Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Magara 23:37, 11 gru 2023

Sylwia, jak nic musisz sobie nowe glany sprawić, bo jeszcze wiele przed Tobą
Super fajne klimaty z Dzieciakami macie

Ja zawsze będę wspominać Przystanek Woodstock (chyba 2016), na który pojechaliśmy w trójkę: Małżonek, Pasierb i ja Okazało się, że zasadniczo nie ma między nami czegoś takiego jak różnica wieku A historii do opowiedzenia jest wiele
UrszulaB 09:28, 12 gru 2023

Zorientowałam się, że na tym forum jesteś ekspertka od wielu roślin, między innymi warzyw. Macie świetny warzywnik.
Chciałabym poradzić się Ciebie w sprawie pomidorów i ziemniaków. Czy można je hodować w jednym ogródku? W jakiej odległości? Tyle naczytał się że pomidory łapią od ziemniaków zarazę i nie można ich razem uprawiać. Masz jakieś w tym względzie doświadczenie? Tak bym chciała mieć i to i to
Podziwiam Was i Wasze dzieło!
sylwia_slomc... 14:02, 12 gru 2023

Magara napisał(a)
Sylwia, jak nic musisz sobie nowe glany sprawić, bo jeszcze wiele przed Tobą
Super fajne klimaty z Dzieciakami macie

Ja zawsze będę wspominać Przystanek Woodstock (chyba 2016), na który pojechaliśmy w trójkę: Małżonek, Pasierb i ja Okazało się, że zasadniczo nie ma między nami czegoś takiego jak różnica wieku A historii do opowiedzenia jest wiele

No chyba muszę
Nasz starszy był w tym roku na Woodstocku, pojechał autostopem z kumpelą. Przygodę życia mieli, a ja strach w oczach, ale przeżył i ja żyję ha ha
sylwia_slomc... 14:10, 12 gru 2023

UrszulaB napisał(a)
Zorientowałam się, że na tym forum jesteś ekspertka od wielu roślin, między innymi warzyw. Macie świetny warzywnik.
Chciałabym poradzić się Ciebie w sprawie pomidorów i ziemniaków. Czy można je hodować w jednym ogródku? W jakiej odległości? Tyle naczytał się że pomidory łapią od ziemniaków zarazę i nie można ich razem uprawiać. Masz jakieś w tym względzie doświadczenie? Tak bym chciała mieć i to i to
Podziwiam Was i Wasze dzieło!

Miło mi, że tak o mnie myślisz

Co do ziemniaków i pomidorów to czym większa odległość tym lepiej. Niestety zaraza ziemniaczana pomidory też atakuje. Ja nie stosuję żadnych oprysków i mimo tego, że w tym roku pomidory poległy od zarazy bo ciągle lało u nas to ziemniaki były dorodne i smaczne . Odległość miały około 25 metrów od siebie. Zawsze można próbować. Trzeba jednak liczyć się też z niepowodzeniem. Lub osłaniać przed deszczem, zapewniać przewiew i pryskać. Ja nie pryskam, uda się albo nie. Pryskane zawsze mogę kupić w sklepie, z nie przysłanymi problem z kupnem. Więc warto próbować bo smak jest bez porównania i walory zdrowotne również.
UrszulaB 14:17, 12 gru 2023

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam więc co myslec .
Niedawno gdzieś widziałam nowosc pomidoroziemniak. W korzeniach bulwy ziemniaków, na lodydze pomidory. Ale nie wiem czy takie sadzonki w ogóle można w Polsce kupić. Ale ten stwor rozwiązałby mój problem .
UrszulaB 14:20, 12 gru 2023

https://plumeria.sklep.pl/pomidoro-ziemniak-sadzonka
Okazuje się że można już w Polsce kupić. Cena za sadzonke masakryczna
sylwia_slomc... 14:21, 12 gru 2023

UrszulaB napisał(a)
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam więc co myslec .
Niedawno gdzieś widziałam nowosc pomidoroziemniak. W korzeniach bulwy ziemniaków, na lodydze pomidory. Ale nie wiem czy takie sadzonki w ogóle można w Polsce kupić. Ale ten stwor rozwiązałby mój problem .

Szczerze powiem pierwsze słyszę o takiej roślinie, ale kto wie, teraz wszystko jest możliwe
UrszulaB 14:31, 12 gru 2023

Sylwia! Znalazłam filmik jak samemu wyhodować pomidoroziemniaka!!!!!
https://youtu.be/cVimhTvb77A?si=y-dgKq37Rz3koPa7
sylwia_slomc... 19:37, 12 gru 2023

UrszulaB napisał(a)
https://plumeria.sklep.pl/pomidoro-ziemniak-sadzonka
Okazuje się że można już w Polsce kupić. Cena za sadzonke masakryczna

Aaaa zaszczepili jedną roślinę na drugiej. To tłumaczy czemu istnieje taka możliwość. Cena kompletnie nieopłacalna do uzyskanych plonów. A biorąc pod uwagę, ze tej samej rośliny nie da się rozmnożyć na kolejny sezon przez bulwę czy nasiona jeszcze bardziej zniechęca do kupna. Bo z bulwy wyrośnie ziemniak, a z nasion pomidor, ale już osobno, czyli tak jak do tej pory.
Ale dzięki za info, nie wiedziałam, że tak wymyślili To troche tak jak z mułem. Muł też się nie rozmnoży.
sylwia_slomc... 19:49, 12 gru 2023

UrszulaB napisał(a)
Sylwia! Znalazłam filmik jak samemu wyhodować pomidoroziemniaka!!!!!
https://youtu.be/cVimhTvb77A?si=y-dgKq37Rz3koPa7

Wszystko fajnie tylko nie bardzo rozumiem sens najpierw sadzenia ziemniaka, a potem siania pomidora by pozyskać zrazy z roślin, które już mogą rosnąc i plonować by uzyskać ich połączenie. No chyba, że ktoś ma jedną doniczkę i chce by urosło to i to. Dużo zabawy, efekt niepewny. Podwójne zagrożenie zarazą bo jeśli złapie jedna z części rośliny to już po niej. Ale można próbować jak ktoś lubi eksperymenty Będę kibicować by Ci się udało Tylko nie zapomnij pokazać efektu jaki by nie był. Uczymy się całe życie