Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

MagdaLenka 23:12, 08 mar 2024

Jaka piękna aktualizacja wizytówki! Jestem zachwycona i pełna podziwu dla ogromu pracy, jaki tam wkładacie. Wy to chyba jesteście ludzie z żelaza...
Gosialuk 09:05, 09 mar 2024

Ale już gęsto. I kolorowo. I gdzie schowałaś to lotnisko?
sylwia_slomc... 20:38, 09 mar 2024

MagdaLenka napisał(a)
Jaka piękna aktualizacja wizytówki! Jestem zachwycona i pełna podziwu dla ogromu pracy, jaki tam wkładacie. Wy to chyba jesteście ludzie z żelaza...

A ja jestem zdziwiona, że te pitki małe co sadziliśmy w tak krótkim czasie tyle urosły
sylwia_slomc... 20:58, 09 mar 2024

Gosialuk napisał(a)
Ale już gęsto. I kolorowo. I gdzie schowałaś to lotnisko?

Gosia zieleń przykryła. Ogród z krajobrazowego i wycacanego w trakcie powstawania przeszedł przeszedł płynnie w naturalistyczny przez duże N .

(Tobie tego nie musze tłumaczyć bo ze mną w tym byłaś i w ogrodzie byłaś nie raz, widziałaś, masz porównanie, ale osoby które później dołączyły na forum pewnie nie wiedzą bo nawet mnie samej nie chciałoby się przekopywać takich ilości stron )

Powodzie i odmulania spowodowały zaniedbania w rabatach i naniosły masakryczne ilości chwastu wschodzącego stale i stale i stale.... nie na dwie ręce. A ponieważ kolejne ręce mi nie wyrosną to muszę się z tym faktem godzić niestety chociaż częściowo. I godzę się bo teraz remont pochłania lwią część czasu, a ogród z doskoku i w trakcie sezonu mocno wyrywkowo dostaje opiekę najpilniejszą nic ponad to. O wymuskaniu możemy pomarzyć. Są też już miejsca wymagające, ze tak to ujmę odnowy. Głównie to najstarsze 10 letnie rabaty. Trzeba by je od nowa założyć, ale nie ma sił i nie ma kiedy.
Sporo osób na forum i np moja mama w trakcie sprzątania rabat wzrusza ziemię wokół roślin. Ja tego nie mogę zrobić i to nie ze wzgl. na szmatę bo na bylinówkach jej nie mam, a bylinówki to lwia część mojego ogrodu, ale przez wzgląd na bank nasion uśpiony w mojej ziemi. Chodzi o bank nasion chwastów. Po wzruszeniu w ciągu tygodnia dwóch( wiem bo moja mama na żyrafowej wypróbowała dwukrotnie) chwast wschodzi w takiej ilości jak by 100 kg maku na rabatę wysypał. Dosłownie wschodzi chwaściany kożuch, a ponieważ moja ziemia jest ciężką i dość ściśle zbitą gliną przynajmniej w połowie ogrodu to te chwaściki zwłaszcza gdy susza korzonkami są w niej zamurowane na amen. Dodając do tego, ze spora ich grupa to te rozłogowe pod ziemią i dość ekspansywne. Zaprzestałam wzruszania gleby jakiegokolwiek. Efekt jest taki, że ziemia jak beto( bylinom nie bardzo to przeszkadza bo rosną, ale chwastów wschodzi znacznie mniej. Co nie zmienia faktu, że i tak tych ilości w sezonie nie ogarniam na bieżąco. Przeglądając i wybierając do wizytówki muszę uczciwie stwierdzić, że na fotkach to widać, a biorąc poprawkę, że robiąc fotki to i owo się kadruje..... to sobie sami resztę dopowiedzieć potrafi ogrodnik o jakimkolwiek pojęciu w kwestiach ogrodowych i roślinnych.
Nie chciałabym takiego stanu mieć, ale z koniem się kopać nie będę bo zdrowie mam jedno i na chwastach ubiegłorocznych mocno nadszarpnięte. Bark mi się do tej pory odzywa.
Magleska 21:06, 09 mar 2024

Sylwuś obejrzałam aktualizację wizytówki -boska
rozrósł się ogród niesamowicie ,drzewa ,krzewy -wszystko już takie dorodne ,okazałe ...a ta ilość różnego kwiecia -wzdycham

Masz ogromny ogród -nie do ogarnięcia dla jednej kobiety ,bo przecież W nie plewi ,tylko Ty -ogród i tak się broni i jest piękny ,a chwasty to walka z wiatrakami niestety
sylwia_slomc... 21:23, 09 mar 2024

