak kobyła, tabletek nie mogę bo mnie po nich dusi astma, nie było rady wróciłam do domu, a Emuś poszedł do ogrodu poznosić to co ja pocięłam. Szkoda mi tych dwóch straconych godzin, miałabym ze dwie rabaty do przodu, ale no nie miałam siły, co głowa w dół to ból rozsadza czaszkę. Oby mi minęła do kolejnych pogodnych dni. Bo jutro u nas ma lać...

Od Emusia dostałam dziś piwonię. Jeszcze nie wiem gdzie posadzę, bo dzisiaj swoje dwie rozsadziłam spod sosen, żeby ich czasem nie stracić z powodu cienia. Przesadziłam też ratując spod bukietówek hortensję ogrodową o pełnych kwiatach na miejsce gunnery bo mnie mierziło puste miejsce. dookoła podsadziłam ją, a jakże piwoniami odsadzonymi spod magnolii w podwórku. Piwonie kochają słonko, a tam już sporo cienia jest więc niech w nowym miejscu budują nowe karpy.
Wiem sama sobie strzelam w kolano na przyszłość dodając roboty. Pocieszam się, ze piwonie nawet gdybym nie przycięła wiosną suchego to i tak same liśćmi zasłonią co brzydkie i rosły będą dalej. Sprawdzone na piwoniach u sąsiada przez ostatnie 30 lat
anpi 21:05, 13 kwi 2023

Cudne to twoje ptactwo!Czy one ze sobą zawsze w zgodzie żyją? Czy zdażają się jakieś incydenty?
Urszulla 19:32, 14 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Prześliczne słodziaki opowieści o nich możesz wrzucać częściej, przecież są zasadniczą atrakcją
Urszulla 19:35, 14 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Prawie skończyłam cięcie róż, zostały już tylko te co muszę przyciąć do zera bo połamał się wachlarz pod śniegiem i nijak go z nich nie wyplączę, a muszę im nową podporę wymyślić.
Myślałam, że wezmę się za resztę rabat, ale nie dałam rady, dopadła mnie migrena jak kobyła, tabletek nie mogę bo mnie po nich dusi astma, nie było rady wróciłam do domu, a Emuś poszedł do ogrodu poznosić to co ja pocięłam. Szkoda mi tych dwóch straconych godzin, miałabym ze dwie rabaty do przodu, ale no nie miałam siły, co głowa w dół to ból rozsadza czaszkę. Oby mi minęła do kolejnych pogodnych dni. Bo jutro u nas ma lać...

Od Emusia dostałam dziś piwonię. Jeszcze nie wiem gdzie posadzę, bo dzisiaj swoje dwie rozsadziłam spod sosen, żeby ich czasem nie stracić z powodu cienia. Przesadziłam też ratując spod bukietówek hortensję ogrodową o pełnych kwiatach na miejsce gunnery bo mnie mierziło puste miejsce. dookoła podsadziłam ją, a jakże piwoniami odsadzonymi spod magnolii w podwórku. Piwonie kochają słonko, a tam już sporo cienia jest więc niech w nowym miejscu budują nowe karpy.
Wiem sama sobie strzelam w kolano na przyszłość dodając roboty. Pocieszam się, ze piwonie nawet gdybym nie przycięła wiosną suchego to i tak same liśćmi zasłonią co brzydkie i rosły będą dalej. Sprawdzone na piwoniach u sąsiada przez ostatnie 30 lat

Piwonie i liliowce są bezproblemowe
A Ty jesteś z cięciem daleko.... moje nie ruszone
sylwia_slomc... 20:48, 14 kwi 2023

anpi napisał(a)
Cudne to twoje ptactwo!Czy one ze sobą zawsze w zgodzie żyją? Czy zdażają się jakieś incydenty?

Jak do tej pory nie zrobiły sobie wzajemnie krzywdy. Rządzi kaczka Daisy potrafi kury od korytka przegonić, ale jak sobie poje to już ich nie goni i one jedzą, tyle, że Daisy trzyma do nas dystans tak, że jak podam pokarm to kury pierwsze jedzą bo Ona siedzi w kurniku, jak wyjdę z woliery Ona wypada z kurnika i odgania kury. Wśród kur rządzi kogut, On porządek w stadku trzyma
ale w śród kur panuje hierarchia jak w każdym stadzie, jedni są ważniejsi inni im z drogi schodzą. Na grzędzie najwyżej siedzą najważniejsi. Czyli jak u ludzi. Identico
sylwia_slomc... 20:50, 14 kwi 2023

Urszulla napisał(a)

Prześliczne słodziaki opowieści o nich możesz wrzucać częściej, przecież są zasadniczą atrakcją

Ula jak wpadam do ogrodu to patrzę uwinąć się w kurniku i lecieć do roboty na ogród Nie zawsze tam z aparatem jestem
sylwia_slomc... 20:56, 14 kwi 2023

Urszulla napisał(a)

Piwonie i liliowce są bezproblemowe
A Ty jesteś z cięciem daleko.... moje nie ruszone

Dziś jednak deszcz do wieczora wytrzymał i ogarnęłam dwie rabaty, jeszcze dwie zostały i suchy strumień. Potem musowo wpaść w warzywnik z kolejnymi siewami i na galop wszystkie rabaty od początku tym razem z pieleniem Robota mnie sama dogania i poganiaAle podagrycznik i inne chwasty idą z taką mocą i w takiej ilości.... a już ruszyła też nawłoć
Alija 22:25, 14 kwi 2023

Sylwia, ach to Twoje ptactwo, biały puszek (zapomniałam, jak się nazywa ta rasa) niczym króliczek, słodki.

W ogrodzie ogrom pracy, ale na wiosnę zawsze tak jest, później będzie spokojniej (mam nadzieję).
anabuko1 17:21, 15 kwi 2023

Oho,ho...nawet nie wiedziałam, że masz takie ptactwo.

Bardzo łądne.
A zwłaszcza ta biała kurka taka pudelkowa. Daje się głaskać
sylwia_slomc... 22:10, 15 kwi 2023

Alija napisał(a)
Sylwia, ach to Twoje ptactwo, biały puszek (zapomniałam, jak się nazywa ta rasa) niczym króliczek, słodki.

W ogrodzie ogrom pracy, ale na wiosnę zawsze tak jest, później będzie spokojniej (mam nadzieję).

Te białe to silki Dziś najgorsze koszmarki pozimowe z ogrodu zniknęły. Pogoda pozwoliła na pracę cały dzień. W dwie osoby udało nam się sporo podgonić i ponaprawiać też sporo. Jak znajdę czas by zgrać fotki to pokażę. Kwiecia coraz więcej. Ogród budzi się do życia i pokazuje zaklęte w nim piękno, które w czasie zimy jest tylko w domyśle Pracy mam jeszcze w ogrodzie masę, ale już mi trochę lżej się po nim chodzi i na niego patrzy Dawniej w kwietniu dopiero się pozimowe prace ogrodowe zaczynało, a teraz się je w kwietniu kończy bo pogoda prawie letnia z dnia na dzień się zrobiła.