Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:36, 15 gru 2023

Mały ruch na forum bo wszyscy się do Świąt szykujemy.
Ale z aktualności ogrodowych to białego już dużo nie zostało, odsłania się syf wszystkie trawy nie powiązane połamane, albo przyklapnięte. Złamało mi w połowie mimozę. Jałowce cięte w kostki znowu się w środku pod ciężarem białego zapadły.
Pamiętacie zeszłoroczne powiązane kule Danica co je śnieg rozkładał? Po obecnych opadach praktycznie przestały istnieć. Nie wiem czy są jakiekolwiek szanse, na to, że się jeszcze podniosą. Kula bukszpanowa pod oknem również leży rozplaszczona jak placek. Fotki mam, ale w aparacie. Kiepsko się ta zima dla ogrodu zaczęła. Rynny na drewutni w tym roku i w poprzednim montowane na nowych zaczepach i hakach znowu pourywane, jakaś masakra, co roku tak będziemy zmuszeni naprawiać? Dawniej śnieg sypał jak puch nie urywało niczego, a teraz dramat.
Z remontem na razie zastój. Za to w domu odgruzowuję po trochu, może do świąt zdążę...
Po lekarzach ostatnio się bujam ze sobą i z babcią. Dentysta od kilku tygodni bo mi się ząb złamał pionowo na pół. Nie do uratowania i koronę mam robioną, nie mogę się przyzwyczaić, do tego rozpycha mi się między zębami ta korona i chyba rusza( ale może tylko mam takie wrażenie? Nigdy nie miałam nie swoich zębów więc nie mam porównania czy tak to ma być czy nie. W przyszłym tygodniu idę znowu do sprawdzenia jak się ułożyła i jak zgryz. Nie wiem czy wytrzymam. Jak czekałam na koronę zdążyłam się przyzwyczaić do braku tego zęba, teraz trzeba chyba przywyknąć, że mam coś w ustach nie swojego. Swoją drogą kolor dobrany idealnie jak moje własne.
Judith 20:43, 15 gru 2023

Sylwia, jak nie susza to śnieżyca, wciąż te nasze ogrody coś nawiedza…
Co do korony… też mam jedną (podobnie jak u Ciebie siódemka złamana była w pionie) i powiem Ci, że po jej „zamontowaniu” nie masz czuć żadnego dyskomfortu. Żadnego rozpierania, żadnego uwierania, przeszkadzania. Nie ma też żadnego”układania” się. Wręcz nie powinno. Korona jest mocowana bardzo mocno wiążącymi substancjami, które związują natychmiast i ząb jeszcze przed końcem wizyty jest na docelowym miejscu. W Twoim przypadku możliwe jest już tylko prawdopodobnie podszlifowanie boków paskami ściernymi (przez lekarza oczywiście ) no i góry zęba - to już tak, tak jak dopasowuje się zwykłą plombę. Inna rzecz, że ja do czasu „montowania” korony miałam koronę tymczasową (kilka dni oczekiwania na zrobienie docelowej) więc nie było ani chwili ze szczerbą .
Ruszanie to może być złudzenie.
Rumianka 20:59, 15 gru 2023

Sylwia, przytoczyłam fragment moich majowych wymyślanek,,,w momencie, kiedy też złamał mi się ząb...

...Gdy wypadają zęby mleczne
Drugie, mocniejsze są konieczne
Przez tysiąclecia nic się nie zmienia
W sprawie trzeciego uzębienia...

Niestety, trzecie zęby nie odrastają i jesteśmy zdani na erzac... Podpiłują, podszlifuja i będzie ok.
Magara 22:13, 15 gru 2023

Sylwia, zaglądam

Ale mam apel: Dziewczyny, gadajmy publicznie o wszystkim, tylko nie o zębach

To jest tak strasznie frustrujący temat (ze względów zdrowotnych i finansowych), że potrafi zepsuć humor na długo i lepiej go bez potrzeby na powierzchnię nie wyciągać, żeby nawet sobie samemu nie przypominać
Mama mojej przyjaciółki mawia, że "stwórcy" (kimkolwiek jest) dwie sprawy mega nie wyszły - zęby i starość W pełni z tą opinią się zgadzam
sylwia_slomc... 22:28, 15 gru 2023

