Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

hankaandrus_44 21:41, 10 mar 2024

Piękna wiosna, u mnie dopiero nadchodzi, i to z ociąganiem.
sylwia_slomc... 21:46, 10 mar 2024

TAR napisał(a)
jej, jak u Ciebie juz szybko ruszylo, zaraz magnolki wyjda z futerek, rozczuliły mnie fiołeczki uwielbiam je

Dla magnolii ten szybki start nie jest dobry bo są wrażliwe na przymrozki , a przed Świętami znowu maja być nocne minusy.
sylwia_slomc... 21:47, 10 mar 2024

hankaandrus_44 napisał(a)
Piękna wiosna, u mnie dopiero nadchodzi, i to z ociąganiem.

I dobrze Hanuś bo będzie w odpowiednim czasie, a nie miesiąc do przodu
Kordina 23:36, 10 mar 2024

Te bramy z bali super! W zalewie cementowej są utwierdzone te metalowe sworznie?
sylwia_slomc... 00:45, 11 mar 2024

Kordina napisał(a)
Te bramy z bali super! W zalewie cementowej są utwierdzone te metalowe sworznie?

Są wbite w grunt i przykręcone do tamy. Betonu mi tam stosować nie wolno.
Rumianka 10:00, 11 mar 2024

Wiosna w zaawansowanym stadium, wszystko puszcza listki, a bratusie i krokusie prześliczne... Sylwia, co za gatunek irysków wiosennych...kiedyś miałam, ale po kwitnieniu znikły na amen... a są cudne.
sylwia_slomc... 10:57, 11 mar 2024

Rumianka napisał(a)
Wiosna w zaawansowanym stadium, wszystko puszcza listki, a bratusie i krokusie prześliczne... Sylwia, co za gatunek irysków wiosennych...kiedyś miałam, ale po kwitnieniu znikły na amen... a są cudne.

To irysy reticulata. Dziwne, że zanikły bo one dość ładnie się zagęszczają...
sylwia_slomc... 19:01, 11 mar 2024

Od wczoraj znowu pada, mokro i nieprzyjemnie, ale ponownie dość ciepło. Pozdejmowałam workowe okrycia, spełniły swoją rolę całkiem dobrze. Przesadziłam na leśną trochę fiołków niech robią fiołkowe dywany jak w lasach. Spróbowałam też ponownie rozsadzić serduszkę okazałą bo już w zeszłym roku zaczęła marnieć, dzięki temu dzieleniu wiem już czemu, cała w powietrzu korzenie pogryzione, nornice calutka podkopały i objadły. Jak na ten stan korzeni i ziemi wokół w powietrzu i tak się dzielnie trzymała i nawet do kwitnienia już się szykuje pączki puszcza. To moj kolejna próba jej podziału parę lat wcześniej jedną zrobiłam nie powiodła się bo miejsce zupełnie nie wiem czemu się nie spodobało. W tym tygodniu kończymy już dokarmianie ptaków, stopniowo kolejne karmniki wyłączamy z użytku. Już masę owadów lata w powietrzu dżdżownice ślimaki, pająki i inne się budzą. Niech teraz one ogród obrabiają za zimowe karmienie
Urszulla 20:41, 11 mar 2024

Brama z własnego materiału fajnie pomyślana

Sylwio, obejrzałam całą Twoją wizytówkęrobi mega wrażenia Te początki mi się bardziej podobały teraz niż na początku, elementy architektury były na pierwszym planie widoczne. Młode ogrody też mają urok świetne ujęcia zdjęciowe wybrałaś z obecnego ogrodu, fajnie że to latami prowadzisz, nawet powódź uwieczniona
TAR 21:17, 11 mar 2024

A u nas od rana pada i temperatura "tropikalna" az +2 stopnie. Jeszcze dokarmiam do konca marca, no chyba, ze cos tąpnie na plus w pogodzie. Ale mam akurat ziarna na jakis miesiac, to zuzyje.