Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Pliszka5 11:37, 16 cze 2023

Zakwitła u ciebie piwonia itoh w tym sezonie bo u mnie słabo kwitła.
Kordina 13:15, 16 cze 2023

W mojej miejscowości taki samosiew maków wzdłuż drogi na odcinku ok 40-50 m od lat wygląda bajecznie jak i u Ciebie
sylwia_slomc... 14:14, 16 cze 2023

Pliszka5 napisał(a)
Zakwitła u ciebie piwonia itoh w tym sezonie bo u mnie słabo kwitła.

Przyrosła pięknie ale bez kwiatów niestety. Może to wpływ zeszłorocznej suszy...
sylwia_slomc... 14:16, 16 cze 2023

Kordina napisał(a)
W mojej miejscowości taki samosiew maków wzdłuż drogi na odcinku ok 40-50 m od lat wygląda bajecznie jak i u Ciebie

Właśnie to mnie zastanawia, że w ogrodzie wybierają świeżo uprawnioną glebę, a na granicach przecież nikt im ziemi nie uprawia a rosną.
TAR 16:18, 16 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Właśnie to mnie zastanawia, że w ogrodzie wybierają świeżo uprawnioną glebę, a na granicach przecież nikt im ziemi nie uprawia a rosną.

zastanawialam sie zawsze skąd te maki i to chyba pozostalosci nasion z tych dawniejszych lat gdzie cale pola makowe zakwitaly, zawedrowaly wszedzie nasionka i sie jakos rozsiewaja. u nas z dodatkiem niebieskich chabrów i bialych rumiankow plus traw - uwielbiam takie obrazki, szczegolnie w obiektywie wygladaja uroczo
sylwia_slomc... 20:24, 16 cze 2023

Też kocham takie widoki
ElzbietaFranka 21:21, 16 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Obiecane fotki ochojnika

galasy tegoroczne w nich masa mszyc wewnątrz, taka galasa ma do 5 cm średnicy i jest praktycznie na każdym młodym pędzie, a te pędy przez to się skręcają i wyginają nienaturalnie

W tym roku wczesną wiosną nie pryskalam ciągle albo było koło zera albo padał deszcz. Świerkow już nie pryskam, ale modrzewie i jodły miałam ochojnik (mszyce w białych kokonach) opryskałam tydzień temu Emulparem ( olej ryżowy).
Pryskalam też buki bo też mszyca bukowa się pojawiła.
Kupiłam sobie w zeszłym roku opryskiwacz czeski na akumulator i pryskam.
Wygodny nie jest ciężki jestem bardzo zadowolona. Dokupiłem sobie dłuższe lance i mam wysięg ponad 2,5 metra.

A ty pryskasz wiosna?

W zeszłym tygodniu 8 zbiorników 12 litrowych wypryskalam. Nawiozlam też świerki i inne iglaki.
Jutro może opryskami inne mikstura z drożdży.

Mąki przepiękne. Może też wysieje obok kocimiętkę.

Pozdrawiam
sylwia_slomc... 22:52, 16 cze 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

W tym roku wczesną wiosną nie pryskalam ciągle albo było koło zera albo padał deszcz. Świerkow już nie pryskam, ale modrzewie i jodły miałam ochojnik (mszyce w białych kokonach) opryskałam tydzień temu Emulparem ( olej ryżowy).
Pryskalam też buki bo też mszyca bukowa się pojawiła.
Kupiłam sobie w zeszłym roku opryskiwacz czeski na akumulator i pryskam.
Wygodny nie jest ciężki jestem bardzo zadowolona. Dokupiłem sobie dłuższe lance i mam wysięg ponad 2,5 metra.

A ty pryskasz wiosna?

W zeszłym tygodniu 8 zbiorników 12 litrowych wypryskalam. Nawiozlam też świerki i inne iglaki.
Jutro może opryskami inne mikstura z drożdży.

Mąki przepiękne. Może też wysieje obok kocimiętkę.

Pozdrawiam

Elu przez dwa, albo nawet trzy sezony pryskałam preparatami olejowymi i systemicznym i, modrzewie wycięłam, efektów nie było, galasy obrywałam co roku niszczyłam. Teraz już tylko obrywam do wysokości ile dosięgnę, a i tak co chwilę są nowe. A drzew wyglądają jak na fotce. Może gdzieś jeszcze rosną modrzewie w okolicy i dlatego? Bo myślałam ,że jak wytnę w ogrodzie to łańcuch przerwę.
Agatorek 23:29, 16 cze 2023

Maki pięknie wyglądają .
I jakie śliczne podarunki od Joanny

A remontowo, to bezustannie Was podziwiam, praca bardzo ciężka, efekty cieszą, ale trzeba się namęczyć.
ElzbietaFranka 23:37, 16 cze 2023

A gdzie tam u mnie sąsiad daleki ok 300 m ma modrzewie. One podobno wyczuwają na 10 km i lecą wiosna mszyce na zer.

Już sobie powiedziałam mam tych drzew tyle niech się dzieje co chce padnie to ładnie nie to nie. Świerki u mnie też mają pokręcone pędy.

Oprysk jednak trochę ogranicza, ale to walka z wiatrakami.