Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

LIDKA 17:42, 02 lut 2024

Sylwia obejrzysz moja różę?, też masz pnące, doradź w sprawie cięcia. ja nie kotowa ale Twojego bym pogłaskała
Urszulla 18:43, 02 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Bajorko wodą napełnione, aż się boję myśleć o sprzątaniu wokół niego wiosną bo rok temu uszlachtowałam sobie na tej szaropaninie bark i ramię

To było jedno z kilku moich najbardziej ulubionych miejsc u Ciebie. Może udałoby się Wam je odtworzyć. Wiem, łatwo się pisze ..... mam nadzieję że trauma ciągłych podtopień została z tyłu

Najłatwiej się ryje gdy ziemia jest rozmarznięta. Zawsze trudne prace robiłam przecież w marcu, na początku tworzenia rabat od podstaw, teraz też najgorsze robię wczesną wiosną bo potem trzeba się bardziej utyrać
ElzbietaFranka 20:47, 02 lut 2024

Takich pospolitych też bym nie siała bo rosną jak głupie, ale te słabo się mnożą w kępie więc zebrałam nasiona. Pewnie nie powtórzą cech, ale może będą ciekawe

to te kwitnące na biało

u mnie mają ledwo trzy sezony chyba z roku na rok liść jest większy wiosną lekko niebieskawy potem zielenieje przed kwitnieniem.

Kiedyś też przez myśl przeszło, aby posiać hosty.
Pewnie są u mnie jeszcze nasiona bo nie przycięte.
Tak nie wszystkie szczególnie te o liściach biało zielonych, niebieskawych powoli się rozrastają. Może by spróbować zwiększyć swój zasób z siania.

U mnie też w takim samym stanie ciemierniki. Mówią, że róża zimy a one skulone, paku kwiatowe przy ziemi. Najważniejsze, że są kiedyś się rozwinąć.

Taką etażerka też bym przygarnęła.
U nas dosyć ciepło ok 5-8 stopni odstukac nie pada.

Pozdrawiam.

sylwia_slomc... 21:26, 02 lut 2024

LIDKA napisał(a)
Sylwia obejrzysz moja różę?, też masz pnące, doradź w sprawie cięcia. ja nie kotowa ale Twojego bym pogłaskała

Byłam, napisałam jak robię
sylwia_slomc... 21:33, 02 lut 2024

Urszulla napisał(a)

To było jedno z kilku moich najbardziej ulubionych miejsc u Ciebie. Może udałoby się Wam je odtworzyć. Wiem, łatwo się pisze ..... mam nadzieję że trauma ciągłych podtopień została z tyłu

Najłatwiej się ryje gdy ziemia jest rozmarznięta. Zawsze trudne prace robiłam przecież w marcu, na początku tworzenia rabat od podstaw, teraz też najgorsze robię wczesną wiosną bo potem trzeba się bardziej utyrać

Ula trzy razy odkopywaliśmy i odmulaliśmy się w tym miejscu. To jest katorga bo jak rozmarznięte to nie jest to ziemia tylko bajoro, pod tym mułem jest folia do oczek woda nie odpływa. Gwarancja, że ponownie nie zaleje żadna. Szkoda naszych kręgosłupów. W sezonie bobrek zakrywa już taflę wody, a brzegi obsadzam od dwóch sezonów. Dosadziłam sporo host w ubiegłym roku i irysów. Zobaczymy jak będzie. Najgorszy problem jest z chwastem którego z mułem masę naniosło, a wyrwać z korzeniem nie ma jak bo z tym mułem wymieszany żwir. Wyrwać się nie da wykopać się nie da. Będzie co przetrwa. Trudno nic nie poradzę. Może jak kiedyś budowę domu skończymy to kopara wjedzie i wybierze mułowisko zlikwiduje folię i zasypie ziemią.....nie wiem. Zobaczymy Mnie też bardzo podobało się przed powodzią, żal bardzo. Miało mega potencjał, ale z koniem się kopać nie będziemy
sylwia_slomc... 21:38, 02 lut 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Kiedyś też przez myśl przeszło, aby posiać hosty.
Pewnie są u mnie jeszcze nasiona bo nie przycięte.
Tak nie wszystkie szczególnie te o liściach biało zielonych, niebieskawych powoli się rozrastają. Może by spróbować zwiększyć swój zasób z siania.

U mnie też w takim samym stanie ciemierniki. Mówią, że róża zimy a one skulone, paku kwiatowe przy ziemi. Najważniejsze, że są kiedyś się rozwinąć.

Taką etażerka też bym przygarnęła.
U nas dosyć ciepło ok 5-8 stopni odstukac nie pada.

Pozdrawiam.

Zobaczymy co z tego siewu wyjdzie, czy w ogóle coś wyjdzieNo cos się w tym sezonie ciemierniki nie spieszą wcale, przynajmniej te odmianowe się nie spieszą u mnie. U nas też ciepło teraz, ale mokro i całe dwa tygodnie deszcz zapowiadają.
Urszulla 23:16, 02 lut 2024

Ula trzy razy odkopywaliśmy i odmulaliśmy się w tym miejscu. To jest katorga bo jak rozmarznięte to nie jest to ziemia tylko bajoro, pod tym mułem jest folia do oczek woda nie odpływa. Gwarancja, że ponownie nie zaleje żadna. Szkoda naszych kręgosłupów. W sezonie bobrek zakrywa już taflę wody, a brzegi obsadzam od dwóch sezonów. Dosadziłam sporo host w ubiegłym roku i irysów. Zobaczymy jak będzie. Najgorszy problem jest z chwastem którego z mułem masę naniosło, a wyrwać z korzeniem nie ma jak bo z tym mułem wymieszany żwir. Wyrwać się nie da wykopać się nie da. Będzie co przetrwa. Trudno nic nie poradzę. Może jak kiedyś budowę domu skończymy to kopara wjedzie i wybierze mułowisko zlikwiduje folię i zasypie ziemią.....nie wiem. Zobaczymy Mnie też bardzo podobało się przed powodzią, żal bardzo. Miało mega potencjał, ale z koniem się kopać nie będziemy

Ty wiesz, może taka decyzja będzie najlepsza. Ten muł to utrapienie, współczuję
ElzbietaFranka 01:25, 03 lut 2024

Urszulla napisał(a)

Można przeczytaj. Dzisiaj może z moich pozbieram na których mi zależy.

https://www.florini.pl/blog/rozmnazanie-funkii-z-nasion/
Kordina 22:11, 03 lut 2024

Sylwia robiłaś zdjęcia śladów zwierząt w ogrodzie:

http://www.bezogrodek.com/2016/01/slady-zwierzat-na-sniegu.html
sylwia_slomc... 17:41, 04 lut 2024

Urszulla napisał(a)

Nic nie poradzimy