Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 17:50, 05 lut 2024

vita napisał(a)
Zdarzyło Ci się wcześniej zaczynać sezon w ogrodzie? Zazdroszczę, lada dzień i ja ruszę

Zdarzało mi się w zeszłym roku chyba początkiem stycznia liliowce ogarnąć i całe szczęście bo potem cięgiem lało i zimno było. A z roku na rok w lutym rozpoczynałam przycinkę drzew owocowych, wcześniej im w styczniu bieliłam pnie. Teraz już są starsze kora grubsza i nie bielę choć powinno się, nie mam zwyczajnie na to czasu. Z roku na rok czas mi jakoś szybciej ucieka i coraz go mniej do tego sił po covidzie mocno ubyło i jestem wolniejsza. Jak sobie pomyślę, że już luty, a ja mam cięcie nawet nie rozpoczęte bo non stop leje, a słonko akurat w taki dzień kiedy ja czasu nie mam i wszystko na galop to mnie martwi, że zaraz będzie marzec a ja z robotą potem w lesie. Do tego w czwartek wyjaśni się ( mam nadzieję) czy nie będę miała zabiegu w nodze bo to by mnie na długo uziemiło dosłownie, a robota nie poczeka. Dlatego zaczęłam robić to co mogę nawet przy gorszej pogodzie by ubywało choć trochę.
zwłaszcza, ze marze by już mieć tą szklarenkę foliową zbudowaną i móc zlikwidować inspekt, który stoi na trasie powodziowej to raz, a dwa budowany był z materiałów z odzysku i w tym roku w dużym stopniu poddał się warunkom pogodowym.
vita 18:08, 05 lut 2024

Szczerze powiem, że jak pytałam o zaczynanie sezonu, to piknęło mi, że na pewno był wcześniejszy termin! Za tyle pracy i wyrzeczeń, za tygodnie niewypuszczania narzędzi ogrodniczych z rąk, pomimo innych życiowych przeszkód, to Natura powinna się Wam odwdzięczyć. Komu jak komu Mimo wszystko powolności życzę, zdrowie najważniejsze.
sylwia_slomc... 19:34, 05 lut 2024

vita napisał(a)
Szczerze powiem, że jak pytałam o zaczynanie sezonu, to piknęło mi, że na pewno był wcześniejszy termin! Za tyle pracy i wyrzeczeń, za tygodnie niewypuszczania narzędzi ogrodniczych z rąk, pomimo innych życiowych przeszkód, to Natura powinna się Wam odwdzięczyć. Komu jak komu Mimo wszystko powolności życzę, zdrowie najważniejsze.

Siedzę właśnie i myślę czy nas aby nie zalało bo jak byłam rano to dwie trzecie rowu było wypełnione, a cały dzień pada. W ogrodzie na samej górze i tu gdzie największe nachylenie terenu chlupie woda na trawie jak idę pod nogami. Rośliny się odwdzięczają, ale pogoda słabo współpracuje
Agatorek 21:06, 05 lut 2024

Właśnie czytałam o podtopieniach w rejonach podkrakowskich i tak pomyślałam o Tobie.
Oby nic się nie przydarzyło.
sylwia_slomc... 22:19, 05 lut 2024

Agatorek napisał(a)
Właśnie czytałam o podtopieniach w rejonach podkrakowskich i tak pomyślałam o Tobie.
Oby nic się nie przydarzyło.

Syreny póki co nie wyją, ale nie jest ciekawie Jutro popołudniu dopiero będę coś wiedziała.
Urszulla 21:07, 07 lut 2024

No i jak tam sytuacja? U mnie śnieg sypie ale to przejściowo w nocy tylko.
sylwia_slomc... 21:20, 07 lut 2024

Jest ok, woda w rowie się utrzymała. Prawie każde pole, które jest na płasko wyglądało wczoraj jak jezioro. Bardzo wysoki jest stan wód gruntowych i źródeł podziemnych. W studni jeszcze przed ostatnimi opadami wodę mieliśmy półtora kręgu od powierzchni gruntu. Jeszcze nigdy tak wysoko woda nie była. W najlepszym razie była na 3,5 kręgu.
W ogrodzie staram się co dzień coś ogarnąć, wczoraj do czołówki przycięłam ketmię w podwórku. Pierwszy raz poszła do cięcia jako pierwsza, a nie ostatnia Cebulowe na powierzchni, przebiśniegi zaczynają znaczyć się na biało. Ranniki wychodzą Przetrwały
Czekam teraz czy wyjdą cebulice sadzone ubiegłej wiosny z ogrodu forumowej koleżanki.
Z przebiśniegami ciekawa sprawa bo te wzdłuż chodnika już na wierzchu i bieleją, a te pod warsztatem i na rodkowej jeszcze pod ziemią siedzą. Wystartowały zimowity, narcyzy i piwonie. Tawlina jarzębolistna już ma maleńkie listeczki wypuszczone Muszę cyknąć fotki w weekend. Dzisiaj mi mama pomogła uprzątnąć donicę w podwórku z liści orzechowych, floksy i ciemierniki dostały światła.
Urszulla 21:44, 07 lut 2024

To super relacja ogrodowa zwięzła, czuć wiosnę
Ale dziś widziałam przymrozki na połowę lutego. No to, będzie ciekawa ta wiosną jak się przyroda pospieszy przymrozki wiosenne są gorsze od zimowych.
April 10:49, 08 lut 2024

Cześć Sylwio, cieszę się że bronicie się skutecznie przed wodą. Oby tak zostało. Koło mnie Bug też wylewał, dużo miejsc zalanych. Biedną psinę ratowali z wyspy na Bugu, na szczęście się udało. Tydzień spędził biedak odcięty od świata.
Oby więcej kataklizmów nie było a wiosna przyszła łaskawa
sylwia_slomc... 12:19, 08 lut 2024

Urszulla napisał(a)
To super relacja ogrodowa zwięzła, czuć wiosnę
Ale dziś widziałam przymrozki na połowę lutego. No to, będzie ciekawa ta wiosną jak się przyroda pospieszy przymrozki wiosenne są gorsze od zimowych.

Niestety zapowiadają, trochę to było do przewidzenia bo dopiero początek lutego przecież. Ale rośliny poczuły ciepło i wychodzą.