Magleska napisał(a)
Sylwuś obejrzałam aktualizację wizytówki -boska
rozrósł się ogród niesamowicie ,drzewa ,krzewy -wszystko już takie dorodne ,okazałe ...a ta ilość różnego kwiecia -wzdycham

Masz ogromny ogród -nie do ogarnięcia dla jednej kobiety ,bo przecież W nie plewi ,tylko Ty -ogród i tak się broni i jest piękny ,a chwasty to walka z wiatrakami niestety

Madzia chciałam dodać resztę lata , ale na razie dodawanie fotek znów strajkuje , może potem alb jutro się uda.... no jest wielki, nie na jedne ręce
vita 11:03, 10 mar 2024

Z przyjemnością obejrzałam aktualizację wizytówki, gęba mi się uśmiechała na widok wielu roślin.
Wspinające się giganty, malownicze grupy, kompozycyjne roszady kolorów (te żółto kwitnące różaneczniki pod zwisającymi kwiatostanami też czegoś żółtego (). Powtórzenia w kadrach czerwonolistnych krzewów. Domki dla ptaków i dom dla gunnery, światłem oblane zbocza, pierzaste kępy paproci, wspaniałe. Obecność fauny w ogrodzie. Naparstnice w spiczastych szeregach, mogłabym jeszcze długo. Twój ogród ogląda się tak jak czyta dobrze napisaną powieść.

Piszesz o zmaganiach w pielęgnacji, zwłaszcza biorąc pod uwagę ostatnie zalewania, na pewno wkładasz tytaniczną robotę aby wszystko ogarnąć. Dwa lata temu wiosną byłam w OB w Rzymie, uderzyło mnie takie lekkie zaniedbanie, co mi nie przeszkadza zupełnie, ale zwykle takie miejsca są wymuskane. A tam sporo chwastów (różanka niemal cała zarośnięta), pokrzywy tu i ówdzie. Niektóre fragmenty dopieszczone przez człowieka, w pozostałych z dominacją natury.

A jeszcze wczoraj patrząc na swoją mikro naturalizowaną łączkę przy tarasie, która oglądana z bliska nie wygląda za dobrze, od razu pomyślałam o twojej. O sensowniejszym pomyśle na jej umieszczenie.

Niech chwasty nie zaprzątają Cię zbytnio, tworzysz ogród bliski naturze i doskonale Ci, Wam to wychodzi

sylwia_slomc... 13:23, 10 mar 2024

vita napisał(a)
Z przyjemnością obejrzałam aktualizację wizytówki, gęba mi się uśmiechała na widok wielu roślin.
Wspinające się giganty, malownicze grupy, kompozycyjne roszady kolorów (te żółto kwitnące różaneczniki pod zwisającymi kwiatostanami też czegoś żółtego (). Powtórzenia w kadrach czerwonolistnych krzewów. Domki dla ptaków i dom dla gunnery, światłem oblane zbocza, pierzaste kępy paproci, wspaniałe. Obecność fauny w ogrodzie. Naparstnice w spiczastych szeregach, mogłabym jeszcze długo. Twój ogród ogląda się tak jak czyta dobrze napisaną powieść.

Piszesz o zmaganiach w pielęgnacji, zwłaszcza biorąc pod uwagę ostatnie zalewania, na pewno wkładasz tytaniczną robotę aby wszystko ogarnąć. Dwa lata temu wiosną byłam w OB w Rzymie, uderzyło mnie takie lekkie zaniedbanie, co mi nie przeszkadza zupełnie, ale zwykle takie miejsca są wymuskane. A tam sporo chwastów (różanka niemal cała zarośnięta), pokrzywy tu i ówdzie. Niektóre fragmenty dopieszczone przez człowieka, w pozostałych z dominacją natury.

A jeszcze wczoraj patrząc na swoją mikro naturalizowaną łączkę przy tarasie, która oglądana z bliska nie wygląda za dobrze, od razu pomyślałam o twojej. O sensowniejszym pomyśle na jej umieszczenie.

Niech chwasty nie zaprzątają Cię zbytnio, tworzysz ogród bliski naturze i doskonale Ci, Wam to wychodzi

Wiesz, że miodem mi serce oblałaś i otuliłaś płatkami róż? Dziękuję Ci Kochana bardzo Nie umiem tu wkleić serduszka, ale czuj jak by takie wielkie w tym miejscu biło
sylwia_slomc... 20:40, 10 mar 2024

Szykowały mi się zawilce do kwitnienia, ale ślimary zjadły

sylwia_slomc... 20:41, 10 mar 2024

wierzby się zielenią