Judith napisał(a)
Sylwia, jak nie susza to śnieżyca, wciąż te nasze ogrody coś nawiedza…
Co do korony… też mam jedną (podobnie jak u Ciebie siódemka złamana była w pionie) i powiem Ci, że po jej „zamontowaniu” nie masz czuć żadnego dyskomfortu. Żadnego rozpierania, żadnego uwierania, przeszkadzania. Nie ma też żadnego”układania” się. Wręcz nie powinno. Korona jest mocowana bardzo mocno wiążącymi substancjami, które związują natychmiast i ząb jeszcze przed końcem wizyty jest na docelowym miejscu. W Twoim przypadku możliwe jest już tylko prawdopodobnie podszlifowanie boków paskami ściernymi (przez lekarza oczywiście ) no i góry zęba - to już tak, tak jak dopasowuje się zwykłą plombę. Inna rzecz, że ja do czasu „montowania” korony miałam koronę tymczasową (kilka dni oczekiwania na zrobienie docelowej) więc nie było ani chwili ze szczerbą .
Ruszanie to może być złudzenie.

Zobaczymy w tygodniu jak to będzie, dopiero dwa dni ją mam.
sylwia_slomc... 22:29, 15 gru 2023

Rumianka napisał(a)
Sylwia, przytoczyłam fragment moich majowych wymyślanek,,,w momencie, kiedy też złamał mi się ząb...

...Gdy wypadają zęby mleczne
Drugie, mocniejsze są konieczne
Przez tysiąclecia nic się nie zmienia
W sprawie trzeciego uzębienia...

Niestety, trzecie zęby nie odrastają i jesteśmy zdani na erzac... Podpiłują, podszlifuja i będzie ok.

Tu by się przydały komórki macierzyste i kolejny garnitur w ustach
sylwia_slomc... 22:29, 15 gru 2023

Magara napisał(a)
Sylwia, zaglądam

Ale mam apel: Dziewczyny, gadajmy publicznie o wszystkim, tylko nie o zębach

To jest tak strasznie frustrujący temat (ze względów zdrowotnych i finansowych), że potrafi zepsuć humor na długo i lepiej go bez potrzeby na powierzchnię nie wyciągać, żeby nawet sobie samemu nie przypominać
Mama mojej przyjaciółki mawia, że "stwórcy" (kimkolwiek jest) dwie sprawy mega nie wyszły - zęby i starość W pełni z tą opinią się zgadzam

O tak, masz rację, w portfelu czuć
basia3012 01:16, 17 gru 2023

Zaszłam zobaczyć co słychać w sprawie remontu. Szafki wychodzą super. Zdolniachy z Was.
sylwia_slomc... 09:31, 17 gru 2023

basia3012 napisał(a)
Zaszłam zobaczyć co słychać w sprawie remontu. Szafki wychodzą super. Zdolniachy z Was.

Nie za wiele. Wczoraj cos tam działaliśmy w tygodniu drzwiczki do góry kredensu wyszlifowałam, na nic innego czasu nie było. Były szpitale, lekarze i próby przygotowań domu do Świąt. Jeszcze tydzień jak nic nie pokrzyżuje panów to zdążę W tym roku Wigilia u mnie więc trochę tych przygotowań jest
Fotki z wczoraj mam, jak zgram to pokażę. Może się dzisiaj uda jak czasu starczy
sylwia_slomc... 19:19, 17 gru 2023

Będzie miks ogrodowo remontowy z ostatniego tygodnia...
ogrodowy
Z dachu leciało to co wcześniej nasypało

na drewutni niestety znowu rynna padła

to jakby ktoś nie wiedział kula bukszpanowa o średnicy metra z hakiem( powiązana drutem w zeszłym sezonie) chyba wiosną wyleci bo już mi sił brak w sezonie ćma i grzyb w zimie śnieg i to ten ostatni w zniszczeniach okazał się najgorszy....

na te nic z dachu nie leciało bo na środku podwórka są, a też istnieć przestały