Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Magara 23:52, 11 mar 2024

Sylwia, zaglądam, żonkile mnie zmotywowały do wpisu Jak ja za nimi tęsknię
Gosialuk 20:48, 12 mar 2024

Fajnie ta brama w tamie wygląda. Co po niej puścisz?
sylwia_slomc... 01:14, 13 mar 2024

Urszulla napisał(a)
Brama z własnego materiału fajnie pomyślana

Sylwio, obejrzałam całą Twoją wizytówkęrobi mega wrażenia Te początki mi się bardziej podobały teraz niż na początku, elementy architektury były na pierwszym planie widoczne. Młode ogrody też mają urok świetne ujęcia zdjęciowe wybrałaś z obecnego ogrodu, fajnie że to latami prowadzisz, nawet powódź uwieczniona

Dawno limit zdjęć przekroczony, ale to taki koncentrat z historii powstawania, pamiątka dla mnie, skrót dla nowych uczestników forum( bo dwa tasiemce nie zachęcają do czytania- dużo czasu by potrzeba by przebrnąć)jak potrzebuję sprawdzić kiedy coś sadzone czy robione też łatwiej odnaleźćDzięki Ula
sylwia_slomc... 01:17, 13 mar 2024

TAR napisał(a)
A u nas od rana pada i temperatura "tropikalna" az +2 stopnie. Jeszcze dokarmiam do konca marca, no chyba, ze cos tąpnie na plus w pogodzie. Ale mam akurat ziarna na jakis miesiac, to zuzyje.

Wszystko zależy od rozwoju w pogodzie i okolicy, u nas to już ten moment gdy nie wymagają pomocy choć chętnie korzystają jeszcze. Ale nie o to chodzi by miały wygodę w zdobywaniu pokarmu bo to uzależnia od człowieka. Same potrafią go zdobyć niech zdobywają jak już jest w ogrodzie
sylwia_slomc... 01:17, 13 mar 2024

Magara napisał(a)
Sylwia, zaglądam, żonkile mnie zmotywowały do wpisu Jak ja za nimi tęsknię

Jeszcze momencik, miniaturki już zaczęły kwitnienie, one zawsze pierwsze
sylwia_slomc... 01:20, 13 mar 2024

Gosialuk napisał(a)
Fajnie ta brama w tamie wygląda. Co po niej puścisz?

Gosia ona ma nadawać optycznie sens tamie, żeby wyglądało z pochodniami, ale rosną już clematisy, które muszą mieć po czym się wspinać to te siewki z fioletowego na jabłoni. Szybko zakryją całe bramy, tak podejrzewam.
Urszulla 18:56, 13 mar 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gosia ona ma nadawać optycznie sens tamie, żeby wyglądało z pochodniami, ale rosną już clematisy, które muszą mieć po czym się wspinać to te siewki z fioletowego na jabłoni. Szybko zakryją całe bramy, tak podejrzewam.

No jak mus! musi też u mnie zakwitnąć ten powojnik od Ciebie choćby jednym kwiatkiem ileż to lat temu podarowana siewka...
sylwia_slomc... 21:08, 13 mar 2024

Urszulla napisał(a)

No jak mus! musi też u mnie zakwitnąć ten powojnik od Ciebie choćby jednym kwiatkiem ileż to lat temu podarowana siewka...

Nawet nie mów, ze jeszcze nie zakwitł Moje dwa sezony temu jako nowe siewki przeniesione w tamę i już w zeszłym roku po kwiatuszku miały.... Nie wiem jak u innych dziewczyn, którym dałam... Jak Ci nie zakwitnie normalnie dam kolejnych bo to niemożliwe by jedne kwitły w drugim roku od wzejścia, a inny po latach wcale. A podrósł choć trochę?
Urszulla 11:29, 14 mar 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nawet nie mów, ze jeszcze nie zakwitł Moje dwa sezony temu jako nowe siewki przeniesione w tamę i już w zeszłym roku po kwiatuszku miały.... Nie wiem jak u innych dziewczyn, którym dałam... Jak Ci nie zakwitnie normalnie dam kolejnych bo to niemożliwe by jedne kwitły w drugim roku od wzejścia, a inny po latach wcale. A podrósł choć trochę?

Bo to było tak że patyk siedział w ziemii 2 lata i w zeszłym roku zobaczyłam że urósł 5cm, taka lebioda z małymi listeczkami. A w kwietniu czy w maju się bierze do życia? Będę się przyglądać
sylwia_slomc... 17:42, 14 mar 2024

Ok, obserwuj. Moje w ubiegłym sezonie podrosły o 30 cm co najmniej.